Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 02.02.2017.
01:15
Vestionline, express.hr A

Opasnost stiže iz svemira: Kataklizme koje mogu da unište život na Zemlji

Ako se zapitate šta je najveća pretnja čovečanstvu, verovatno će prvo da vam padne na pamet nuklearni rat ili pandemije nekih bolesti. Ipak, čovečanstvu iz svemira prete neslućene opasnosti koje je, nažalost, teško ili nemoguće predvideti.

pixabay.com
Nisu ratovi i katastrofe na Zemlji jedino što nam preti, prava opasnost stiže i iz svemira

Solarna baklja

Iako na prvi pogled možda izgleda tako, naše Sunce nije mirna zvezda. Konstantno stvara snažna magnetna polja koja stvaraju sunčeve pege, često veće od planeta našeg sunčevog sistema. Osim toga, redovno izbacuje hrpe čestica i zračenja pod imenom solarni vetrovi. Zemljino magnetno polje nas štiti od svega ovoga i jedino što primetimo od ovoga jesu polarna svetla. Snažniji vetrovi mogu da utiču na radio komunikaciju, a najsnažnija solarna oluja je zabeležena 1859. godine i prouzrokovala je smetnje u malim elektronskim uređajima i aparatima. Poslednjih godina, kako sve više zavisimo od elektronike, lako bi se moglo dogoditi da jedna snažnija solarna baklja izazove pravi haos na celoj Zemlji.

Udar asteroida

Iako su retki, opasni asteroidi i drugo svemirsko kamenje otprilike dolaze u razmacima od 50 do 60 miliona godina. „Mogli bismo da kažemo, naravno, da je došao red za tako nešto“, nedavno je upozorio Džozef Nut. Zemlja je relativno nepripremljena za udar asteroida, a naroćito nemamo nikakvu odbranu ako se dogodi udar asteroida onih dimenzija koji je prouzrokovao nestanak dinosaurusa, smatra NASA-in naučnik. Generalno se smatra kako su dinosaurusi izumrli pre oko 66 miliona godina nakon što je asteroid širine 10 kilometara pogodio područje koje je danas ono kod Meksičkog zaliva.

Širenje Sunca

Sve ranije nabrojane opasnosti mogu da se dogode u bilo kom trenutku, znamo da će naša zvezda nestati za 7.72 milijarde godina. Tada će da izbaci delove atmosfere i postaće beli patuljak, ostatak nekad moćne zvezde. Naša planeta neće doživeti taj trenutak zato što će Sunce milijardama godina rasti sve dok ne proguta Merkur i Veneru. Tada će Zemlja praktično odleteti u Sunce i nestati u plamenu.

Gama zraci

Neverovatno snažne eksplozije zračenja nazvane gama zraci mogu da nastanu u binarnim sunčevim sistemima gde se dve zvezde vrte oko zajedničkog centra, a takođe mogu nastati i eksplozijom zvezda. Takvi zraci mogu da oštete ozonski omotač što bi dovelo do sve većeg ultraljubičastog zračenja što bi moglo da žnači kraj života na našoj planeti.

Obližnje supernove

Eksplozije supernove, kada zvezda praktično potpuno nestane, događaju se jednom ili dvaput u stotinu godina u našoj galaksiji. Očekuje se da će Betelgeuse, zvezda u sazvežđu Orion uskoro da postane supernova. Uskoro u svemirskim terminima, što znači da bi mogla da nestane u idućih nekoliko miliona godina. Na svu sreću, pretpostavlja se da je predaleko da bi imala bilo kakvog značajnog uticaja na Zemlju.

Zvezde lutalice

Iako zvezde prate određena pravila, postoje i zvezde koje imaju pomalo nepredvidive putanje. Jedna takva bi mogla da prođe u blizini Sunca i poremeti Ortov oblak, klaster stena na spoljašnjem rubu našeg sunčevog sistema, što bi lansiralo više kometa prema našoj planeti. Pošto se i naše Sunce kreće kroz galaksiju, postoji mogućnost da ćemo naići na neke prepreke na tom putu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2017. 12:01
rusija NIKADA nije mogla i NIKADA nece moci uzivati u blagodetima MIRA , ekonomske moci , tehnoloske moci , o blagodetima visokog standarda zivota .... ALI zato puna usta RATA , vojnih pohoda i parada , okupacija , otimacina , HAOSA ... u rusiji najlakse postajes CAR i to samo jednom izuzetnoscu - vodis RATOVE . Ako rusija ista ima u izobilju (nije hrana , mir , blagostanje , bogatstvo ...) onda je to votka i ORUZJE !!! Nijedan njihov vodja nije se mogao proslaviti zagovaranjem ili zalaganjem za MIR ( kad ratuju i otimaju cine to u ime "MIRA" - licemeri , KAO DA rusiji MOZE NEKO DA NAMETNE RAT) . KO danas ulazi u alijansu sa rusijom ??? Nikoga rusija ne ceni niti "voli"" , niti imaju saveznika ni prijatelja - niti su ikome prijatelj !!! Kako se oseca Asad sada !? ... kada mu Turska /za svoj ustupak putinu/ okupira deo Sirije , Amerika gradi baze , a ISIS se sepuri po Siriji kao nikad do sada !!! ??? Toliko o tome i ruskoj pomoci (i nas ponovo guraju u crni rat - "guraju pomoc" dizelkom do Mitrovice - nasa "braca" rusi via ludog Dodika) .... car putin nikada NE BI postao "ruski CAR" da se zalagao za mir u svetu - to je nepobitna cinjenica . Onog momenta kad je krenuo u pohode i otimacinu (Abhazija , Juzna Osetija , Donjeck i Lugansk ....) postade pravi Führer i to par exsalonce tj. pravi rus ma "ruski car" - postade kreator ratnih iluzija !!! Da li se rusija moze pohvaliti da sa jednim zemljom svog okruzenja gaji dobrokomsijski odnos ??? Mislio sam da su Belorusija , Moldavija i Kazahstan (ruski izgovor tj. ruski slogan licemerno glasi - "pa to vam je isto - Gruzija , Ukrajina , Belorusija , Moldavija , Kazahstan ... ili rusija" Isto , samo sto moraju da cine po direktivi Moskve tj. Kremlja !!!) jedne od tih sigurnih komsijskih drzava sa kojima rusija moze da gaji "bratski odnos" i garantuje veciti mir i da je medju tim drzavama rat nemoguc vec SAMO sloga i bratsvo - ali samo do sukoba rusije sa bratskom Gruzijom i bratskom Ukrajinom (licemerno okrivise Zapad za njihovu agresiju i otimacinu tudje teritorije) samo zato sto su se okrenule drugacijem vidjenju i vodjenju (politike) svoje zemlje !? Imperijalisticki NAGON rusije je jedinstven . To je zemlja koja leze i ustaje s osvajackim ambicijama (ratovalo i ratuje se po svetu ALI kao rusija - NE . Kad rusija stupi na scenu dolazi do "sodome i gomore" , "kataklizme" , "apokalipse" .... rusija donosi covecanstvu grozotu i "smak sveta" - rusija je simbol PROKLETSTVA) : najvece su to ZEMLJOKRADICE - IKAD !!! ZLO covecanstva !!! Najveca Bozja kazna jednoj drzavi je : "biti komsija proklete rusije" !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online