Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
00:23
Vestionline A

Asteroid je izbrisao visoko razvijenu ljudsku civilizaciju pre 13.000 godina!?

Ekscentrični arheolog i naučnik Graham Henkok insistiran da je visoko evoluirana ljudska civilizacija bila izbrisana globalnom katastrofom.

Twitter/Spaceolizer
Izgleda da su brojni mitovi bili tačni

Njegovo viđenje je ismevano i odbačeno od strane vodećih stručnjaka otkako je prvi put progovorio sredinom devedestih.

Njegova najnovija knjiga "Magicians Of The Gods" predstavlja rezultate istraživanja iz celog sveta, jer je on tvrdio da je mini ledeno doba zahvatilo planetu pre oko 13.000 godina, nakon udara komete koji je izazvao razorne zemljotrese i cunamije.

Neki od njegovih najubedljivijih dokaza su pronađeni u iskopinama u Turskoj poznatim kao Gobekli Tepe. Na ovom mestu u blizini granice sa Sirijom, rekao je Henkok, pronađen je najstariji rad monumentalne arhitekture na Zemlji. Duplo starija od Stounhendža, njen inženjering je daleko veštiji. Astronomske gravure i natpisi na kamenju su služili kao pomoć praistorijskim astronomima, ali su takođe i pričali priče. A jedna je bila o kometi koja je pala sa neba, brišući ljudsku rasu.

Uprkos mukotrpnoj izradi knjige, koja iscrpno argumentuje svaku stavku, Henkok se suočio sa uobičajenim podsmehom kada se "Magicians Of The Gods" pojavila 2015. godine.

Pa kada se prošle nedelje pojavilo istraživanje koje je potvrdilo mnoge njegove tvrdnje i dokazalo da je taj usamljeni glas bio u pravu 20 godina, možda i ne čudi što je najava bila uzdržana koliko god je moguće.

Gravure potvrdile dolazak komete

Gravure u Gobekli Tepe zaista opisuju udar komete 10.950 godine p.n.e, rekli su neki veoma ozbiljni stručnjaci sa Fakulteta za inženjering Univerziteta u Edinburgu. Njihov izveštaj se pojavio kao rad u malo poznatom časopisu Journal of Mediterranean Archaeology i Archaeometry.

Henkokove tvrdnje zvuče kao holivudski film o katastrofi, sci-fi ep i detektivski triler, sve u jednom. Njegove teorije obuhvataju značenje piramida i buduće uništenje planete. Ako više konvencionalnih arheologa počne da se slaže sa njim, to će dovesti do seizmičkog pomeranja u nauci.

Ono što se nije promenilo je polazna tačka za sve ove teorije. Odmah nakon 11.000 godine p.n.e., kada je Zemlja postepeno izlazila iz poslednjeg ledenog doba, kataklizmički događaj je izazvao iznenadne, šokantne klimatske promene. To je propraćeno velikom hladnoćom poznatom kao Mlađi Drijas, koji je trajao oko 1.500 godina.

Naučnici su imali brojne teorije da objasne ovo, ali u Magicians Of The Gods, Henkok tvrdi da smo imali sve dokaze koji su nam potrebni: više od 200 drevnih mitova, koji pripadaju plemenima od Arktika do Ekvatora, i koji govore o naprednoj ljudskoj civilizaciji koja je uništena poplavom i požarom.

Uz to je bio i materijalni dokaz, u vidu ogromnih stena, depozita platine i sićušnih dijamanata nađenih širom Severne Amerike.

Postojalo je samo jedno objašnjenje, rekao je Henkok, i to se uklapalo sa iskazima uklesanim u stubove u Gobekli Tepe... iskazi koji su sada verifikovani od strane tima na Univerzitetu u Edinburgu.

Kometa uništila mnoge vrste

Naša planeta je pogođena kometom. Asteroid je pao iz nebeskog svoda i udario snagom od nekoliko hiljada nuklearnih bombi koje eksplodiraju istovremeno. On je izbrisao mnoge veće životinjske vrste, uključujući runastog mamuta i usnatog medveda, i gotovo uništio čovečanstvo. Neki ljudi su preživeli, uključujući i pretke Ojibva pleme sa kanadskih pašnjaka, koji i dalje govore priču o nebeskoj zvedi sa dugim repom koja je pala sa neba da sprži Zemlju. Njihovi mitovi govore da je ona za sobom ostavila drugačiji svet.

