Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
17:00
Vestionline, Tanjug A

Čepurin o S-300: Laž i provokacija

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija".

Tanjug
Interesantno da se priča o S-300: Aleksandar Čepurin

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi poverenje između srpskog i ruskog naroda.

- Još jednom izjavljujem da Rusija nije nikad isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Saveta bezbednosti UN - rekao je Čepurin. 

Dodaje da je taj "informacioni napad" bio ostvaren uoči proslave za, kako kaže, Ruse i Srbe svetog praznika Vaskrsa - da bude što bolniji i da se smanje mogućnosti reagovanja. 

Čepurin navodi da je interesantno da se priča o S-300 "ubacuje" u medije svakih pet, šest godina i dodaje da se dobro zna da su se kriminalne aktivnosti odvijale u trouglu "zemlja destinacije-posrednik-Ukrajina". 

- Predstavnici hrvatske vlade više puta su javno priznavali da je to naoružanje stiglo iz Ukrajine. Da nije spremno za upotrebu. Da su prevareni. Kasnije su delovi ovog sistema otišli u jednu treću zemlju. Pogledajte internet. Pogledajte Vikiliks - rekao je Čepurin. 

On kaže da je svima poznato ko je u međunacionalnim sukobima preopterećenom regionu Hrvatsku obilno snadbevao naoružanjem i ko su bili sponzori raspada Jugoslavije, a da sada neko pokušava da izvrne situaciju naopako. 

Čepurin je upitao zašto ta priča, stara više od dvadeset godina, nije nikad bila istražena i zašto nisu izvedeni pred lice pravde naručioci, posrednici i isporučioci. 

- Zašto kriminalni trgovci naoružanjem, ovi psi rata, osećaju sebe potpuno bezbedno? Privedite konačno tu priču kraju. A Rusiju ne treba da uplićete u to. Ostavite ruskog medveda na miru - zaključio je Čepurin. 

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ponovio je tvrdnje koje su ovih dana iznete u javnost u Hrvatskoj, navodeći da je toj zemlji nedvosmisleno isporučen sistem S-300, dok bivši ministar odbrane Andrija Hebrang tvrdi da kompletan sistem nikada nije isporučen Hrvatskoj, niti je bio u upotrebi. 

Josipović tvrdi da je sistem isporučen i da "su ga svi mogli videti i na televiziji". 

On je za "Večernji list" rekao da je Rusija za vreme rata pomagala Hrvatskoj, ne samo oružjem, nego i politicki. 

Prema Josipovićevim rečima, Srbiji se "uznemirila" na vest o isporuci ruskih S-300 Hrvatskoj, jer to, kako kaže, ruši mit o tome da je Rusija ekskluzivni prijatelj Srbije. 

Bivši predsednik smatra i da bi Hrvatska politika, polazeći od svoje EU i NATO pozicije, trebalo da pripazi da taj mit ne postane stvarnost. 

- I s Rusijom treba graditi dobre odnose - kaže Josipović. 

Andrija Hebrang, bivši ministar obrane, međutim, kaže za "Večernji" da S-300 nije nikada bio kompletiran sistem, niti spreman za upotrebu, ali da je i takav imao veliku psihološku ulogu tokom rata devedesetih godina.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online