Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
03:03
sputniknews.com, Vestionline A

Evo ko će rešiti referendum u Turskoj

Kampanja za referendum o ustavnim promenama u Turskoj, koji će u toj zemlji biti održan 16. aprila, u samoj je završnici, ali je teško tačno prevideti kakav će biti ishod glasanja.

Reuters
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Referendum odlučuju žene i Kurdi

Prema rečima Vojislava Lalića, novinara i dobrog poznavaoca prilika u Turskoj, iako u vladi i vladajućoj Partiji pravde i razvoja barataju procenama da će dobiti podršku od 53 do 60 odsto građana, ima i procena koje se ne uklapaju u te proračune.

- Turska firma "Konda", koja je poznata na tim prostorima po preciznim istraživanjima, tvrdi da je odnos snaga između dve strane u ovom trenutku potpuno izjednačen, i da će ishod glasanja zapravo odlučiti neodlučni građani, kojih je prema procenama te firme čak 15 do 17 odsto. U pitanju su uglavnom žene, koje u Turskoj ređe izlaze na birališta, a među neodlučnim građanima ima i mnogo Kurda, koji su zbunjeni predloženim ustavnim promenama jer ne znaju šta će one doneti - kaže Lalić, prenosi "Sputnjik".

Erdogan će imati svu vlast u svojim rukama

Ukoliko predlozi ustavnih amandmana dobiju većinu na referendumu, Turska će dobiti predsednika koji će imati svu vlast u svojim rukama.

- Prema predlogu, ukida se mesto premijera, a Erdogan će sam imenovati i smenjivati ministre i potpredsednike države, a sam će moći čak i da imenuje jedan broj članova visokog saveta sudija i tužilaca, što znači da će moćni da utiče i na rad pravosuđa. Ono što je izazvalo najviše kritika u dosadašnjoj kampanji je to što će moći da raspusti parlament. On zapravo više nikome neće polagati račune - napominje Lalić.

Pristalice opozicionih partija tvrde da je to put u diktaturu, jer će to biti vladavina jednog čoveka i jedne partije, što u Turskoj nije viđeno već sto godina, otkako je Ataturk proglasio republiku. Politički analitičari u Ankari su već izračunali da će, ukoliko se amandmani usvoje, Erdogan ostati na vlasti sve do 2029. godine.

Ništa od referenduma u Srbiji

Prema Lalićevim rečima, u slučaju da predlozi ustavnih amandmana koje je inicirao Erdogan i njegova vladajuća partija ne dobiju većinu na referendumu, to bi moglo označiti početak kraja vanserijske karijere Tajipa Erdogana koji je, bez obzira što se mnogi sa njim ne slažu i kritikuju njegove poteze, obeležio prvu deceniju ovog veka u Turskoj.

Glasanje na referendumu počelo je u inostranstvu gde živi oko četiri miliona Turaka, pre svega u Nemačkoj, Švajcarskoj i Holandiji, od kojih tri miliona ima pravo glasa. U Srbiji glasanje nije moglo da bude organizovano, jer u našoj zemlji ima manje od 500 turskih državljana, što je donja granica za otvaranje biračkog mesta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online