Nakon toga, opstanak je bio težak. Vreme je bilo hladnije nego ranije.

Kako je dr Martin Svetman sa Univerziteta u Edinburgu rekao: “Jedan od stubova u Gobekli Tepe izgleda da je služio kao spomen na ovaj razorni događaj – verovatno najgori dan u istoriji još od kraja ledenog doba.“

Deo Gobekli gravura prikazuje čoveka bez glave, grafički simbol ljudskog pokolja

Ključni nalaz je bio niz životinjskih rezbarija na stubu poznatom kao Vulture Stone, koji predstavljaju sazvežđa zvezda, kao i samu kometu. Zvezde nisu predstavljene onako kako ih mi danas vidimo na nebu, nego kakve su bile 10.950 godine p.n.e – omogućavajući naučnicima da sa sigurnošću ukažu na datum udara komete.

To znači da kada je Gobekli kamenje napravljeno, oko 9.000 godine p.n.e (što je pre oko 11.000 godina), graditelji su imali astronomsko znanje o tadašnjem sazvežđu. I oni su radili sa informacijama koje su prenošene preko 2.000 godina.

Arhelozi pokušavaju da nađu obajšnjenje

Većina arheologa pokušava da objasni kako je takva primitivna kultura izgradila Gobekli Tepe. Sada kada pojam udara komete nije sporan, smatra se da su obilne divlje kulture pšenice i ječma izbrisane eskalacijom temperatura.

Kako su oni našli vremena da izmisle kompleksnu matematiku, nacrtaju nebesa, savladaju arhitekturu i nauče komplikovani kameni rad? Sve te veštine i još njih su bile potrebne da izgradnju Gobekli Tepe.

Stounhendž, koji je izgrađen pre oko 5.000 godina, sastoji se od grubo istesanih ploča. On je genijalan, ali u poređenju sa Gobekli Tepe, izgeda kao parohijska crkva pored Katedrale u Šartru.

20 godina je Henkok insistirao na tome da postoji samo jedno objašnjenje za tu eksplozivnu intelektualnu evoluciju. Svo to znanje je već postojalo. Raniji istražitelji, kao što je švajrcarski autor Erih fon Daniken, su tvrdili da su Zemlju posetili vanzemaljski pioniri, vanzemaljci koji su doneli intergalaktičke tehnološke poklone. Henkokova teorija je mnogo uverljivija: on veruje da je ljudska civilizacija prethodila udaru komete, barem jedna napredna kao Rimljani.

Henkok veruje da Gobekli kamenje ne samo da opisuje drevni kosmički sudar, nego i predviđa drugi.

Meteroska kiša pogodila zemlju

On misli da je ono što je pogodilo Zemlju 10.950 godine p.n.e zapravo bio ogroman deo ostataka meteorske kiše Taurid, pojas koji sadrži milione svemirskih stena.

Sakrivena u tom pojasu, prema rečma astrofizičara, je neekspolodirana bomba planetoida, pregrejane stene. Mnogi od ovih asteroida mogu biti tri puta veći od onog koji je pogodio našu planetu pre 65 miliona godina, uništavajući dinosauruse.

Ako jedan od njih udari, to bi bukvalno moglo dovesti do kraja sveta. A mi treba da prođemo kroz Turid meteorski tok za 13 godina, oko 2030. godine. Za mnoge posmatrače, skok koji je Henkok napravio od maštovitog tumačenja čvrstih dokaza do predviđanja globalnog uništenja, je previše ekstreman. To je, bukvalno, nezamislivo.

Ali zahvaljujući pronalascima Gobekli Tepe, zvanična nauka je bila prisiljena da se okrene Henkokovim hipotezama.Možda je vreme da se da više kredibiliteta svim njegovim teorijama... pre nego što bude prekasno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online