Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.01.2017.
00:21
Sputnjik A

Srbija na udaru hrvatskih špijuna

"Bezbednosna situacija u regionu se pogoršava tako da je normalno da se obaveštajne službe interesuju za ono što se dešava", kaže Zoran Dragišić za Sputnjik.

Youtube/BBC Newsnight
Srbija interesantna službama i sa istoka i sa zapada

- Strane obaveštajne službe, pogotovo sve iz regiona, pojačale su svoju aktivnost u Srbiji, ali snagu Srbije niko ne sme da potcenjuje - izjavio je premijer Aleksandar Vučić.

Stručnjak za bezbednost Goran Matić, docent Univerziteta "Union“, podseća da je premijer u više navrata u svojim nastupima ukazao na pojačanu aktivnost stranih obaveštajnih službi u Srbiji.

Srbija na udaru ekonomske špijunaže

- Suštinski problem je što je Srbija vojno neutralna država i onda je interesantna službama i sa Istoka i sa Zapada, uključujući i Kinu, koja opservira Srbiju kao tržište, a to je tzv. ekonomska špijunaža, tako da službe ne prate samo tu vojnu i bezbednosnu komponentu, nego i tržišnu. Srbija je interesantna kao potencijalno tržište, kao neko ko će dobiti sredstva od fondova EU za modernizaciju i izgradnju kritične infrastrukture i svi tu vide šansu da dođu njihove kompanije, plasiraju tehnologije… Mada je politička dimenzija, odnosno na koju će se stranu opredeliti Srbija posle svakih izbora, službama interesantna - kaže Matić za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, u poslednjih 20 i nešto godina postoji konstantno interesovanje stranih službi za Srbiju, koja je interesantna i službama zemalja regiona, posebno hrvatskim.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost, kaže da je premijer, pre svega, mislio na službe iz regiona, imajući u vidu da se bezbednosna situacija pogoršava i da uz probleme sa izbegličkom krizom i situacija u regionu nije baš najbolja.

- Vidimo da će u BiH biti dosta problema oko obeležavanja Dana Republike Srpske i da se tu čuju neke poruke koje nisu baš miroljubive. Bezbednosna situacija u regionu se pogoršava tako da je normalno da se obaveštajne službe interesuju za ono što se dešava. Naravno, pored službi iz regiona, tu su i službe najznačajnijih država u svetu, koje imaju globalne interese - kaže Dragišić za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, stranim službama su najinteresantnije informacije koje se mogu naći u medijima.

- Kad je Balkan u pitanju, reč je o mogućnostima da dođe do nekih sukoba ili terorističkih napada, pogotovo što se praznici na Balkanu rastežu malo duže nego u drugim delovima Evrope, počevši od Božića po gregorijanskom kalendaru, preko Nove godine do Božića po julijanskom kalendaru, a to su sve datumi koji su interesantni za terorističke napade. Imamo informacije da se vraćaju teroristi iz Sirije i Iraka i to je svakako interesantno za obaveštajne službe - dodao je Dragišić. 

Zakon u Srbiji ne brani špijunažu

Kad je reč o zaštiti od delovanja stranih službi, Dragišić kaže da dobar deo njihovog delovanja u Srbiji nije protivzakonit.

- Ono od čega se treba štiti je pokušaj da se otkriju informacije koje su tajne, kao i da se spreči subverzivno delovanje stranih obaveštajnih službi, odnosno njihov pokušaj da utiču na političke i ekonomske tokove. To bi onda bio posao službi bezbednosti, ali ne samo njih, jer celokupna država mora da se brani od takvog delovanja jer ono nije uvek usmereno samo na državne organe, nego i prema ekonomskim subjektima. To kako se štiti od delovanja stranih obaveštajnih službi, kod nas na Fakultetu se studira osam semestara - kaže Dragišić.

Matić objašnjava da naše službe imaju kontraobaveštajnu komponentu i one postupaju u skladu sa zakonima, ali o tome se ne može pričati, jer su te informacije pod embargom dok ne uđu u zonu kriminalnih aktivnosti, odnosno krivičnog dela špijunaže. Mišljenje o tome kako naše službe rade svoj posao, daje Odbor Skupštine Srbije za kontrolu rada službi bezbednosti, dodaje Matić.

- Za sada, Odbor nije imao nekih velikih primedbi, ali, sa druge strane, to su aktivnosti tajnog tipa, tako da se one ne vide golim okom i ne mogu se proceniti kao aktivnosti policije na dokumentovanju konkretnih krivičnih dela. Ovde imamo aktivnosti koje su potajne i koje se uvek i ne vide - kaže Matić i podseća na aferu Fil Kilbi iz Velike Britanije, gde je grupa visokopozicioniranih intelektualaca i aristokrata u samom vrhu državne uprave radila dve ili tri decenije za sovjetske obaveštajne službe, kao i da je u SSSR-u bilo nekoliko afera gde su funkcioneri radili za interese CIA ili drugih zapadnih službi.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.01.2017. 22:21
Ovakvi napadi na suverinitet države jesu poznati, dokazani i biće rešeni.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online