Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 18.01.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Trampov šamar Merkelovoj

Zajednički "Bildov" i "Tajmsov" intervju sa budućim američkim predsednikom Donaldom Trampom izazvao je ogromnu pažnju ne samo u Nemačkoj, nego širom sveta. Brojni mediji su preneli ključne izjave, a neki su reagovali šokirano na Trampovu kritiku izbegličke politike Merkelove i njegovo oduševljenje zbog Bregzita, te na opasku da je NATO prevaziđen.

Reuters
Netaktičan i svadljiv: Donald Tramp

Nemačka kancelarka Angela Merkel je intervju pročitala sa interesovanjem, kako je rekao njen portparol Štefen Zajbert. Kancelarka je posle susreta sa novozelandskim premijerom Bilom Englišem odreagovala na Trampove izjave rečima "da će se založiti za intenzivnu saradnju unutar EU".

- Mislim da mi Evropljani našu sudbinu držimo u svojim rukama. Založiću se za to da 27 država članica intenzivno sarađuju okrenute ka budućnosti - rekla je ona.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je zabrinuto reagovao na Trampovu kritiku NATO-a.

- Moramo da sagledamo šta iz toga sledi za američku politiku -prokomentarisao je Štajnmajer.
Urednik "Velta" Ulf Pošart je prokomentarisao da je Tramp jasno stavio do znanja da "moramo da se iselimo iz udobnog 'hotela Mama' u liku SAD - ekonomski i odbrambeno-politički".

Magazin "Špigl" je naslovio svoje izdanje "Tramp se kladi na kraj EU". Nemački mediji osećaju i da je Tramp pretnja za nemačku auto-industriju.

Odriče se prijatelja

Londonski "Fajnenšel tajms" tumači da SAD nemaju bolje prijatelje od Evropljana. "Zašto se Tramp odriče te strateške pozicije, nije jasno. On bi mogao Evropu kao beznadežnu i u padu da posmatra kao partnera niže vrednosti. Možda želi da Rusiju jače integriše, tako da se globalna ravnoteža nagne na štetu Kine."

Francuski "Figaro" je prokomentarisao da je "pretnja Tramp" za Evropu samo odraz naše sopstvene nemoći.

"Umesto da se glasno protestuje, otrežnjenje bi bilo poželjno. Moramo zaista da uzmemo našu sudbinu u svoje ruke i da zajednički odgovorimo na velike teme, umesto da se gubimo u mikropropisima", sugeriše ovaj dnevnik. Takođe, pariski "La kroa" tumači nastup budućeg američkog predsednika Donalda Trampa kao "elektrošok za Evropu".

On bi da mu se titra

Prednost njegovog otvorenog govora je da države članice EU obavezuje da donesu jasnu odluku: "Ili će jedna po jedna ići i ugađati šefu SAD, ili će zbiti redove kako bi imale težinu u međunarodnim odnosima sa Vašingtonom, Pekingom ili Moskvom", ocenjuju nemački novinari.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.01.2017. 18:07
Nije debeo ce ga izdrzite !
Petak 20.01.2017. 22:51
Nisu izbeglice krive za teroristicke napade. Da je dobro upoznat sa izbeglickom krizom. Znao bi da teroristi su drzavljani ili ljudi sa dozvolom boravka u Francuskoj, Belgiji, Nemackoj itd. A oni sto ih vrbuju, treniraju i salju. Su Amerika licno, pod nazivom internacionalna zajednica. Oni su stvorili, to nezavisno Kosovo i taj Bosnjacki entitet u BiH. Dve kvazi drzave gde teroristi ulaze, izlaze i vracaju se u Evropu, ne samo Uniju. Sve su to prazne price. Moze da mase koliko hoce to samo dize prasinu nama u oci. Inace Americka politika i adminitracija ostaje 99% na istom kursu.
Petak 20.01.2017. 22:52
Trump kritikuje Nemacku, kao oni su se pitali da li ce primiti milion izbeglica? Samo kad se prisetimo tih dana kada je Merkel bez nekih velikih pregovora postala po automatizmu duzna da se stara o ovim izbeglicama, ocigledno je da je na to bila naterana. Od koga, pa sigurno ne od Zimbabvea!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online