Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
20:24
Srna A

Američki analitičar tvrdi: "Velika Albanija" je realnost, neka promene i ostale granice

Mešanje Rusije u dešavanja na Balkanu može da gurne siromašna društva preko ivice, što ugrožava celu jugoistočnu Evropu, a Zapad mora da popravi štetu koju je naneo tokom raspada Jugoslavije, ocenio je američki stručnjak za bezbednost i bivši analitičar Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) DŽon Šindler.

Reuters
Po Šindleru Kosovo treba pripojiti Albaniji

Kolumnista njujorškog "Obzervera" piše da NATO mora da pomogne jugoistočnoj Evropi da se odupre agresivnim potezima, poput pokušaja državnog udara u Crnoj Gori pre nekoliko meseci, i ukazuje na opasnost od krize u Makedoniji.

- Širom bivše Jugoslavije, NATO i EU su insistirali na očuvanju unutrašnjih granica propalog komunističkog režima, iako one predstavljaju birkoratski hir komunističkih funkcionera, a ne etničke realnosti - navodi Šindler i ocenjuje da je takav pristup bio osuđen na propast, piše "Obzerver".

On smatra da je Josip Broz Tito držao Jugoslaviju na okupu "kombinacijom harizme, političkog talenta i veoma neprijatne tajne policije" - što ne poseduju ni NATO niti EU.

- Došlo je vreme da Zapad prizna svoj neuspeh i da jugoistočnoj Evropi ono što joj zaista treba, normalne države-nacije sa koherentnim granicama - piše Šindler i dodaje da je za to potrebno prepraviti Titovu mapu.

On opisuje BiH kao "pseudo-državu koja se nikada nije oporavila od katastrofe koja je trajala od 1992. do 1995. godine" i dodaje da su "milijarde dolara zapadne pomoći nestale zahvaljujući velikoj korupciji i kriminalu".

- Neka se Republika Srpska pridruži Srbiji, kao što to odavno želi - piše Šindler i napominje da niko ne može racionalno da objasni zašto granice Srbije iz vremena komunizma mogu da se menjaju, a granice BiH ne mogu. Kolumnista "Obzervera" navodi da etničkim Hrvatima iz zapadne Hercegovine treba dozvoliti da se pridruže Hrvatskoj i podseća da većina lokalnih Hrvata već poseduje hrvatske pasoše.

Šindler smatra da ostatku BiH treba omogućiti da ide svojim putem i da po ubrzanoj proceduri bude primljen u članstvo NATO i EU.

- Zapad mora odustati od fantazije da dugoročni mir na Balkanu može biti postignut izolovanjem Srbije - navodi kolumnista, ali napominje da i Beograd treba da učini kompromis i prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Prema Šindleru, "Velika Albanija dolazi u svakom slučaju" i "bolje je da se to postigne pod mirnim uslovima".

On smatra da treba dozvoliti da se Kosovo pripoji Albaniji, dok Srbiji treba da pripadne region severne Mitrovice, a Kosovu Preševska dolina. Kolumnista navodi da srpske verske lokacije na Kosovu treba da budu stavljene pod zaštitu UN i proglašene za ekstrateritorijalne.

Šindler smatra da će veliki gubitnik u prepravljanju mape Balkana biti Makedonija i da Skoplje, u zamenu za gubitak severozapadnog dela zemlje, koji je većinski naseljen Albancima, treba pre svih ostalih da dobije poziv za članstvo u EU i izdašnu pomoć Zapada.

Kolumnista "Obzervera" ocenjuje da je Putin na Balkanu trenutno pokušava da izazove probleme, ali da se od Moskve može očekivati saradnja u razmeni teritorija na Balkanu ukoliko Kremlj bude tretiran kao ravnopravan partner.

- Tek kada Zapad prihvati da narodi jugoistočne Evrope mogu da postignu mir onda kada budu živeli u koherentnim nacijama-državama, poput Nemačke, Poljske ili Danske, možemo očekivati da se Balkan umiri i da počne da rešava ozbiljne probleme siromaštva, kriminala i korupcije, koji se vuku još od Jugoslavije i njenog nasilnog raspada - zaključuje Šindler.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online