Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.04.2017.
18:01
R. Lukić - Vesti A

"Vesti" na sajmu u Hanoveru: Srpske kompanije rame uz rame s najjačima

Na najvećem, i kako u Nemačkoj tvrde, najvažnijem svetskom industrijskom sajmu u Hanoveru, među 6.000 izlagača iz 70 zemalja, svoje proizvode ponudilo je i 12 kompanija iz Srbije i dve iz Republike Srpske.

R. Lukić
Lep i prostran: Štand Srbije na sajmu u Hanoveru

Osam firmi je na zajedničkom štandu Srbije (hala 4 štand B64) i njihov dolazak su organizovale Privredna komora Srbije (PKS) i Razvojna agencija Srbije (RAS).

FTM iz Zaječara i i Evrotehna iz Konareva imaju sopstvene štandove u hali 21, PPT Inženjering iz Beograda je u hali 20, a PPT Armatgura iz Aleksandrovca je u hali 21. Fabrika alatnih mašina Novi Jelišngrad iz Banjaluke i fabrika aluminijumskih profila Alpro iz Vlasenice, jedine firme iz RS, na zajedničkom su štandu (hala 4 štand G52 ) čiji je dolazak sa još pet firmi iz Federacije organizovala Spoljno-trgovinska komora BiH.

Sve firme iz Srbije i RS istovremeno su i proizvodne i uslužne i uglavnom su prisutne na svetskom i EU tržištu. Metalurg iz Prokuplja svoje odlivke i rezervne delove za industriju mašina i aparata izvozi u Nemačku, Italiju i Švajcarsku, ali su, kako kaže direktor Milovan Stanković, zakoračili i na kanadsko tržište.

R. Lukić
Branislav i Dušan Mihailović

Šansa za dijasporu

- Za osnivanje firme u Srbiji zakonski uslovi postali su bolji i više nema onog vremenskog otezanja, jer zahtevi moraju da se reše za 30 dana. Uslov je posedovanje biznis plana, a ako osnivač garantuje da za naredne dve godine može da zaposli 30 radnika, od države dobija i stimulaciju od 10.000 evra po zaposlenom. Mnoge opštine osnivaču daju i zemljište - tvrdi Branislav Mihailović, vlasnik Resora iz Gadžinog Hana.

Resor iz Gadžinog Hana, opštine nedaleko od Niša, postoji samo 25 godina, a na opremanju specijalnih vozila čvrste kooperativne odnose razvio je i sa moćnim firmama kao što su Moro iz Italije i Parker iz Švedske.

- Srpske firme bile bi na evropskom tržištu daleko konkurentnije kad bi im država pružila bar malo bolju zaštitu od stranih konkurenata. Nijedno tržište nije otvoreno kao tržište Srbije - kaže Branislav Mihailović, direktor Resora, firme koja zapošljava 98 radnika, a svoje proizvode i usluge plasira i u Alžir.

Ming iz Niša nema probleme sa EU tržištem.

- Naše čelične odlivke (za železnicu, automobilsku i poljoprivrednu industriju), koje 160 radnika proizvodi u tri smene, gotovo sve prodamo u zemlje EU, a veliki kupac je i Nemačka železnica - s ponosom ističe Ljuban Panić.

R. Lukić
Mašine po meri: Ana Bosnić i Srđan Đurić

Prva petoletka iz Trstenika zadržala je poznati znak ranijeg giganta, a svoje hidraulike i pneumatike osim u EU izvozi i u Rusiju i Iran.

I Sanvi iz Trstenika jedna je od oko stotinu firmi koje su nastale iz giganta Prva petoletka, a Katarina Stanić, menadžer za uvoz i izvoz, kaže da je njena firma na sajmu u Hanoveru šesti put i da su njihovi hidraulici, pumpe i agregati, zahvaljujući susretima na sajmu, našli kupce u Nemačkoj, Holandiji i Rusiji.

- Naše proizvođačke i uslužne firme mogu da se nose i sa jakim konkurentima u Evropi, ali bi morali da budemo prisutniji u hali 2, među novatorima - ocenio je Vladimir Tomić, viši savetnik Razvojne agencije Srbije.

Iz Čačka do Meksika

Proizvođač gumeno-tehničke robe za mašine u šumarstvu, agroindustriji, prehrambenoj i vodoindustriji PR Hemogum iz Čačka 64 odsto svojih proizvoda izvozi u zemlje EU, a kako kaže inženjer Bojan Biorac, uspešno su počeli da trgovinu razvijaju i sa Dubaijom i Meksikom.
Iz Čačka je i MHS (Mikron-hidraulik solušen), a svoje hidraulike i usluge održavanja i dijagnostike uglavnom plasiraju na tržište zemalja bivše SFRJ, ali marketing menadžer Rade Kojić uveren je da će odškrinuta vrata EU otvoriti preko Portugala, s kojim su pregovori u završnoj fazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online