Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 05.02.2017.
09:59
Vestionline A

"Putin dobija odrešene ruke i u Ukrajini i u Siriji, ali Trampu daje jedan ustupak"

"Čak i pre inauguracije, predsednik SAD Donald Tramp imao je određene simpatije za ruskog kolegu Vladimira Putina. Zbog toga je logično da sada kada je predsednik Tramp nešto i ponudi Kremlju, ali pitanje je koliko je spreman da pravi ustupke. Međutim, Trampovi i Putinovi planovi ne preklapaju se onoliko koliko je u počteku predviđano", piše na sajtu "Indipendenta" Vladislav Inozemcev, direktor Centra za postindustrijska istraživanja u Moskvi.

Reuters
Predsednik Rusije Vladimir Putin (Foto: Arhiva)

Putin manje ambiciozan od Trampa

"Tramp želi da Ameriku ponovo učini velikom, dok Putin želi da osigura ruske regionalne interese, pa je samim tim i manje ambiciozan. Ako se ovo uzme u obzir, američki lider mogao bi Putinu da ponudi zavodljiv, ali otrovan kompromis.

Šta tačno želi Putin? Hoće da NATO bude zaustavljen na svojim trenutnim granicama, a da Ukrajina i post-sovjetske države ostanu unutar ruske sfere uticaja, da se ukinu sankcije Zapada, da Krim bude priznat kao ruska teritorija, a Asad da ostane na vlasti u Siriji.

EU nema nameru da primi Ukrajinu

Ništa od ovoga nije prevelik problem za SAD. Čak i pitanje Ukrajine nije preveliko, jer EU nema nameru da zove ovu zemlju u članstvo, a NATO ne namerava da se dalje širi. Osim toga, Kijev je uradio sve što bi mogao dodatno upropasti privredu zemlje.

Problem je u tome što nije jasno šta bi moglo da se traži zauzvrat. Mnogi eksperti veruju da bi trgovina uključila saradnju u Siriji, pa čak i podređivanje ruskih snaga Americi, što bi mogla da bude cena odrešenim rukama Rusije u Ukrajini.

Ali, Americi nije istinski potrebna koordinacija s Rusijom na Bliskom istoku: Ako žele da štite Asadov režim od Islamska država, zašto bi Zapad bio protiv toga? Ko god da pobedi tamo, broj izbeglica u Evropi i na drugim mestima neće biti smanjen. Ko može da zamisli Siriju kao funkcionalnu državu? Želi li zapad zaista mnogo da ulaže u ovu očajničku avanturu?

Zbog toga bi trgovina mogla da bude na sasvim drugoj strani, a to je ruska politika prema Kini. Putin je godinama pokušavao da ubedi svet da je Rusija vođa Istoka, čak i nakon što je bilateralna trgovina s Kinom opala sa 80 na 58,7 milijardi milijardi dolara za tri godine.

S obzirom da je Kina Trampova najveća briga, rešenje bi moglo da bude u tome da Putin napusti savez sa Kinom kako bi ponovo ojačao veze sa Zapadom i dobio odrešene ruke i u Kini i u Rusiji.

Mnogi u Rusiji se plaše Kine

Za Putina bi bilo veoma teško da odbije takav predlog. Nikome u Rusiji nije previše stalo do saveza sa Kinom, dok se mnogi toga zapravo i plaše. Ali rešenje krimskog pitanja, uz dodatni pritisak na Ukrajinu dok se vode pregovori o skidanju sankcija, bio bi ogroman uspeh za Putina. Sirija bi bila takođe značajna pobeda. Tako bi Putin mogao da dobije sve što želi, uz povratak poštovanja koje je tokom godina izgubio na Zapadu.

Ako tenzije između Kine i Rusije postanu stvarnost, za Moskvu neće biti druge opcije osim da ojača veze sa zapadom. To će dovesti do slabljenja i Rusije i Kine, što i jeste cilj Amerike.

Naravno, Rusija može da odbije takav predlog, ali postoji ruska poslovica koja kaže: I loš rezultat je rezultat. Nova američka administracija može da krene u bilo kom pravcu u kom poželi, jer šta god da se desi neće biti njena, već krivica druge strane", navodi se u analizi Vladislava Inozemceva.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.02.2017. 13:35
Живела братска Русија и Путин !! Живело Православље !! Бања Лука = Москва = Београд !!
Nedelja 12.02.2017. 15:03
Mislim da se Rusija i te kako i sa razlogom plasi Kine. Kina ce kad tad krenuti u zauzimanje zivotnog prostora na severu. Rusija je stopirala prodaju zemljista Kinezima koji su preplavili jug Rusije, ali ce Kina sigurno nastaviti ekspanziju u tom pravcu.
Nedelja 12.02.2017. 15:05
Budući da je Kina Trampova najveća briga, rešenje bi moglo da bude u tome da Putin napusti savez sa Kinom kako bi ponovo ojačao veze sa Zapadom i dobio odrešene ruke i u Kini i u Rusiji. Za Putina bi bilo veoma teško da odbije takav predlog. Nikome u Rusiji nije previše stalo do saveza sa Kinom, dok se mnogi toga zapravo i plaše. Ali rešenje krimskog pitanja, uz dodatni pritisak na Ukrajinu dok se vode pregovori o skidanju sankcija, bio bi ogroman uspeh za Putina. Sirija bi bila takođe značajna pobeda. Tako bi Putin mogao da dobije sve što želi, uz povratak poštovanja koje je tokom godina izgu-bio na Zapadu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online