Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
16:23
Vestionline A

VIDEO: Rusi otkrili detalje o novom Suhoju

Rusija je otkrila detalje o borbenom avionu "suhoj Su-30SME", zapravo izvoznoj verziji "flankera" koji je u zvaničnu službu ušao prošle godine.

youtube.com/defence and space updates
Ruski borbeni avion  Su-30SM

Na međunarodnoj izložbi u Maleziji predsednik korporacije Oleg Demčenko otkrio je specifikacije novog dvoseda, varijante "Suhoja Su-30SM" koji je nedavno ušao u sastav vazdušnih snaga Rusije i Kazahstana.

Podsetimo, Su-30SM je dobro primljen, zbog čega je za ruske vazdušne snage početkom 2016. naručile još 30 ovih lovaca, čime je "flanker" postao glavni adut vazdušnih snaga s više od 100 aviona u sastavu vazdušnih snaga i mornarice.

Izvozna varijanta Su-30SME teška je nešto više od 26 tona, može da uzleti i s težinom do 34 tone (više oružja, pun rezervoar...), a maksimalna brzina mu je 1,75 maha. Operativni radijus mu je 1280 km na nivou mora (s brzinom od 800 km/h), 3000 km na velikim visinama (s brzinom od 900 km/h) i 5600 km s dodatnim nadolivanjem goriva u vazduhu.

Za pogon aviona zadužena su dva AL-31FP mlazna motora s mogućnošću usmeravanja potiska, koji razvijaju 74,5 kN suvog potiska i 122,88 kN potiska s naknadnim sagorevanjem. Ovi motori omogućavaju avionu da nosi oružje teško 8.000 kilograma, koje može da se postavi na 12 nosivih točaka.

Avion je opremljen infracrvenim i laserskim nišanima za označavanje i gađanje meta na zemlji. Novi radar može istovremeno da prati 15 vazdušnih meta meta, a istovremeno može da napadne četiri. Otkriveno je i da Su-30SME ima integrisani elektro-optički senzor za ciljanje spojen s navigacionim sistemom, displej za prikazivanje meta na viziru kacige i satelitski navigacijski sistem kompatibilan s formatima GLONASS i NAVSTAR.

- Su-30SME je nadograđena verzija moderne platforme bazirane na ruskim komponentama. Kako će se razvijati bazična ruska Su-30SM varijantna, tako će poboljšavati i performanse izvozne varijante Su-30SME - otkrio je Demčenko.

Cena ovog lovca nije otkrivena, ali pretpostavlja se da će biti oko 34 miliona dolara. Varijante "suhoja Su-30" inače su prilično popularne širom sveta pa se tako nalaze u sastavima vazdušnih snaga Alžira, Kine, Indije, Indonezije, Kazahstana, Malezije, Ugande, Venezuele i Vijetnama.

Kako će nova varijanta "flankera", koja se smatra borbenim avionom četvrte generacije, proći na međunarodnom tržištu ostaje da se vidi.

S obzirom na drastično rezanje vojnog budžeta i zasad nimalo impresivni izvoznički "uspeh" borbenog avionaa "suhoja Su-35S" (naručile su ga samo Kina i Indonezija i to ne u veliki broja) i još uvek nedovršenog borbenog aviona 5. generacije "Suhoja PAK FA" (samo je Indija zainteresovana za zajednički razvoj svoje varijante), Rusi se nadaju da će poboljšana varijanta pouzdanog, ultra agilnog i jeftinijeg "flankera" proći bolje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online