Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
18:44
alo.rs, Vestionline A

Probudio se posle 12 godina i otkrio strašnu istinu! (VIDEO)

Martin Pistorius iz Južne Afrike bio je tipičan dečak koji je obožavao da se igra s raznim uređajima, a najviše s tranzistorima, televizorima... Ali njegovo lepo detinjstvo prekinula je misteriozna bolest.

youtube.com/NBC News
Martin Pistorius je 12 godina bio zarobljen u svom telu

Jednog dana došao je kući iz škole i požalio se da boli grlo. Njegova majka nije obraćala previše pažnje, misleći da će proći s malo meda i čaja. Martinovo stanje se, međutim, ubrzo pogoršalo do stepena na kom više nije mogao da hoda, stoji ili govori. Imao je 12 godina.

Doktori su pretpostavili da je oboleo od kriptokokalnog meningitisa, a pre nego što su mogli bilo šta da poduzmu, dečak je pao u komu.

U ranom periodu kome, Martin nije bio svestan ničeg, bio je u dubokoj komi.

Porodica mu je organizovala posebnu negu - od kupanja, hranjenja uz pomoć cevčica, okretanja... Ali kada je imao 16 godina, Martin se iznenada probudio - odnosno postao je svestan svega što se događa u njegovoj okolini.

Ipak, i dalje nije mogao da se pomeri, ali ni da komunicira s porodicom ili da im na bilo koji način stavi do znanja da zna šta se događa oko njega! Narednih osam godina ostao je zarobljen u sopstvenom telu.

Roditelji su bili prinuđeni da tokom radnog vremena ostavljaju Martina u posebnom Institutu za negu.

Porodica Pistorius i sam Martin otkrili su nedavno, u posebnom dokumentarnom filmu, njegovu neobičnu priču.

- Mrzeo sam da budem u Centru za negu jer su bili užasni prema meni. Moj otac je, nakon što sam se probudio i otkrio im sve što su mi radili, prijavio zlostavljanje policiji, ali oni to sve poriču. A nema šta mi nisu radili, vukli me za kosu, udarali me metalnom kašikom po zubima da bih jeo. Često su mi davali vreo čaj, šamarali su me, ponašali su se kao da nisu ljudi - ispričao je Martin.

On je naglasio i da je bio seksualno zlostavljan, pošto je jedna radnica u domu imala običaj da ga opkorači i na njegovom nepomičnom telu simulira seks! Čak ga je dirala po genitalijama!

- Oni bi mi postavili TV pred krevet koji bi bio upaljen celo popodne, a svakog dana program je bio isti, dinosaurus Barni. Bože, koliko sam mrzeo tu emisiju - seća se Martin.

On kaže da mu je najbolnije od svega što je doživeo bilo nešto što je izgovorila njegova majka.

Naime, ona je u jednom trenutku stajala pored njega, brišući ga krpom i promatrajući njegovo beživotno telo, i naglas rekla: "Nadam se da ćeš umreti".

Martin je to čuo i urezalo mu se u pamćenje.

Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas potpuno razume majku.

- Najgore mi je bilo što nisam mogao da je zagrlim, da joj kažem kako se lepo brine o meni, kako sam joj zahvalan - u suzama je objašnjavao Martin.

Posle punih 12 godina kome, zaposleni u domu su počeli da primećuju promene u njegovom ponašanju, odnosno pokušaje da komunicira.

Obavestili su roditelje, pa je Martin, kada je napunio 25 godina, dobio računar sa softverom, uz pomoć koga i danas komunicira s ljudima.

Uspeo je da unapredi i svoje pokrete, a preko interneta je 2008. upoznao svoju buduću suprugu zbog koje se preselio u Veliku Britaniju.

Deo kontrole nad glasom uspeo je da povrati 2011. godine. Napisao je autobiografiju "Ghost boy" (Dečak duh) po kojoj će biti snimljen film.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online