Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.05.2017.
18:28
Vestionline A

Angelu Merkel više niko ne može da zaustavi?

Ko može zaustaviti Angelu Merkel na putu ka još jednom mandatu posle pobede u Šlezvig-Holštajnu, gde je potukla Martina Šulca, glavno je pitanje u Nemačkoj.

Reuters
Angela Merkel

Za Merkelovu je nedelja bio dobar dan - uz vesti iz Pariza o predsedničkoj pobedi Emanuela Makrona, njeni demohrišćani sa potpuno anonimnim kandidatom potukli su socijaldemokrate u Šlezvig-Holštajnu i tako "oteli" još jednu pokrajinu, pa analitičari prognoziraju da Šulcu sada preti politički sunovrat.

Šta je ostalo od Šulca, obožavanog i slavljenog ''nosioca nade socijaldemokrata'', od ''šulcomanije'' i očekivanja da će on na saveznim izborima u septembru potući Merkelovu, jedna je od važnih tema, posle njegovog gorkog poraza u Šlezvig-Holštajnu, zemlji fjordova, smeštenoj između Severnog mora i Baltika.

"Nerviram se žestoko"', rekao je Šulc u malom krugu u partijskog centrali, prenose nemački mediji, ukazujući da je trebalo da mu jučerašnji izbori daju elan i volju, ali da je on, umesto povoljnog vetra u leđa iz fjordova, doživeo još jedan poraz.

Da li Šulc i dalje važi za ozbiljnog ''protivkandidata'' Merkelove, pitanje je na koje je bivši šef Socijaldemokratske partije (SPD) i ministar inostranih poslova Zigmar Gabrijel danas odgovorio pozitivno, tvrdeći da će Šulc biti novi nemački kancelar.

Njegovo mišljenje, međutim, Nemci ne dele - i kada bi mogli direktno da biraju kancelara, njih čak 47 odsto bi na tom mestu ponovo želelo Merkelovu, dok bi svega 28 odsto dalo glas Šulcu, što je gotovo deset odsto manje nego početkom marta, pokazuju poslednje ankete.

Što su bliži savezni izbori Nemci, izgleda, sve više veruju Merkelovoj, na koju su, sudeći prema anketama, (bili) ljuti, pre svega, zbog reka izbeglica koje su se slile u zemlju, pošto im je ona ''otvorila vrata''.

Nemci, pokazuju istraživanja, veruju Merkelovoj, zato što ima ugled u svetu i iskustvo, što poseduje sposobnost za sprovođenje odluka, pregovaračke moći, poštenje, poverenje... dobro zna da sarađuje sa muškarcima, poput ruskog, američkog i turskog predsednika. Sve su to oblasti u kojima Nemci više veruju njoj nego Šulcu, kažu istraživači javnog mnjenja.

Merkelovu, međutim, vole i zato što izgleda i ponaša se kao ''jedna od njih''. Za njene slike sa odmora kaže se da su ''suvo zlato'' u izbornim kampanjama, pošto se ona odmara slično kao i milioni Nemaca, bez skupih jahti i bogatih prijatelja, sasvim obično, sa mužem, prirodno i opušteno, čime se šalje poruka da se najmoćnija žena sveta ponaša kao i svaka druga obična žena.

Nemačka sada nema vremena da predahne, tako da je i posle izbora, pred izborima. Već sledeće sedmice i Merkelovu i Šulca čekaju ''mali savezni izbori'' u Severnoj Rajni Vestfaliji, najmnogoljudnijoj pokrajini sa više od 18 miliona ljudi, tradicionalnoj tvrđavi socijaldemokrata, iz koje potiče i sam Šulc, ali i svaki peti savezni birač.

To će za Šulca biti ''vatreno krštenje'', ali i signal za eventualni pravac saveznih izbora, kažu analitičari, a istraživači javnog mnjenja procenjuju da će borba biti ''prsa u prsa'' i da bi demohrišćani u Severnoj Rajni Vestfaliji mogli da dobiju 31 odsto, a SPD Martina Šulca samo jedan procenat više glasova.

Ukoliko bi socijaldemokrate u nedelju izgubile u svojoj ''tvrđavi'' kojom su vladale neprekidno 39 godina, Šulc bi mogao doživeti politički sunovrat, a Merkelova sasvim sigurne izglede za još jedan kancelarski mandat, smatraju analitičari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online