Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.05.2017.
00:23
Njuzvik A

Orbanova porodica se obogatila od projekata koje finansira EU

Dok je mađarski premijer Viktor Orban kritikovao Evropsku uniju i sukobljavao se sa njenim vrednostima, kompanije koje drži njegova porodica profitirale su od projekata koje je finansirala EU, otkrivaju izveštaji organizacije Direkt36.

Reuters
Kritikuje EU. ali koristi njene fondove za lično bogaćenje: Viktor Orban

Poslovanje preduzeća ostalo je skriveno jer su ih tenderski pobednici angažovali kao kooperante, a u Mađarskoj, javne baze podataka o nabavkama sadrže samo informacije o glavnim izvođačima projekata.

Nezavisna novinska organizacija Direkt36, međutim, uspela da je da dobije otpremnice i ostala dokumente koji pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina kompanija "Dolomit doo", koja je u vlasništvu Orbanovog oca, učestvovala u najmanje dva velika projekta vezana za kanalizaciju u Budimpešti i Erdu, gradu u blizini mađarske prestonice.
 
Ostali detalji takođe ukazuju na to da kompanije Orbanove porodice imaju veze sa državnim projektima. Reporteri Direkt36 pratili su kamione koji su natovareni u rudniku Orbanovog oca i otkrili da je u njima isporučen materijal fabrici za mešanje asfalta u gradu Kolasu. Špediterska kompanija u vlasništvu premijerovog mlađeg brata takođe uglavnom navodi javne projekte u svojim radnim referencama. Dokumenti do kojih je Direkt36 došao ne sadrže podatke o tome koliko su kompanije Orban zaradile u ovim javnim projektima, a firme nisu bile rade da odgovore na njihova pitanja.

U međuvremenu, anti-liberalni mađarski premijer uveo je politiku koja se sistematski sukobljava sa osnovnim vrednostima Evropske unije. Njegova zemlja odbila je da učestvuje u pravno obavezujućim šemama preseljenja EU izbeglica, uvela je novi obrazovni zakon dizajniran da zatvori Centralnoevropskom univerzitetu koji podržava Džordž Soroš, pokrenula je kampanju protiv nevladinih organizacija i distribuirala je istraživanje vlade pod nazivom "Zaustavimo Brisel!"

Kako navodi Politiko, postoji 66 nerešenih povreda protiv Mađarske, od kojih nekoliko uključuje slučajeve navodne diskriminacije ne-Mađara. Krajem aprila, tokom plenarne rasprave sa Orbanom u Evropskom parlamentu, Gi Verhostaft uporedio je Orbana sa Staljinom i optužio ga da je paranoičan. "Prihvatili ste vrednosti Unije, pa ste prekršili svaku od njih. A ipak želite da Mađarska ostane članica Evropske unije. Dakle, želite da zadržite sredstava EU, ali ne želite naše vrednosti", rekao je belgijski predstavnik.

U budžetskom periodu 2014-2020, Mađarska će iz fonda EU primiti oko 29,6 milijardi evra za finansiranje energetike, puteva, pruga i drugih projekata. Prema nalazima Direkt36, nedavni finansijski podaci pokazali su da su kompanije članova porodice Orban dostigle vrtoglavi rast u poslednjih nekoliko godina, delom zbog učešća u projektima EU.

Primera radi, u 2013. godini, tri kompanije u vlasništvu Orbanovog oca i dva brata - koje se bave rudarstvom, proizvodnjom betonskih proizvoda i transportom - stekle su samo 15 odsto profita od ukupnog prihoda od 2,7 milijardi forinti (9.47 miliona dolara). U prihodima 2015. godine njihov profit uvećan je za 30 odsto i iznosio je 5,2 milijarde forinti (18,2 miliona dolara) . Podaci iz 2016. godine još uvek nisu dostupni.

Od 2013. do 2015. godine, otac premijera Orbana i njegova dva brata dobila su skoro dve milijarde forinti (7 miliona dolara) u dividendi, nakon što su u potpunosti povukli profit stečen tokom ove tri godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online