Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
18:01
Z. Mirković - Vesti A

Laži o srpskim "čoporima"

Srpski gastarbajteri u Slovačkoj, kojih je sve više, nepoželjni su kod tamošnjeg stanovništva, pokazuje istraživanje slovačkog magazina "N".

Reuters
Doveli ih pa ih pljuju: Na udaru 6.000 Srba

Taj medij je pretprošle godine vodio kampanju protiv muslimanskih izbeglica, a sada je na naslovnoj strani za Srbe napisao: "Oni su hrišćani, ali i pored toga se njih plašimo."

Lažne optužbe

Radi se o slovenskoj braći, oko 6.000 gastarbajtera iz Srbije u mestu Galanta, za koje domaćini tvrde da su "nepristojni" i noću "šetaju ulicama u čoporu".

Krvava zarada

Građani Šala pričaju da srpski gastarbajteri rade u fabrikama, kao što je Šin Heung, u nehumanim uslovima, na 40 stepeni leti, što su uslovi pod kojima Slovaci ne žele da rade. Novinar lista "Prese" piše da se na ulicama prepoznaju srpski radnici po tome što vuku prepune kese iz prodavnica i što su - bolje obučeni od meštana tog grada.

Jedan slovački sindikalac upozorava i da srpskim gastarbajterima, navodno, nedostaju higijenski standardi.

Uz tu izjavu objavljen je i poster "prodavnica Tesko u Galanti je noću opasnija od geta u Bronksu - pravi Mogadiš".

U želji da proveri ove optužbe, izveštač bečkog lista "Prese" otišao je na lice mesta i preneo prve utiske koji ne idu na ruku Slovacima.

Odlučio je da najpre poseti sporni supermarket Tesko.

Negovani i dobro obučeni bili su (u toj radnji) samo muškarci iz smeštaja koji se nalazi preko puta, a koji su kupovali skupe parfeme za žene, ali i pakovanja kondoma, a koji su, kako konstatuje - bili Srbi.

Opisao je da se u smeštajima za gastarbajtere mogu pronaći kućni redovi sa zabranama na tri jezika, na kojima piše i koliko košta njihovo kršenje.

Samo u srpskoj verziji se preti proterivanjem o sopstvenom trošku.

Agencije pljačkaju

Proteklih nedelja su beogradski mediji pisali o nehumanim uslovima u kojima rade srpski državljani u Slovačkoj. Tako je "Nedeljnik" preneo iskustvo svog novinara koji je tri meseca radio u fabrici Samsung, gde srpski građani rade kao robovi. Preneto je da moraju da stoje u redu da bi se tuširali ili išli u toalet.

Mućke sa izdavanjem soba

U gradovima kao što je Šala, Slovaci zgrću pare i na smeštaju gastarbajtera.

"Pokazali su mi dograđene objekte uz stambene zgrade u kojima su, na brzinu uneti kreveti na sprat", preneo je austrijski novinar.

Bečki "Prese" o stanje u Galanti piše da se radi o novom fenomenu i da u međuvremenu u Slovačkoj radi 35.000 stranaca, jer toj zemlji nedostaje radna snaga za fabrike koje su iz zapadne Evrope preselile svoja postrojenja zbog jeftine radne snage.

Agencije za posredovanje radnika, prema listu, u Srbiji pronalaze dovoljan broj ljudi kojima sumnjivim ugovorima, nude posao i prevoz do korejskih fabrika u Galanti, gde zarađuju 2,20 evra po satu.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online