Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.02.2017.
15:59
politico.com, Vestionline A

Politički "Survajver": Ko će pobediti u rijalitiju koji može da promeni svet?

Svet u ovoj godini očekuju brojni izazovi, čeka se da se vidi na šta je sve spreman Donald Tramp, a predstoje i izborni ciklusi koji mogu značajno da promene stanje stvari. Koji svetski lideri bi "preživeli" u političkom izdanju rijaliti programa Survajver za 2017. godinu, zapitao se i ugledni portal Politiko.

pixabay.com
Izbori, sukobi, protesti, previranja... podgrejali su svet do tačke usijanja... ko će odneti pobedu, ostaje da se vidi

"Francuski predsednik Fransoa Oland se već predao, odbivši da se kandiduje za novi mandat, ali to ne znači da on napušta šou. Oland je mogući naslednik Donalda Tuska na mestu predsednika Evropskog saveta, čiji prvi mandat prestaje u maju i koji je najavio da će se boriti da ostane tu", navodi list. 

Pored Tuska, mnogi svetski lideri će se boriti da produže svoje političke živote, dok se Evropska unija suočava sa nizom poteškoća i pretnji. 

"Upitan ko je veća pretnja za EU, Tramp ili ruski predsednik Vladimir Putin, malteški premijer Džozef Muskat je istakao da Evropa treba da se plaši svog samozadovoljstva i mogućnosti da ne shvati da se živi u drugačijem vremenu, kao i da unija sama po sebi nije dovoljna", dodaje se. 

Epizoda 1: Mogerini i Porošenko protiv Putina 

Ova bitka se već vodi, od početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine. Trampov pristup situaciji u Ukrajini nije određen, a Mogerini će značajno odrediti moć Porošenka, odlukom o tome da li će mu i dalje pružati podršku. I sve to u trenutku kada se rat u Ukrajini ponovo zahuktava. 

Epizoda 2: Evropska komisija protiv Poljske 

U kasnom decembru prvi potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans je izdao ultimatum Poljskoj, dajući Varšavi dva meseca da reši svoj sukob sa Briselom u vezi sa vladavinom prava i reorganizovanja Ustavnog suda. U kasnom februaru bi mogao da se dobije rezultat, ukoliko Poljska ne reaguje, EK može da aktivira član 7. ugovora o EU koji dozvoljava suspendovanje prava na glasanje država članica EU koje krše osnovna prava. 

Epizoda 3: Tereza Mej protiv svih 

Velika Britanija želi da bude usamljeno ostrvo i planira da aktivira pregovore o napuštanju Evropske unije početkom marta. Ultimativni pobednik ovog duela neće biti poznat do 2019. godine, ali bi gubitnici mogli veoma brzo da budu poznati. Šanse za kolateralnu štetu su velike, a u međuvremenu Mejova će se naći u izolaciji od EU. 

Epizoda 4: Mark Rut protiv Gerta Vildersa 

Parlamentarni izbori u Holandiji, gde premijer Rut želi da sačuva vladajuću koaliciju koju vodi njegova Narodna partija za slobodu i demokratiju, biće održani 15. marta. Ankete pokazuju da je ta partija na drugom mestu, iza desničarske Slobodarske partije koju vodi Vilders. Izbori mogu da dovedu do toga da sve partije koje se budu pojavile uđu u parlament. 

Epizoda 5: Evropski mehanizam za stabilnost protiv Grčke protiv MMF 

Saga o grčkoj finansijskoj krizi predstavlja politički rizik sa većinu velikih igrača, direktno za premijera Aleksisa Ciprasa. Evropski mehanizam za stabilnost, koji nadgleda program pomoći od 86 milijardi evra i Vlada Grčke još treba da ubede MMF da se uključi u spašavanje Grčke. Druga revizija programa za spas je u toku i sve osim pozitivnog izveštaja bi moglo da izazove problem za ovog "takmičara". 

Epizoda 6: Svi protiv Marin le Pen 

Ako postoji nešto oko čega je establišment u Briselu saglasan, to je da bi pobeda liderke Nacionalnog fronta na predsedničkim izborima bila katastrofa za EU. Sa nemalim nivoom užasa EU gleda slom konzervativnog kandidata Fransoe Fijona, koji je pod istragom zbog "porodičnih novčanih transakcija". Prvi krug glasanja je 23. aprila, drugi 7. maja. U međuvremenu, aktuelni predsednik Oland bi želeo u Evropsku uniju, da li na mesto Tuska ili na mesto predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera. 

Epizoda 7: Tusk protiv Tuska 

Želja mnogih evropskih lidera da se napravi nekakva stabilnost u teškim vremenima bi mogla da ide na ruku Tusku, za drugi mandat na mestu predsednika Evropskog saveta. Ipak, protiv Tuska je njegova Poljska, a izbor Antonija Tajanija za predsednika Evropskog parlamenta znači da Evropska narodna partija kontroliše sve bitne uloge. Kako Junkerov mandat ističe 2019. godine, jedina šansa za rebalansiranje je zamenjivanje Tuska socijalistom kakav je Oland, koji je blizak Angeli Merkel, koju čekaju federalni izbori. 

Epizoda 8: Madrid protiv Barselone 

Regionalna vlada Katalonije insistira da će održati referendum o nezavisnosti u septembru, uprkos stavovima premijera Marijana Rahoja i vlasti u Madridu. Tenzije rastu jer je u toku suđenje bivšem katalonskom lideru Arturu Masu. Rahoj je rekao da neće dozvoliti referendum, a ovaj sukob je test za njegovo liderstvo, u trenutku kada je jedva sklopio vladu. 

Epizoda 9: Angela Merkel protiv Martina Šulca 

Hrišćanska demokratska unija Angele Merkel vodi u anketama uoči izbora u Nemačkoj i favorit je za novi mandat kancelara. Ali, bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je već podigao popularnost Socijaldemokratske partije i za mnoge će ishod izbora u Nemačkoj odrediti ko će voditi tu zemlju, ali i ko će govoriti u ime zapadnih vrednosti i evropskih ideala, dok se Amerika sve više sklanja od svega toga. 

Epizoda 10: Pobednik duela Merkel - Šulc protiv Frauke Petri 

Sledeći kaneclar će morati da se konfrontira sa rastućom ulogom desničarske AfD, sa liderkom Frauke Petri, koja je sigurna da će zapaliti još populističkih požara, sa željom da ih proširi kroz Evropu. Ovo nije bitka samo za političku dušu Nemačke, već i za kontrolu političkog narativa u Evropi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online