Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 02.03.2017.
14:55
sputniknews.com, Vestionline A

Šojguova sajber vojska - pametna, stručna i efikasna

SAD imaju najmoćniju sajber armiju, koja ima 9.000 "vojnika". Finansiranje takve vojske, prema procenama stručnjaka, staje oko sedam milijardi dolara. Ruska armija formirala je jedinice za informacione operacije. Detalji o sajber jedinicama drže se u strogoj tajnosti, ali vojni stručnjaci tvrde da će njihov zadatak biti otkrivanje i suzbijanje pretnji koje dolaze spolja i unutar zemlje, otkrivanje sajber sabotaža i "diverzija" u sredstvima informisanja, kao i suprotstavljanje hakerskim napadima.

Reuters
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Pobeda bez prolivanja krvi

Vojska za informacione operacije, navode stručnjaci, tesno će sarađivati i sa drugim strukturama Ministarstva odbrane, ali i Federalnom službom bezbednosti i Spoljnom obaveštajnom službom.

Ministar odbrane Sergej Šojgu je ovog meseca po prvi put otvoreno o tome govorio. On je obelodanio da je ruska armija formirala jedinice za informacioni rat, koje su snažnije i znatno efikasnije od bilo kojih do sada koje su se bavile kontrapropagandom. On smatra da ruska propaganda mora biti "pametna, stručna i efikasna".

Po mišljenju bivšeg načelnika Generalštaba, generala Jurija Balujevskog, u sadašnjim uslovima informaciona borba prelazi u prvi plan. Pobeda nad protivnikom u ovoj borbi može biti mnogo važnija od pobede u klasičnom vojnom sukobu, jer se ona vodi bez prolivanja krvi, a ima izuzetan efekat, koji pogađa i parališe sve organe vlasti neprijateljske zemlje.

Rusija treba da prestane da se pravda

General-pukovnik u penziji Leonid Ivašov ističe da Rusija treba da prestane da se pravda, već da natera Zapad da pređe u odbranu i da sprovodi operaciju protiv njegovih laži.

- Svaki rat, a mi danas govorimo o sajber ratu, predviđa defanzivne i ofanzivne operacije, a nanosiće se i kontranapadi. Preduzimaće se i preventivne mere. Takođe, važno je istaći da će ova vojska biti aktivna i kada je reč o terorističkim sajber pretnjama - kaže Ivašov.

- U suštini, stvaranje tih sajber jedinica je odgovor Ministarstva odbrane na formiranje sajber komande u SAD. Ruska vojska za informacione operacije biće znatno manja, ali po efikasnosti će moći da im se suprotstavi, jer Rusija u tom smislu ima veliki potencijal - dodaje Ivašov.

Kinezi i Britanci troše bogatstvo na sajber armiju

Međunarodna analitička agencija "Zekurion" objavila je da Rusija ulazi u pet zemalja sa najmoćnijom sajber armijom.

Posle Amerike, na drugom mestu je Kina, čija sajber armija ima oko 20.000 ljudi, a da Vlada za takvu strukturu izdvaja milijardu i po dolara. Treće mesto zauzima Velika Britanija, koja na 2.000 sajber vojnika troši 450 miliona dolara godišnje, a četvrto Južna Koreja, čija sajber vojska ima 700 ljudi, što državu košta 400 miliona dolara.

Rusija se našla na petom mestu. Analitičari navode da u ruskoj sajber vojsci služi oko 1.000 hakera, za koje se izdvaja 300 miliona dolara godišnje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.03.2017. 20:04
Sledece vezbe slovenskog bratstva nek ukljucuju i sajber ratovanje. Moramo imati i mi svoje sajber divizije
Ponedeljak 06.03.2017. 20:08
Ruska armija formirala je jedinice za informacione operacije. Detalji o sajber jedinicama drže se u strogoj tajnosti, ali vojni stručnjaci tvrde da će njihov zadatak biti otkrivanje i suzbijanje pretnji koje dolaze spolja i unutar zemlje, otkrivanje sajber sabotaža i „diverzija“ u sredstvima informisanja, kao i suprotstavljanje hakerskim napadima.
Ponedeljak 06.03.2017. 20:08
Vojska za informacione operacije, navode stručnjaci, tesno će sarađivati i sa drugim strukturama Ministarstva odbrane, ali i Federalnom službom bezbednosti i Spoljnom obaveštajnom službom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online