Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Sreda 11.01.2017.
20:36
Vestionline, Informer.rs A

Korak od rata: Putin šalje trupe na NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin na zapadnoj granici svoje zemlje, gde je NATO nagomilao snage, rasporedio dodatne transportere, borbena vozila, avione, helikoptere i dronove.

Reuters
Obezbedio zapadnu granicu Rusije: Vladimir Putin

Očekuje se da će poslati i još desetine hiljada vojnika, kao i balističke rakete.

Velika pretnja

Prema navodima štampe u Moskvi, nakon što su SAD dopremile teško naoružanje u baltičke zemlje, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, ruska zapadna vojna oblast dobila je jako pojačanje u vojnoj opremi.

- Sada na zapadnoj ruskoj granici ima oko 1.500 transportera i borbenih vozila. Sva ta vojna tehnika je modernizovana. Osim toga, avijacija je pojačana i helikopterima "Mi-28" i "Mi-35". Takođe, poslati su i avioni "Su-35" i dronovi koji lete na visini do 6,5 kilometara - pišu ruski mediji.

Oni dodaju da analitičari predviđaju da će Moskva na zapadnu granicu Rusije poslati još snaga.

- Očekujem da Rusija pošalje dodatne trupe na svoju zapadnu granicu. Tamo je oko 340.000 vojnika, a pretpostavljam da će Putin poslati još desetine njih. Takođe, verujem da će balističke rakete "iskander M", koje su u Kalinjingrad privremeno prebačene u oktobru, ostati tamo do daljnjeg. Istovremeno mislim da će još tih projektila biti poslato u kalinjingradsku oblast - kaže za Sputnjik dr Martin Mekoli, profesor na Univerzitetu u Londonu.

On dodaje da dopremanje vojne opreme i vojske SAD u istočnu Evropu Moskva vidi kao najveću pretnju još od perioda Hladnog rata.

- Zapadni vojni savez povećava rizik od svetskog rata raspoređivanjem vojske duž granica Rusije. Čelnici NATO znaju da će Rusija na to odgovoriti. Iako trenutno nikome ne odgovara rat u Evropi, ne treba zaboraviti da sukobi nekad počinju zbog najmanje greške. Sa NATO i SAD trupama u istočnoj Evropi i bivšim sovjetskim republikama, i ruskom vojskom u neposrednoj blizini, postoji realna šansa da i najmanja greška izazove rat - objašnjava Mekoli.

Prekršen sporazum

Inače, NATO još od 2014. gomila svoje trupe u istočnoj Evropi, navodeći da je to mera protiv navodne ruske agresije. Poslednji vojni kontingent dopremljen je tokom vikenda.

Zapadni vojni savez povećava rizik od svetskog rata raspoređivanjem vojske duž granica Rusije

Tada su SAD u Nemačku dopremile 87 tenkova "abrams", 20 komada samohodne artiljerije, 136 borbenih vozila "bredli", stotine logističkih kamiona, transportera i "hamera", kao i 4.000 vojnika.

Sva oprema i vojnici biće raspoređeni po Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji. Očekuje se još da stigne i 50 američkih višenamenskih helikoptera "blek hok", 10 transportnih helikoptera "činuk" zajedno sa 1.800 vojnika, kao i još jedan bataljon vazdušno-desantnih snaga, koji broji 400 ljudi, sa 24 borbena helikoptera "apač".

Čelnici NATO tako su prekršili sporazum sa Rusijom iz 1997, prema kojem su se obavezali da neće trajno stacionirati svoje trupe u istočnoj Evropi. Alijansa, međutim, tvrdi da njene snage nisu trajno stacionirane, već da će se rotirati na devet meseci.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2017. 22:51
Vidi vidi ruže mili šta su ljudi izmislili-gumicu koja sve briše
Utorak 17.01.2017. 15:35
Неки аналитичар је приметио: да је америчка оклопна техника у пустињским бојама, те да је стара и офуцана. Из тога изводи закључке: – или да је војска САД у тако очајном стању да не може да префарба технику у одговарајуће боје и пошаље нешто ново и модерно, – или још вероватније – да и не мисле да ратују, него ето преко воље одрађују Обамино наређење.......
Sreda 11.01.2017. 22:43
*****Ж**И**В**Е**Л**О*********П**Р**А**В**О**С**Л**А**В**Љ**Е****** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**А********Р**У**С**И**Ј**А*******П**У**Т**И**Н***** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**О*********П**Р**А**В**О**С**Л**А**В**Љ**Е****** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**А********Р**У**С**И**Ј**А*******П**У**Т**И**Н***** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**О*********П**Р**А**В**О**С**Л**А**В**Љ**Е****** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**А********Р**У**С**И**Ј**А*******П**У**Т**И**Н***** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**О*********П**Р**А**В**О**С**Л**А**В**Љ**Е****** ............................................................................................................................. *****Ж**И**В**Е**Л**А********Р**У**С**И**Ј**А*******П**У**Т**И**Н***** ............................................................................................................................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online