Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 25.01.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Balkan je ulog i Putinu i Trampu

Zapad strahuje od novog zveckanja oružjem u regionu Balkana, posvedočio je bivši britanski državni sekretar za Evropu Denis Mekšejn upozoravajući da bi zapadni Balkan mogao da se vrati otvorenim sukobima ako bi Vladimir Putin od Donalda Trampa zatražio podršku za Srbiju.

Reuters
Zapad u strahu od novih etničkih sukoba

Ovu, kako je naziva, vidnu paniku u EU, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović tumači potpunim lomom odnosa između političke elite u EU i SAD od dolasku Trampa. Zato je, kaže, očit strah te EU garniture od neumitnih velikih promena u Evropi i pada koncepta globalnog ekspanzionizma i intevencionizma.

- To nije njihov strah za tobože vrednosti civilizacije, i navodne borbe za demokratske vrednosti, učvršćivan od pada Berlinskog zida, već za lične pozicije i lagodan život. Taj sistem Tramp preseca, pa se plaši i NATO, jer ih je novi predsednik SAD nazvao zastarelim i poručio da će politiku voditi bez američkog nametanja. Zato i strahuju od dijaloga Trampa i Putina - objašnjava Jovanović za "Vesti".

Mekšejn je u tekstu za britanski "Independent" naveo da je do poslednjeg "nadrealnog izbijanja napetosti" između Beograda i Prištine došlo zbog srpskog voza, ističući da je ruski šef Sergej Lavrov podigao tenzije upozorivši na "novi oružani sukob" u regionu. Srbija nema razloga za strah, ukazuje Jovanović, jer kako kaže, dovoljno je da Tramp otvori dijalog sa Putinom.

Rusija gazi pravo

Mekšejn kaže da Kremlj, koji se specijalizovao u podržavanju narušavanja granica u Moldaviji, Gruziji i Ukrajini, podržava Beograd u zahtevima za separatizam srpskih nacionalista na Kosovu i u Bosni. Ipak ovaj poznavalac Balkana priznaje da "nije sva krivica na Srbiji", jer na Kosovu postoji snažna nacionalistička partija Samoopredeljenje koja, "koristi veoma sličnu retoriku kao ekstremni srpski nacionalisti".

- Važno je da Tramp ne ide na konfrontaciju, a neće, jer SAD više ne nameću svoj model globalnog intevencionizma čija smo prva žrtva bili mi tokom NATO agresije 1999. Mislim da se za Srbiju otvara novi neviđeni prostor za odbranu nacionalnih i državnih interesa, uključujući i inoviran prilaz problemu Kosova - zaključio je Jovanović.

Moskva ne trguje

Rusija neće priznati nezavisnost Kosova i neće trgovati teritorijalnom celovitošću Srbije, komentar je ruskih analitičara. Igoru Pšeničnikovu, savetniku direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja, zapadne opservacije liče na pokušaj unošenja razdora, jer, kako ističe, scenario da Moskva prizna Kosovo nije moguć, pogotovo dok je Putin na vlasti.
- Moskva, čak i da SAD predlože, ne bi ušla u takvu trgovinu, jer nam ne treba podrška Vašingtona da bi Krim bio ruski. Priznanjem Kosova izdali bi našeg glavnog saveznika na Balkanu, a to bi bio i signal svima koji su separatistički raspoloženi u Srbiji - zaključuje on.
Andrej Sušencov, ekspert za spoljnu politiku SAD, objašnjava da se problem Kosova ne može dovoditi u vezu sa rusko-američkim odnosima, pa je samim tim trgovina te vrste nemoguća.
- Interesi Srbije neće biti ugroženi, čak i ako dođe do razvoja odnosa Moskve i Vašingtona. Ne bi trebalo očekivati da će Rusija i SAD trgovati priznanjem ili nepriznanjem teritorija, bar se Rusija ne koristi takvim instrumentima - smatra Sušencov.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.01.2017. 22:01
"...podrži demokratsko, civilno društvo. " - Drustvo koje demokratski, civilizovano rusi spomenike, manastire, vrsi etnicko ciscenje i vadi organe. Demokratski.
Nedelja 29.01.2017. 22:01
Lako cemo se mi Srbi dogovoriti sa Nemcima i Evropljanima, samo da smo skinuli sa grbace ove Klintonove. Vreme je da stvari na Balkanu budu resavane u nasu korist.
Nedelja 29.01.2017. 22:02
Ništa nije u ravnotezi na Balkanu. Svi potezi su bili protiv Srbije i ugnjetavanja Srbije. Ne kažem da treba sve mi da uzmemo, ali raspad Jugoslavije je bio po principu- uzmimo sve Srbima i napravimo još budale od njih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online