Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
12:27
blic.rs A

NATO u problemu: Putin prodaje Erdoganu moćno oružje kojim ga je nekad držao u strahu

NATO članica Turska blizu je kompletiranja ugovora sa Rusijom oko kupovine moćnog PVO sistema S-400 Trijumf, a konačni dogovor mogao bi da bude sklopljen 3. maja.

wikimedia.org/Sokolrus
Turska se sprema za kupovinu S-400 sistema

Turski ministar odbrane Fikri Išik saopštio je da će se tog datuma predsednici Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin sastati u dači u Sočiju, te da će kupovina S-400 biti glavna tema razgovora.

- Nakon sastanka trebalo bi da dođe do sledećih koraka o kupovini ruskog raketnog sistema. Dogovor je u finalnom stadijumu, ali to još ne znači da ćemo ugovor potpisati sutra. No, očito je da je Turskoj takav sistem neophodan - rekao je Išik.

Šta će reći Zapad?

Turska se za ruski sistem odlučila jer im NATO navodno nije ponudio "finansijski efikasnu alternativnu ponudu", objavila je ruska agencija TASS.

Vest o kupovini moćnog sistema dolazi u vreme najvećih tenzija između Turske i NATO u istoriji, kao i loših odnosa Moskve i Vašingtona.

U Briselu sigurno neće blagonaklono gledati na ovakav potez Tajipa Erdogana, koji ukoliko bude sproveden u delo sigurno neće proći bez sankcija.

S-400 Trijumf smatra se jednim od najnaprednijih PVO sistema na svetu, koji ima mogućnost rušenja neprijateljskih aviona i balističkih projektila. U sastavu ruskih vojnih snaga nalazi se od 2007, a mogućnost delovanja varira od dalekometnog pa do gađanja meta na kratkom dometu, zavisno od projektila.

A nekada njima držali Turke na nišanu

Zanimljivo je podsetiti da su Rusi u svojoj sirijskoj bazi Latakija rasporedili S-400 kako bi motrili upravo na turske avione, koji su zbog toga, iz straha od gubitka skupe vojne tehnike, drastično smanjili broj poletanja krajem 2015. godine.

Naime, taj potez bio je motivisan incidentom iz novembra 2015, kada su turski lovci F-16 oborili ruski Suhoj 24-M iznad granice sa Sirijom, posle čega su odnosi dve zemlje pali na najniže grane. Ipak, stvar je izglađena posle nekoliko meseci Erdoganovim izvinjenjem Putinu, nakon čega su dve zemlje postale jedne od najbliskijih saveznica.

S obzirom da je S-400 prava "zver", takva mu je i cena, pa za jednu operativnu jedinicu sa 112 projektila i pratećim vozilima treba izdvojiti paprenih 400 miliona evra, navodi "Nešnal interest". Sigurni kupac sistema zasad je samo Kina, iako je za "S-400" zainteresovana i Indija, ali i druge zemlje. Ipak, treba istaći da je malo koja država dovoljno imućna i politički podobna da bi mogla da dođe u priliku da kupi čedo ruske vojne industrije, ističe taj list.

pixabay.com
Ima zanteresovanih i za "rusku zver": Moćni lovac Su-35

Rusija našla kupca i za Su-35?

Osim što će Erdoganu prodati S-400, Rusija pregovora s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o prodaji trenutno najnaprednijeg operativnog aviona u sastavu ruskih vazduhoplovnih snaga, višenamenskog borbenog aviona 4++ generacije, Su-35, piše "Jutarnji list".

Vest je prošle nedelje prvi objavio ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov, koji je rekao da su Emirati zainteresovani za "nekoliko desetina aviona".

Su-35 je zapravo najnaprednija verzija popularnog Su-27 Flankera, a reč je o jednosedu s dva motora koji se ističe možda i najboljim manevarskim sposobnostima bilo kojeg borbenog aviona na svetu.

Ruske vazduhoplovne snage trenutno u sastavu imaju 58 Su-35S aviona, a stiže im još dodatnih 50. Jedini inostrani kupac zasad je Kina koja je naručila 24 Su-35S, od kojih su prvi stigli u decembru prošle godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online