Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 17.04.2017.
09:22
blic.rs A

Kim je uradio svoje, sada je Amerika na potezu

Severnokorejski lider pokazao je u subotu da se ne šali: raketa je lansirana (mada je ubrzo po lansiranju eksplodirala), a pred Trampom je borba da ubedi Kim Džong Una da se kači s pogrešnima.

Reuters
Severna Koreja pokazala moć na paradi, a zatim ispalila balističku raketu

Američki predsednik ispalio je 59 "tomahavka" na Siriju, svojoj pomorskoj armadi naredio je uplivavanje u vode oko Korejskog poluostrva, a zatim i bacio "majku svih bombi" na Avgansitan.

- Severna Koreja traži nevolju - napisao je Tramp na svom Tviteru prošle nedelje nakon što su severnokorejski tehničari izvestili da su u toku konačne pripreme za najnoviji nuklearni test.

Ipak, poslednjim činom Pjongjang je pokazao uzaludnost Trampovih napora da natera severnokorejskog diktatora da odustane od svojih nuklearnih ambicija.

- Nastaje problem kada pokušate da igrate na kartu vojne pretnje sa Severnom Korejom jer su oni skloni da prozreju blef. Ne kažem da je Pjongjang lansirao raketu zbog tih pretnji, ali sigurno ne doprinosite ako ga okružite razaračima. U najmanju ruku, vi čak i povećavate te šanse - rekao je Džon Deluri, stručnjak za Severnu Koreju sa Univerziteta u Seulu.

Ipak, Trampove pristalice tvrde da je njegova strategija prikazivanja vojne moći sa ciljem da uplaši sevrenokorejskog dikaktora i ubedi kineskog predsednika Sija Đipinga da odustane od svog saveznika, isplativa.

- Prikazivanje vojne snage vredi. Mnogo - napisao je Danijel Blumentejl, američki stručnjak za Kinu i konzervativni mislilac koji je na Tviteru poveo raspravu opisujući udare na Siriju i Avganistan kao "veoma jasnu poruku Kimu i Siju".

Pojedini posmatrači, pozivajući se na nedavni uvodnik u novinama "Global tajms" pod kontrolom Komunističke partije, ukazuju da je Tramp konačno ubedio Peking da obuzda Kim Džong Una dramatičnim zatezanjem sankcija.

Deluri, ipak, kaže da ne postoje dokazi da je Si spreman na bilo kakve dramatične korake osim "povećanja sankcija tu i tamo".

- Global tajms može da napiše koliko želi uvodinka, ali kineski pristup ostaje konstanta. Kineska poruka Trampu je kristalno jasna: "Smiri se." - rekao je Deluti.

Leonid Petrov, stručnjak za Severnu Koreju sa Nacionalnog univerziteta Australije tvrdi da i pored upozorenja SAD-a, Kim neće napustiti svoj raketni program. On je naglasio da bi Trampov potencijalni napad Kimu dao za pravo.

- Ako SAD reaguje napadom, to bi potvrdilo Kimove navode da je okružen neprijateljskim snagama koje su odlučne da sprovedu preventivni udar - navodi Petrov.

Stručnjak dodaje da je Tramp sada svakako na potezu.

- Trenutak istine za SAD biće da il udariti (kao odgovor na nuklearne probe) i izazvati nastavak Korejskog rata za račun južnokorejske bezbednosti ili se povući i izdati njegove slabosti. Šta će SAD učiniti? Povući, motati se okolo ili udariti? Lopta je sada u američkom dvorištu i doći će dan koji će testirati Trampov agresivni pristup - rekao je Petrov.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online