Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 06.03.2017.
11:32
Vestionline A

Slovačka: Plašimo se Srba, šetaju noću u čoporu

Srpski gastarbajteri u Slovačkoj, kojih je sve više, nepoželjni su kod stanovništva, pokazuje istraživanje slovačkog magazina "N".

commons.wikimedia.org/Xmetov
Grad Galanta u Slovačkoj

Srbi laka meta prevare

List "N", koji je još pretprošle godine vodio kampanju protiv muslimanskih izbeglica, objavio je naslovnu stranu na kojoj piše "oni su hrišćani, ali i pored toga ih se plašimo".

Radi se oko 6.000 gastarbajtera iz Srbije u mestu Galanta, za koje stanovništvo Slovačke kaže da su "nepristojni" i noću "šetaju ulicama u čoporu". Jedan slovački sindikalac tvrdi i da srpskim gastarbajterima nedostaju higijenski standardi.

Uz izjavu objavljen je i poster s natpisom "prodavnica Tesko u Galanti je noću opasnija od geta u Bronksu - pravi Mogadiš". Proteklih nedelja su srpski mediji pisali o nehumanim uslovima u kojima rade srpski državljani u Slovačkoj.

Bečki dnevnik "Prese", koji je istražio na licu mesta stanje u Galanti, ukazuje da se radi o novom fenomenu i da u međuvremenu u Slovačkoj radi 35.000 stranaca, jer toj zemlji nedostaje radna snaga za fabrike koje su iz zapadne Evrope preselile svoja postrojenja zbog jeftine radne snage.

Agencije za posredovanje radnika, prema listu, u Srbiji pronalaze dovoljan broj ljudi, koje, sumnjivim ugovorima, nude posao i prevoz do korejskih fabrika u Galanti, gde zarađuju 2,20 evra po satu. U gradovima kao što je Šalja, Slovaci zarađuju smeštajem gastarbajtera.

"Pokazani su mi dograđeni objekti uz stambene zgrade u kojima su, odjednom za Božić uneti kreveti na sprat. A građani su kazali da su mogli da posmatraju Srbe kako spavaju, jer ovi nisu, zbog slabo izgrađenog objekta, imali nikakvu privatnost", preneo je novinar "Prese".

On ukazuje da je taj objekat kasnije ispražnjen, nakon što su se žalili stanari stambene zgrade.

Nehumani uslovi za srpske radnike

Međutim građani Šalje pričaju da srpski gastarbajteri rade u fabrikama, kao što je Šin Heung, pod nehumanim uslovima, na 40 stepeni leti, što su uslovi pod kojima Slovaci ne žele da rade.

Novinar "Prese" kaže da se na ulicama prepoznaju srpski radnici po time što "vuku prepune kese iz prodavnice" i što su "bolje obučeni od stanovnika mesta Šala". Izveštaj "Prese" prenosi da se u smeštajima za gastarbajtere mogu pronaći kućni redovi sa zabranama na tri jezika, na kojima i piše koliko košta njihovo kršenje.

Samo u srpskoj verziji se preti proterivanje o sopstvenom trošku, navodi "Prese".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online