Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
14:48
webtribune.rs A

Putin naredio vojne vežbe širom zemlje: Rusija se sprema da uništi NATO?!

Ruski predsednik Vladimir Putin je organizovao niz vojnih vežbi koje će, omogućiti Rusiji da uništi NATO u roku od 48 sati.

Reuters
Da li je raspoređivanjem trupa na Baltiku Vladimir Putin rešio da odgovori invaziji NATO snaga?

Naime, u odgovoru na kanadsko raspoređivanje vojske u Letoniji kao deo NATO plana da se poveća zapadno vojno prisustvo duž ruske granice, Moskva je uzvratila sa planom koji će osramotiti napore NATO-a.

Rusi se šire na Baltiku

Letonski ambasador u Kanadi, Karlis Ejhenbaums, izjavio je u petak da je njegova zemlja, koja je ranije izrazila zabrinutost zbog ruske vojne aktivnosti u baltičkkom regionu u Evropi, bila posebno na ivici nerava uoči odbrambenog manevra njihovih suseda, pod nazivom Zapad, koji treba da se održi u avgustu i septembru.

Ejhenbaums je rekao da su vežbe, koje datiraju iz sovjetskog perioda, ostavile Letoniju u neprijatnosti u poslednjih nekoliko godina, ali da će ovogodišnja vežba biti posebno zabrinjavajuće s obzirom na dualno vojno nagomilavanje koje se dešava između NATO-a i Rusije u poslednjih nekoliko godina.

- Ne možete se osećati bezbedno - rekao je Ejhenbaums.

NATO je već počeo da šalje vozila i opremu u Letoniju, koji su prošle godine dizajnirani  kao jedna od četiri borbene grupe kojima bi multinacionalne snage dopunile svoje resurse.

Pored Letonije, grupe takođe uključuju prijateljske baltičke države Estoniju i Litvaniju, kao i Poljsku. Kanada je spremna da pošalje prve od 450 vojnika u Letoniju sledećeg meseca i pridružiće se snagama NATO saveznika, Albanije, Italije, Poljske, Slovenije i Španije. Oko 1.200 vojnika će biti stacionirano u Letoniji, sa još dodatnih 800 u Estoniji, 1.200 u Litvaniji i 4.000 u Poljskoj. Međutim, uprkos ovoj eskalaciji, potezi NATO-a su opisani samo kao "potezna žica" Rusiji.

Ruski vojnici već "brane" granicu

Rusija već održava silu koja broji desetine hiljada vojnika na strateškim graničnim prelazima u regionu. od 2016. godine, Rand Corporation je sprovela analizu više scenarija sukoba i utvrdila da su "u više scenarija igre, ruske snage eliminisale ili zaobišle svaki otpor i da su bile na vratima ili su zapravo ušle u Rigu, Talin, ili oboje, između 36 i 60 sati nakon početka neprijateljstva."

Rusija je od tada najavila opsežne inicijative da proširi i modernizuje svoje odbrambene sposobnosti, uključujući i moćnije podmornice, složenije sisteme protivraketne odbrane i stvaranje grane usluga posvećenih posebno elektronskom ratovanju. Ovogodišnje Zapad vežbe su postavljene za 70.000 do 100.000 ruskih vojnika da se pridruže svojim beloruskim saveznicima u simuliranoj borbi sa snagama NATO.

Sekretar odbrane Džejms Matis je rekao tokom posete Litvaniji, koja će biti domaćin nemačkom NATO bataljonu, da je rusko nagomilavanje trupa uznemiravajuće i naveo da će NATO održati defanzivni stav.

Stiže i američki Patriot

Američki zvaničnici su ranije predložili da Pentagon može odobriti raspoređivanje sistema protivraketne odbrane Patriot u regionu u pripremi za ruske raketne poteze širom granice, ali su Matis i litvanska predsednica Dalija Gribauskaite odbili da komentarišu potencijalne raketne instalacije.

I SAD i Rusija su optužili jedni druge da pokušavaju da isprovociraju vojni obračun u Evropi, ali niko nije izrazilo spremnost da izazove drugog u borbi. Nakon što su pretrpeli  raspad komunikacije ranije ovog meseca oko suprotstavljenih politika po pitanju rata u Siriji, Bela kuća i Kremlj su pokušali da poprave svoj politički odnos, koji je značajno trpeo pod bivšim predsednikom Barakom Obamom.

Međutim, niz skandala i istraga koncentrisanih oko veza između predsednika Donalda Trampa i Rusije, ostavili su mnoge američke zvaničnike sumnjive po pitanju namera Moskve. Rusija negira mešanje u američku politiku i pozvala je Vašington da obnove odnose između dve svetske najistaknutije vojne sile.

Tramp se sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u sredu da razgovaraju o pozicijama zemalja po pitanju međunarodnih afera, a pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov je pozvao SAD u petak da “normalizuju odnose Rusije i SAD-a,“ prenosi ruski mediji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online