Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
14:23
Vestionline A

Švedska se sprema za rat sa Rusijom, otvaraju stotine bunkera!

Švedska otvara hiljade bukera širom zemlje u strahu od vojne konfrotacije sa Rusijom.

youtube.com/Real Thing TV
Pripremaju se bunkeri za invaziju

Prvo će biti otvorene stotine skloništa na Baltičkom ostrvu Gotland, nakon što su obaveštajni zvaničnici označili to područje kao verovatni cilj ruske invazije. Ovaj potez usledio je posle odluke objavljene ovog meseca da Švedska uvodi obavezan vojni rok od 2018. godine i za muškarce i za žene, u očekivanju rata.

Svih 350 skloništa na Gotlandu biće temeljno provereno ove godine, rekao je šef Agencije za civilnu zaštitu Švedske (MSB) Mets Berglund za švedski radio. Od momenta kada su izgrađena, skloništa su bila podvrgnuta samo nasumičnim proverama, ali su označena za sveobuhvatnu proveru u svetlu “specijalne situacije“ u Baltiku i tekućeg naoružavanja.

Skloništa na Gotlandu imaju prostor za 35.000 ljudi, a većina njih se nalazi u glavnom gradu Visbiju, kao i gradovima Slite i Farosund, dok ostrvo ima ukupan broj stanovnika od oprilike 60.000. Ukupno postoji preko 65.000 skloništa sa prostorom za oko 7 miliona ljudi u Švedskoj, naciji od 10 miliona. Kako navodi MSB, oni imaju za cilj da obezbede zaštitu protiv svih oružja koje bi moglo biti korišćeno, kao što su udarni talasi, geleri, gas, biološko oružje, vatra i jonizujuće zračenje.

Krajem 2016. godine, švedska vlada je donela plan da vrati sisteme civilne zaštite iz doba Hladnog rata. Nakon toga, šefovi bezbednosti u švedskim opštinama su dobili poštu od MSB u kojima ih je pozivao da povećaju svoju sposobnost da se odupru oružanom napadu protiv Švedske od “kvalifikovanog protivnika,“ Rusije.

Tokom Hladnog rata, švedska vlada je potrošila oko 80 milijardi švedskih kruna (9 milijardi dolara) za izgradnju sveobuhvatnog sistema skloništa širom zemlje.

Kada se Sovjetski Savez raspao i Varšavski pakt razrešen 1991. godine, u skloništima je bilo prostora na raspolaganju za 80 odsto švedske populacije u to vreme. Od tada je izgrađeno nekoliko novih skloništa, a mnoga su se prestala koristiti.

Švedska populacija se tokom protekle dve decenije povećala se za preko milion ljudi.

Bezbednosni zvaničnici u švedskim opštinama su izrazili svoje nezadovoljstvo po pitanju predstojećih promena i priznali da beznadežno zaostaju u pripremama zbog nedostatka sredstava. Osim toga, priznali su da nema jasnog plana kako opštine treba da obezbede zaštitne maske, vakcine ili gorivo u slučaju krize.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online