Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.01.2017.
00:11
Pravda A

Poljaci nabavili ofanzivno oružje za napad na Rusiju

Treba napomenuti da vrlo često najinteresantniji oružani ugovori izbegnu medijsku pažnju. Tako je bilo u 2016. godini. Potpisivanje paketa vojne pomoći u vrednosti od više milijardi dolara između SAD-a i Izraela i naknadno odobrenje Bele kuće za dugo očekivane borbene prodaje na Bliskom istoku su udarili u ekran radara.

youtube.com/Gdzie zaczyna się wojsko
JASSM AGM-158A može da nosi rakete JASSM-ER

Krajem septembra, SAD su odobrile prodaju “Boing” lovaca u ukupnoj vrednosti od oko 7 milijardi dolara u Kuvajtu i Kataru. Isprva, sporni pre oko dve godine, pregovori su održani od strane američke vlade zbog izraelske zabrinutosti i kako bi se ublažio put za nuklearne pregovore sa Iranom.

Istog meseca, paket izraelskog oružja u vrednosti od 38 milijardi dolara za narednih 10 godina – najveći te vrste ikada – je završen i potpisan.

Vest o tim ugovorima je bila prava senzacija na naslovnim stranama svih mejnstrim medija. Krajem novembra, Stejt department je odobrio još jednu transakciju – nabavljanje 70 AGM-158B JASSM-ER (proširenog dometa) rakete za Poljsku. Ovaj dogovor nezasluženo nije uspeo da privuče veliku pažnju. U stvari, to je veoma važno i menja dosta toga.

Poljska prva država van SAD sa JASSM-ER-om

Izgledi za nabavljanje verzije proširenog dometa su razmatrani još 2014. godine. SAD su očigledno oklevale zbog političkih razloga. Odluka da se sklopi dogovor je prošla, čineći Poljsku prvom državom izvan SAD-a koja je stekla JASSM-ER.

Poljska je potpisala ugovor o nabavci JASSM AGM-158A verziji za svoje F-16C/D avione. Nevidljive rakete su dizajnirane da unište kopnene mete na udaljenosti od 370+ km. Od 2014. godine, JASSM su takođe ušle u službu u Australiji i Finskoj.

370 km je veliki raspon za svrhu samoodbrane. Ali Poljska je žarko želela stratešku konvencionalnu sposobnost prvog udara. Sa postignutim JASSM-ER dogovorom, njihov san se ostvario. Koristeći efikasniji motor i veću zapreminu goriva u telu sa istim spoljašnjim dimenzijama kao JASSM, JASSM-ER imaju operativni domet od 1000+ km – efikasno nevidljivo oružje da uništi ključne stacionirane infrastrukure koje se nalaze duboko na teritoriji Rusije. Oružje ima probojnu bojevu glavu.

Sa očekivanjem da AGM-158A postanu potpuno operativne ove godine, Poljska ima avion i posadu spremne da prime verziju proširenog dometa. JASSM-ER imaju 70% hardverske istovetnosti i 95% softverske istovetnosti sa originalnim AGM-158 JASSM.

Poljska je dala značajan doprinos NATO oružju dugog dometa, da još više iskomplikuje izglede za dalji napredak Rusije u oblasti kontrole naoružanja. Sposobnost prvog udara pretspostavlja da će Rusija uvesti odgovorajuće promene u svoje vojno planiranje. Domaće baze poljskih F-16 boraca koji nose JASSM-ER će neminovno postati mete prvog udara u slučaju sukoba sa Rusijom.

Potencijalne pretnje Rusiji rastu

Studija ugovora odbrane nedavno potpisanih od strane SAD-a sa drugim zemljama pokazuje da potencijalne pretnje Rusiji rastu. Na primer, A/N FPS-132 Blok 5 radar ranog upozoravanja  sa operativnim dometom od 5.000 km će biti instaliran u Kataru. Opisani kao obična prodaja oružja, dogovori se čuvaju od javne pažnje, ali sastavljanjem delova informacija omogućava se sastavljanje cele slike i identifikacija prikrivene pretnje.

Nije u pitanju samo sposobnost prvog napada. Poljska od 2015. godine sprovodi planove za formiranje 50.000 snaga jake paravojne teritorijalne odbrane, planiranu komponentu vojne rezerve redovne vojske. Otprilike 20.000 vojnika će se pridružiti redovima novih snaga 2017. godine.

Varšava planira da poveća veličinu vojske za najmanje 50 odsto u narednim godinama (od oko 95.000 do 150.000 vojnika), uključujući stvaranje tri brigade za teritorijalnu odbranu zemlje na istočnoj strani.

Vojska prolazi kroz dugoročni program modernizacije sa značajnim akvizicijama opreme planiranih za period od 2017. do 2022. godine, da se uključe novi vazdušni odbrambeni sistemi, balističke rakete, borbeni i transportni helikopteri, podmornice, samohodne haubice i bespilotne letelice (UAV). Oko 1.200 UAV treba da se nabavi, uključujući najmanje 1.000 sa borbenim sposobnostima.

Poljska organizuje trupe brzog odgovora

Prema planovi NATO-a, Poljska će organizovati trupe brzog odgovora počevši od ove godine. Varšava je od saveza zahtevala stalnu sveobuhvatnu bazu na njihovoj teritoriji.

NATO “Aegis” priobalne balističke odbrambene rakete će biti postavljene u Poljskoj 2018. godine, a AGM-158B su dva destabilišuća faktora koja podrivaju bezbednost u Evropi i ometaju izglede za kontrolu naoružanja. Obe pretnje miru dolaze iz Poljske.

Postoje razlozi da se veruje da će 2017. godina biti godina kada će se smanjiti tenzije na Starom kontinentu. Rusko ministarstvo spoljnih poslova je upravo potvrdilo ovo mišljenje u saopštenju.

BMD i AGM-158B su problemi koji će se povećati ako Rusija i NATO pokrenu razgovore o kontroli naoružanja, kako su neke vodeće nacije nedavno predložile. Ali čini se da Poljska maršira van koraka.

JASSM-ER dogovor je veoma provokativan korak ka Rusiji, podrivajući bezbednost Evrope i pozicionirajući Poljsku na prvu liniju trke u naoružanju.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.01.2017. 05:42
Glupi poljaci, samo zahvaljujuci Rusiji oni i postoje!Nestajali su u vise navrata,a zadnji put kad su ih englezi prodali hitleru. Da ne bese Staljina ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online