Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.03.2017.
09:39
Vestionline A

Šamar Rusiji: Crna Gora može u NATO, čeka se Tramp da "presudi"

Američki Senat ratifikovao je protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Senatori su velikom većinom glasova podržali ulazak Crne Gore u Alijansu - 97 je bilo za, dok su dva bila protiv.

Reuters
Svi složni da će Crna Gora ojačati NATO

Državni sekretar SAD Reks Tilerson tražio je ovog meseca od Senata da brzo odobri članstvo Crne Gore u NATO, navodeći da je odobrenje potrebno pre majskog samita Alijanse. Nakon ovog glasanja u Senatu, to pitanje će biti prosleđenoj Beloj kući kako bi predsednik Donald Tramp potpisao odluku, javio je Rojters.

- Senat je gotovo jednoglasno poslao jasnu poruku da stoji čvrsto uz Crnu Goru, a protiv zastrašivanja od strane Kremlja. Crnogorsko članstvo u NATO-u će ojačati Alijansu i istovremeno osnažiti demokratiju i nezavisnost Crne Gore. Sjedinjene Države su se uvek snažno zalagale za slobodu i demokratiju u Evropi i Senat je danas učvrstio pravo Crne Gore na samoopredeljenje - saopštila je za Glas Amerike demokratska senatorka Džin Šahin iz Nju Hempšira.

Za okončanje procedure ratifikacije Protokola u Sjedinjenim Državama potreban je potpis predsednika Donalda Trampa, čija je administracija prethodnih dana ocenila da je članstvo Crne Gore u NATO-u od velikog interesa za SAD.

Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline, nakon ratifikacije Protokola kratko je za Glas Amerike prokomentarisao ishod glasanja u Senatu: "Veliki dan za Crnu Goru i NATO, loš za Rusiju".

Senator Ben Kardin, jedan od najvećih zagovornika ratifikacije, kazao je kako će "Članstvo Crne Gore ojačati NATO, američku nacionalnu bezbednost i poslati snažnu poruku Rusiji koja pokušava da okupira susede i menja međunarodni poredak".

Demokratski Senator Kristofer Marfi kazao je da je ubeđen da će NATO biti snažniji ukoliko mu se pridruži Crna Gora.

- Iako je mala zemlja pozicija Crne Gore vrlo je značajna. Crna Gora je napravila veliki napredak u bezbednosnom sektoru i oblasti vladavine prava. Ministarstvo odbrane je modernizovalo Vojsku. Ostalo je još posla koji će biti urađen kada se Crna Gora priključi Alijansi - dodao je Marfi, prenela je RTCG.

Članstvo Crne Gore u NATO moraju da odobre svih 28 članica Alijanse. Nakon što predsednik SAD Tramp stavi potpis na ratifikovani protokol o širenju saveza, ostaje da proceduru verifikacije okončaju još institucije u Španiji i Holandiji. Ostalih 25 članica je već kompletiralo proces.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online