Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 30.12.2016.
11:02
blic.rs A

Ako Islamska država padne, stiže još veća opasnost

Islamska država i grupe koje su joj se priključile su svojim zločinima uticale na to da se na druge džihadiste skoro više i ne obraća pažnja.

Reuters
I od goreg ima gore

Međutim, dok ID na sav glas širi svoju propagandu i preti celom svetu, u tišini ponovo jača Al Kaida.

ID je doživela brojne padove u poslednjih godinu dana, povlači se iz Sirije, Iraka i Libije.

Drastično je smanjena teritorija koju kontroliše, a to ide u prilog Al Kaidi koja jača i u Aziji i u Africi.

Al Kaida oštro kritikuje Islamsku državu zbog svih užasa koje sprovodi, ali to radi sa ciljem da privuče k sebi podršku muslimanskog sveta, naročito plemenskih lidera i na taj način proširi svoju zajednicu.

Za razliku od ID, Al Kaida se trudi da im se približi, a ne da im preti.

Uspela da ojača u tišini

Al Kaida ne traži publicitet.

- Al Kaida smatra da ako se istakne zauzimanjem teritorija, to će privući protivterorističke obaveštajne službe, zato ona nije toliko 'glasna' - rekao je David Gartenštajn Ros, stručnjak iz Fondacije za Odbranu demokratije.

Kada su u oktobru ubijena tri važna člana Al Kaide u Siriji, Jemenu i Avganistanu, svet tome nije pridavao mnogo značaja.

Tri lokacije gde su u američkim vazdušnim napadima poginuli važni članovi Al Kaide su ključne strateške zone u kojima je ID ili podbacila u pokušaju da uspostavi kontrolu ili se trenutno povlači.

IS u Avganistanu nije doživela uspehe uglavnom zbog protivljenja militantnih plemena kao što su Talibani.

Još uvek jača

S druge strane Al Kaida je sa njima održala dobre odnose i još uvek je jaka u Avganistanu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koja se u Jemenu bori protiv šiitskih pobunjenika Huta, kriva je za to što je Al Kaida za sebe na jemenskoj obali odvojila praktično jednu manju državu koju vodi već mesecima.

Strateški postavljen grad i luka Mukala omogućavaju Al Kaidi prihod od oko 2 miliona dolara dnevno.

Grupa Al Kaida na Arapskom poluostrvu, deo Al Kaide koji je aktivan u Jemenu, 2015. godine imao je oko 4.000 boraca, a očekuje se da će taj broj još rasti.

Oni su uspostavili veze sa stanovnicima južnog Jemena, koje su marginalizovali pripadnici severnih "elita".

- Možda ćemo se suočiti sa komplikovanijom Al Kaidom, ne samo terorističkom organizacijom, već pokretom koji kontroliše teritoriju sa zadovoljnim stanovništvom - kaže jedan neimenovani diplomata.

Čeka svoje vreme

Al Kaida je značajno pojačala svoje prisustvo u Africi, ali ipak ključ njene opasnosti leži u Siriji.

Slabljenjem ID u Siriji, otvara se prostor Džabhatu Fatehu al Šamu, ranije poznatom kao Nusra Front. Iako se ovi pobunjenici sada deklarišu samo kao protivnici sirijskog predsednika Bašara Al Asada, poznato je da su oni bili deo Al Kaide.

Stručnjaci smatraju da Al Kaida želi da se njene frakcije possete lokalnim ciljevima kako bi privukle što više pristalica.

Međutim, kada ID više ne bude u igri u Siriji, frakcija Al Kaide bi mogla da ima slobodan put da sprovodi glavne ciljeve: džihadističke napade na Zapad.

- Kako ID nastavlja da gubi teritoriju i međunarodna koalicija nastavlja sa ciljanim vazdušnim napadima, vrlo je verovatno da ćemo sve češće viđati drugo ime u naslovima vesti: Džabat Fateh al Šam - kaže Metju Henman iz Centra za nadgledanje terorizma i pobuna.

Henman opisuje Džabat kao "sposobniju od ID i veću dugotrajnu pretnju".

POVEZANE VESTI

Utorak 03.01.2017. 18:04
Ono što svet neće da shvati, to je da se ne može silom nametnuti rešenje muslimanskim zemljama i uvesti zapadno uređenje, a sve to da bi se otimala nafta uz tog dela sveta. Nema rešenja na silu, ni sa jedne strane, niti nekažnjene pljačke nafte. Rešenje se jedino može naći ako se ovo ima u vidu. Ne pomažu tu ni rakete, ni bombarderi, jer su ti ljudi dovedeni do očajanja i spremni su na sve. Ne branim ni IS, ni Al Kaidu, ni Talibane, odvratni su mi, ali oni su posledica halavosti SAD i Saudijske Arabije.
Utorak 03.01.2017. 18:04
Tipicna americka bljuvotina od analize,,,dok se neko bori protiv IS za to vreme ameri naoruzavaju i osposobljavaju Al kaidu i talibane kao treci prsten dzihadizma,,americi je najbitnije da uvek postoje ratna zarista a kad ih nema tu su opozicije koje CIA i USA odmah naoruzavaju,pomazu da zapocnu krvavi rat za demokratiju,,pa koja je onda ralika izmedju IS i USA,,treba unistiti i jedne i druge
Utorak 03.01.2017. 18:05
Bolje napišite sad posle toliko vremena kad Rusija zadaje jedan od finalnih udaraca USA čedu zvanom Isil USA zbog nemogućnosti bombardovanja Rusije kao nekad nas oživljava ponovo ćelije Al kaide.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online