Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.04.2017.
12:44
sputniknews.com, Vestionline A

Lavrov: Napadi SAD na Siriju u suprotnosti sa borbom protiv terorizma

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je na sastanku sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom rekao da su američki napadi na Siriju u suprotnosti sa ciljevima borbe protiv terorizma.

Reuters
Sergej Lavrov osudio američke postupke u rešavanju situacije u Siriji

- Juče smo podrobno razgovarali o potrebi za poboljšanjem rusko-američkih napora za mobilisanje međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma, a podsetili smo da su akcije SAD poput napada na Siriju 7. aprila u suprotnosti sa tim zadatkom - rekao je Lavrov na sastanku šefova predstavništava Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema rečima ruskog ministra, Rusija insistira na pažljivoj i nezavisnoj istrazi o ovom incidentu.

- Mi ne možemo i nećemo podržati pokušaje da se tajno, bez inspekcija usvoji rezolucija Saveta bezbednosti UN o osudi sirijskih vlasti - istakao je on.

On je dodao da je Bela kuća prinuđena da daje neutemeljene optužbe na račun Moskve zbog pritiska protivnika predsednika SAD Donalda Trampa. 

- Žao nam je što se ovo dešava, ali mi ništa ne možemo da učinimo, osim da tražimo da iznesu činjenice ako nas optužuju za nešto. Ne postoji nijedan dokaz, iako je pod pritiskom Trampovih protivnika Bela kuća primorana da nas povremeno neosnovano optužuje. Juče nas je, po mom mišljenju, Bela kuća opet optužila da smo se mešali u izbore u Crnoj Gori, da je Rusija uvučena u kampanju dezinformacije da bi pomogla sirijskom predsedniku Bašaru Asadu da izbegne odgovornost za hemijski napad - istakao je Lavrov.

Zajednički ekspertski tim za istragu o hemijskom napadu

Ruski i zapadni eksperti trebalo bi da budu deo tima za istragu o navodnom hemijskom napadu u sirijskom Idlibu 4. aprila, predložio je ruski ministar.

On je rekao novinarima da je "dovoljno ubedljivo" objasnio američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu razloge zbog kojih bi posebna nezavisna studija UN i OZHO trebalo da ispita navodni napad. 

- Ali s obzirom na ogroman i veoma konfrotirajući odjek koji okružuje ono što se dogodilo u Siriji, ponudili smo da dopunimo ove strukture profesionalnim inspektorima iz ove oblasti koji bi bili pozvani iz zapadnih zemalja, Rusije i zemalja regiona - kazao je Lavrov. 

On je dodao da mu se "činilo da je Tilerson sasvim pozitivno reagovao na tu ideju". 

- Danas je u Hagu vanredno zasedanje Izvršnog saveta Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO). Predali smo im naš predlog da se formira delegacija sa dodatnim inspektorima - rekao je Lavrov.

Oklevanje zapadnih zemalja da pošalju stručnjake na mesto navodnog hemijskog napada u sirijskoj provinciji Idlibu oslonjeno je na "izgovore" o navodnoj opasnosti, dodao je on. 

Lavrov je kazao da američke, francuske i britanske kolege "ne obraćaju pažnju na činjenicu da treba da posete ne samo aerodrom za koji sumnjaju da je bio mesto gde je hemijsko oružje ukrcavano na avione, već i mesto gde su padale granate". 

- Rekli su da ne znaju ko kontroliše tu oblast, da nije sigurno da se tamo pošalju inspektori. To su sve izgovori - naglasio je Lavrov. 

Sirijska opozicija je 4. aprila saopštila da je u napadu hemijskim oružjem u gradu Han Šeihun u provinciji Idlib poginulo 80, a ranjeno 200 osoba.

Ona je za napad okrivila sirijske vladine snage, koje su energično negirale optužbe i okrivile ekstremiste i njihove pomagače.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je sirijska avijacija izvela napad u Han Šeihunu na arsenal sa hemijskim oružjem terorista koje je isporučivano u Irak.    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online