Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 16.01.2017.
12:53
Vestionline, sputniknews.com A

Tramp "udario" na NATO, Evropa u panici: Moramo da ga ubedimo...

Komentari novog američkog predsednika Donalda Trampa o tome da je NATO zastarela organizacija izazivaju zabrinutost među zvaničnicima NATO-a, izjavio je šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer.

Reuters
Sve zabrinuo svojim izjavama: Donald Tramp

Štajnmajer se ranije sastao sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, prenosi AFP.

- To je u suprotnosti sa onim što je rekao novi američki ministar odbrane na saslušanju pre nekoliko dana, i moramo da vidimo kakve će to posledice imati po američku politiku - rekao je Štajnmajer.

Oglasio se i šef belgijske diplomatije Didije Rejnders, koji je rekao da Evropskoj uniji predstoji da ubedi Trampa da je NATO izuzetno korisna organizacija.

- Moraćemo maksimalno da se potrudimo kako bismo dokazali Trampu da je NATO potreban i kakvu ulogu ta Alijansa igra - rekao je on.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp izjavio je da je NATO zastarela organizacija koja se nije trudila da se bavi terorizmom.

- NATO ima problema. Ta alijansa je zastarela jer je pre svega kreirana pre mnogo, mnogo godina - rekao je Tramp u intervjuima koje su objavili nemački tabloid "Bild" i londonski "Tajms".

- Trebalo bi da štitimo te zemlje, ali mnoge od njih ne plaćaju šta bi trebalo. To je veoma nepošteno prema SAD - zaključio je Tramp.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 19:17
Rusija je opasnost za sve istocnoevropske zemlje a u buducnosti i za ostatak Evrope bez obzira koji sistem postoji u Rusiji. To nema nikakve veze sa komunizmom. Prica da je NATO stvoren samo zbog komunisticke Rusije je uvek bila samo prica za narod, a ne geopoliticka procena. NATO postoji da drzi Evropu pod svojim uticajem a to ce postici samo ako spreci EU da ikad postane jaka drzava sa svojom jakom vojskom. Sada kad je UK napustilo EU, verovatnija buducnost Evrope je da ce sve evropske zemlje biti pod direktnim uticajem Amerike. Ideja stvaranja EU je bila da se ta buducnost izbegne, ali to bi bilo moguce samo ako bi EU postala jedinstvena super drzava koja bi mogla da se nosi sa agresivnim ambicijama Rusije. Ne izgleda da ce se to ikad desiti. Izuzetak je samo ako Kina postane supersila i direktna opasnost za Rusiju. U tom slucaju bi Rusija morala da trazi savez sa Evropom i Amerikom. Izgleda da ce se to verovatno desiti za 20-30 godina. Vreme radi za Ameriku i za Kinu.
Četvrtak 19.01.2017. 19:17
Ameri su strahovali od komunizma i zato bili protiv SSSR-a, dok evropljani imaju istorijski antagonizam od istoka. Sada kada komunizam više nije pretnja Ameri se izvlače iz te antiruske priče, dok evropljani ostaju sa svojim kulturološkim kompleksima. Bez tzv američke zaštite Evrope od Rusije očekujem pravu histeriju u EU u bliskoj budućnosti. Posebno u Njemačkoj. Da bi se EU naoružala moraju debelo uštinuti od standarda, zato je potrebno neko opravdanje u narodu. Vjerovatno će se nastaviti anti ruska kampanja i gurati nekakvi incidenti u Ukrajini isl.
Četvrtak 19.01.2017. 19:18
Zanimljivo je da je ovaj intervju Trampa objavljen na par dana kad Britanska premijerka objavljuje plan za izlazak iz EU (Utorak) a sve sto je Tramp rekao manje vise ide na ruku Britancima da zavrnu ruku Nemcima koji su se razgoropadili od kako su Britanci pre par dana rekli da ce od Britanije napraviti najvece svetsko ofsor ostrvo za beg kapitala iz EU ako im se budu pravili problemi u pregovorima za izlazak u EU (a sto je lako sa Londonom kao svetskim finansijskim centrom jer "infrastruktura" vec postoji). Dodatna zanimljivost je da je intervju dat bivsem ministru pravde Britanije(Majlkl Govu) za koga se kaze da je bio mozak iza Bregzit kampanje a koji je pre nego sto je postao politicar, gle slucajnosti, bio novinar u Tajmsu a za koji je odradio ovaj intervju "honorarno". Znajuci ono da Amerika i Engleska nisu postale zemlje proleterske nisam iznenadjen.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online