Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 28.03.2017.
13:01
Vestionline A

Britansko upozorenje: Ako nas EU kazni zbog Bregzita...

Gradonačelnik Londona Sadik Kan upozorio je u utorak EU da ne treba da kažnjava Britaniju, prilikom pregovora o Bregzitu, jer će u suprotnom svi snositi posledice.

commons.wikimedia.org/Colin
London

Govoreći u Briselu, dan uoči pokretanja postupka izlaska Britanije iz EU, on je apelovao na premijerku Terezu Mej da pruži čvrste garancije građanima EU koji žive u Britaniji, prenosi AFP.

- Nema potrebe da nam EU šalje poruke ili da "uliva strah" da će Britanija biti kažnjena. Loš sporazum o Bregzitu neće povrediti samo Britaniju već i Evropu - rekao je Kan, koji se u Briselu sastaje sa ključnim figurama EU, među kojima je i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani.

Kan je upozorio i da će izmeštanje poslova iz Londona, koji je svetski poslovni centar, "potpuno ostaviti Evropu i prebaciti taj centar u Njujork ili Singapur".

Kan je u Briselu održao minut ćutanja za prošlonedeljne žrtve napada u britanskoj prestonici i dodao da je važno da Britanija i EU nastave saradnju po pitanju bezbednosti.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 06.04.2017. 21:50
Nakon zvanične najave početka Bregzita, započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije. Glavno pitanje pritom glasi: koliko Britanci moraju da plate za razvod? Već sada se spominje suma od 60 milijardi evra, koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji.
Četvrtak 06.04.2017. 21:51
Velika Britanija svake nedelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici Bregzita su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali. To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni. Odluku glasača koji su podržali Bregzit, premijerka Tereza Mej interpretira na sledeći način: "Verujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele da i dalje, godinu za godinom, plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju." I njena vlada i Gornji dom Parlamenta angažovali su pravnike da provere pravno stanje i – došli su do sledećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji. Poslanik torijevaca Džejkob Ris-Mog kaže: "Nemamo nikakve zakonske obaveze prema EU."
Četvrtak 06.04.2017. 21:51
Bregzit će verovatno biti okončan do proleća 2019. godine. Ipak, tekući budžet EU obuhvata vremenski period do 2020. godine. Za taj proračun glasala je i Velika Britanija, i tako se obavezala na isplatu novčanih sredstava – tako na to gleda Brisel. A onda, tu su još britanski službenici koji rade na poslovima EU i čije bi penzije London takođe trebalo da pokrije. Žestoki zagovornik Bregzita Ris-Mog ipak kaže: "To su odlični preduslovi za početak pregovora." Velika Britanija je trenutno, nakon Nemačke, drugi najveći neto-platiša. Ukoliko London uplaćuje manje novca, onda – ili zemlje koje plaćaju moraju da plaćaju više, ili zemlje koje primaju novac moraju da primaju manje. Evropska unija u celini ili zemlje-članice pojedinačno, mogle bi da tuže London ukoliko ne podmiri račun za izlazak iz Unije. Ipak, premijerka Mej može ka tome da ide opušteno u susret – ako je suditi po ekspertizi domaćih pravnika, kaže baronica Kišver Fokner, članica Gornjeg doma Britanskog parlamenta: "To je deo pregovora, ali to jača poziciju britanske vlade."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online