Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 13.01.2017.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Haradinaj slobodan čeka presudu

Sud u Kolmaru doneo je odluku o puštanju Ramuša Haradinaja na privremenu slobodu, uz obavezu da ne napušta Francusku dok sud u Kolmaru za nekoliko nedelja ili meseci ne bude doneo odluku o zahtevu za izručenje.

Tanjug/AP
Oprez na izlasku iz sudnice: Ramuš Haradinaj

Haradinaju je oduzet pasoš i moraće dva puta nedeljno da se javlja u policijsku stanicu u Strazburu. Na samom početku jučerašnjeg ročišta Haradinaj je podigao temperaturu jer je odgovarajući na pitanje sudije koje su njegove garancije da će ostati u Francuskoj ako bude pušten privremeno na slobodu, rekao da su zahtev za izručenje i optužbe Srbije politički i da je po istim optužbama već bio oslobođen u Haškom sudu.

- Ovo što vi radite je zloupotreba prava, to nije pravo. Ovo će destabilizovati Balkan - rekao je Haradinaj govoreći na francuskom jeziku.

Zbog povišenog tona i zato što ne odgovara izričito na pitanje o garancijama, predsednica suda Frederik Žovet u dva-tri navrata ga je prekinula upzoravajući ga da to nije način na koji treba da se obraća sudu i podsećajući ga da odgovori na pitanje o garancijama. Haradinaj je ponovio da ga sud ne poštuje i da traži poštovanje međunarodnog prava da bi konačno rekao i da je garancije za njega podneo konzul.

I Tačiju važi optužnica

U Srbiji je još uvek na snazi poternica za predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, jer je postupak protiv njega u toku - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.
- U postupku protiv Tačija već postoji pravosnažna odluka za krivično delo terorizma, posle toga je došlo do proširenja optužnice za krivično delo genocida i poternica u Srbiji je još uvek na snazi za razliku od zemalja u kojima je Interpol stopirao tu poternicu tako da se ne vidi u njegovom sistemu - precizirala je Kuburović.

Ostaje nejasno da li je reč o konzulu Kosova koje je Francuska priznala kao državu ili Albanije jer je Haradinaj u početku pred sudom izjavio da je on državljanin i Kosova i Albanije. Tužilac je tražio da sud zadrži Haradinaja u zatvoru sve dok sud ne donese konačnu odluku o zahtevu Srbije za njegovo izručenje obrazloživši da sud nije dobio dovoljne garancije da Haradinaj neće napustiti zemlju.

N. Jokić
Advokati odbrane

Dosije o Haradinaju, naime, još nije stigao iz Srbije u sud u Kolmaru i sud dakle još nije počeo da se bavi zahtevom za izručenje uz ocenu da bi to moglo da potraje "više nedelja, pa i meseci". Članica advokatskog tima Haradinaja, Rašel Landon, zasnovala je svoju odbranu na dokazivanju da je zahetv Srbije za izručenje nelegalan, da predstavlja političku instrumentalizaciju. Ona je između ostalog istakla da je Unmik 16. decembra posalo belešku Interpolu tražeći obustavu zahteva za izručenje, ali da Interpol do sada nije odgovorio.

Landonova je rekla da je Unmik već ranije ocenio da je samo sud na Kosovu nadležan za slučaj Haradinaja. Ona je interpretirala Rezoluciju 1244 UN rekavši da po slovu te rezolucije Srbija ne može biti nadležna za suđenje.

Niko ne sme da štiti zločince

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom protesta Albanaca ispred konzulata Srbije u Njujorku zbog hapšenja Ramuša Haradinaja, da mu ne pada na pamet da štiti one koji su činili najteže zločine, i istakao da ni drugi to ne treba da rade. On je napomenuo i da su Albanci "veoma dobro povezani, i da prave neprilike i neprijatnosti zemljama domaćinima".
- Pustite te priče da li je nešto protiv Albanaca ili protiv bilo koga. Jeste li rekli sebi: da li mi možda štitimo ratnog zločinca? -upitao je Vučić.

Pacoli kupuje sudije

Nije se albanska dijaspora angažovala samo u demonstracijama podrške Haradinaju. Kosovski biznismen i bivši predsednik Bedžet Pacoli ne štedi novac da izdejstvuje oslobađanje Ramuša Haradinaja, piše beogradska štampa. Pacoli, koji u javnosti figurira kao najbogatiji Albanac, svoje bogatstvo stavio je u funkciju Haradinajeve slobode. Kako navode, "bivši predsednik kosovskih Albanaca plaća pre svega lobističke grupe, koje bi trebalo da pritisnu francuske političare, ali i da pokrenu medijsku kampanju u Haradinajevu korist".

Haradinajevo hapšenje uznemirilo je Pacolija koji je, dva dana po njegovom hapšenju, na svojoj zvaničnoj Fejsbuk strani objavio "da podržava miran protest građana Kosova protiv hapšenja bivšeg kosovskog premijera po srpskoj poternici". Pacoli se istog dana oglasio još dva puta. Jednom da bi ponovo pružio podršku porodici Haradinaj, a drugi put da bi javnosti predočio zaključke sa sastanka koje je imao sa predsednikom parlamenta Albanije Iljirom Metom i tom prilikom naveo da je ubeđen da "Francuska radi na oslobađanju Ramuša".

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2017. 22:38
ovo je vise sramota...da se bolesni kriminalac igra sa jednom pravnom drzavom...ako je uopste pravna drzava...mi nemamo autoriteta ama bas nikuda ..koja evropa bre jadni smo....
Utorak 17.01.2017. 22:38
ovo je vise sramota...da se bolesni kriminalac igra sa jednom pravnom drzavom...ako je uopste pravna drzava...mi nemamo autoriteta ama bas nikuda ..koja evropa bre jadni smo....
Utorak 17.01.2017. 22:38
ovo je vise sramota...da se bolesni kriminalac igra sa jednom pravnom drzavom...ako je uopste pravna drzava...mi nemamo autoriteta ama bas nikuda ..koja evropa bre jadni smo....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online