Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
11:10
Vestionline, jutarnji.hr A

Opasno upozorenje: Svet je za dlaku udaljen od nuklearnog rata!

Trampove odluke o raketnom napadu na rusku saveznicu Siriju i bacanju divovske bombe na Avganistan, te nastavak Obamine politike prema Krimu izgleda da su pokopali ruske nade o približavanju Kremlja i Vašingtona.

1920x1080hdwallpapers.com
Tenzije između SAD i Severne Koreje mogu dovesti do najcrnjeg scenarija - nuklearnog rata

Naime, ako se državna televizija uzme kao zvaničnik, Trampova žestoka retorika o severnokorejskom nuklearnom programu i slanje pomorskih snaga u region dokrajčili su ruske nade da bi on mogao manje da se petlja u unutrašnja pitanja drugih država od svojih prethodnika.

Dmitrij Kiseljov, voditelj glavnih vesti na kanalu "Rossiya 1", smatra se vodećim glasom Kremlja u medijima. On je već počeo sa odvraćanjem od "Trampomanije" i kritikovanjem američkog predsednika. Kiseljov, koji je nekada slavio Trampa zbog njegove "nezavisnosti", u nedelju je u prvoj emisiji nakon posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi znatno promenio stav oko američkog predsednika, piše hrvatski Jutarnji list.

Ko je opasniji?

- Svet je za dlaku udaljen od nuklearnog rata. Rat može da izbije kao rezultat konfrontacije između dve ličnosti: Donalda Trampa i Kim Džong Una. Obojica su opasni, ali ko je opasniji? Tramp - rekao je Kiseljov.

Američkog predsednika je nazvao "impulsivnijim i nepredvidljivijim" od severnokorejskog čelnika s kojim deli nekoliko negativnih osobina poput "ograničenog međunarodnog iskustva" i "spremnosti na rat". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije hteo da komentiriše koliko se Kiseljovi stavovi poklapaju s stavovima službene Moskve.

- Njegovi stavovi su bliski, ali ne uvek - naglasio je Peskov.

No, činjenica da je Kiseljovu omogućeno toliko slobodnog prostora za žestoku retoriku o Trampu svakako je indikator koliko je Kremlj besan zbog toga što američki predsednik nije održao svoje obećanje o boljim odnosima s Moskvom. Ruski televizijski voditelj tvrdi da je Kim Džong Un manje strašan od Trampa, jer je spreman na razgovore, nije napadao druge države i nije slao armadu na američku obalu, piše Jutarnji list.

- Kim Džong Un je na kraju krajeva na svojoj teritoriji. Ne planira da napadane nikoga samo radi napada - rekao je Kiseljov koji je jednom prilikom izjavio da bi Moskva mogla da pretvori SAD u radioaktivni pepeo.

I drugi ruski mediji koji su pod kontrolom Kremlja u prethodnom periodu prestali su da budu oduševljeni Trampom, no čini se da Kiseljov uvodi anti-Trampovske standarde, te je pritom najžešći.

Reuters
Rusi više ne gaje iluzije: Sve češći napadi na Donalda Trampa

Rusi sve hladniji prema Trampu

Ankete pokazuju da je negativno izveštavanje o Trampu promenilo i stav stanovništva, koje većinu informacija dobija preko televizije. Istraživanje državnog anketara VtsIOM-a u ponedeljak pokazalo da je udeo onih koji negativno gledaju na Trampa za mesec dana skočio sa sedam na 39 odsto.

- Američki raketni napad na Siriju bio je hladan tuš za mnoge Ruse. Agresivno ponašanje Donalda Trampa vratilo je nepoverenje i loš stav prema Americi, ono što karakteriše rusko društvo poslednje dve decenije - ističe Valeri Fedorov, izvršni direktor te istraživačke agencije.

Ruski zvaničnici ističu da da se mnogi delovi Trampove politike ne razlikuju od Obamine, no uprkos tome što se stvari ne razvijaju onako kako su očekivali slušajući Trampove predizborne govore, ruski političari i dalje žele da poboljšaju odnos sa Amerikom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u ponedeljak kritikovao je Pjongjang zbog "bezobzirnog delovanja", no jasno je izrazio da Moskva želi da Tramp smiri napetosti.

- Stvarno se nadamo da se u Sjvernoj Koreji neće ponoviti ona vrsta unilateralnog delovanja koje smo videli u Siriji, te da će SAD slediti onaj smer koji je predsednik Tramp više puta naglašavao u svojoj predizbornoj kampanji - naglasio je ruski ministar.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online