Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 15.03.2017.
14:37
Vestionline, Tanjug A

Turska blokira saradnju NATO-a i Austrije, posledice po Kfor?

Spor nekoliko evropskih zemalja sa Turskom odražava se sada i na NATO i njegove partnere ne-članice, jer je Ankara blokirala sve programe partnerstva Severnoatlantske vojne alijanse, u kojima učestvuje i Austrija, što bi moglo nepovoljno da se odrazi na misije na Kosovu, Mediteranu i u Avganistanu, piše "Velt".

Tanjug
Ankara preti da ugrozi važnim vežbama NATO-a i Kfora

Zbog blokade Ankare pogođeni su pre svega programi Partnerstva za mir, u kojima učestvuje 41 država, među kojima je i Austrija, koja ima najveći kontingent vojnika u sastavu Kfora od zemalja koje nisu članice NATO-a.

"Turska blokada programa Partnerstva za mir je ozbiljan problem“, citira "Velt“ neimenovane izvore iz visokih krugova pri NATO-u.

Više zemalja-partnera, kao što su Švedska ili Finska, u dopisima generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu upozorili su na ozbiljne posledice blokade od strane Ankare.

"Dugoročno erozija naše interoperabilnosti može biti prepreka našoj sposobnosti da učestvujemo u važnim vežbama NATO-a i podržimo NATO operacije“, navodi se u pismu ambasadora Finske pri NATO-u Pirite Asunmaa.

To bi, kako ističe, bila velika šteta za obe strane, kako Finsku, tako i NATO. Finska nije član NATO-a.

Prva posledica turske blokade je nemogućnost novog programa obuke na vojnoj akademiji NATO-a u Rimu.

Ankara reaguje blokadom zbog zahteva Austrije za prekidom pristupnih pregovora Turske sa EU i kritike Beča na račun turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Turske vlasti su ranije najavile blokadu Austrije na međunarodnom nivou, te se očekivalo da će blokirati rad OEBS-a, kojim u ovoj godini predsedava Austrija.

POVEZANE VESTI

Petak 24.03.2017. 22:05
Ocigledno da su neki potcenili Tursku i njenog predsednika.Uzeli su vruc krompir u ruku.
Petak 24.03.2017. 22:05
Vrijeme je da se Evropa opameti ako misli na partnerstvo istocne Evrope i Balkana.Sada je to Turska a sutra ko zna ko ce poceti.Ako je Jugoslavija bila potcenjena, Turska je nesto drugo.Nazalost pojedini politicari evropskih zemalja i dalje nastavljaju nedemokratskim potezima prema Turskoj i turskom narodu koji zivi i radi u njima.Ne moze onaj iz Holandije pretiti izgonom muslimana, brisanjem dzamija a da drzavni vrh Holandije precutkuje.
Petak 24.03.2017. 22:06
NATO nece jos dugo ovakav kakav je danas, to je ocigledno. Mnoga su tu razmomilazenja i neslaganja izmedju zemalja clanica. Pojedine clanice uplacuju mizeriju u zajednicku kasu a s druge strane traze ogromno angazovanje trupa i zastitu kao da su vec u III. svet. ratu. Nato nije ni bio zamisljen za ofanzivna dejstva nego samo za odbranu zemalja clanica. Ipak su nastupili u SR Jugoslaviji agresorski i ofanzivno i prekrsili svoj vlastiti statut zbog cega ce biti jednog dana kaznjeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online