Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2016.
19:36
dejli mejl A

Ovo je gore od atomske bombe: Katastrofa u najavi, moglo bi da umre milion i po ljudi!

Savezničke trupe i Islamska država spremaju se za veliku bitku oko strateški ključne brane čije bi pucanje moglo da dovede do izlivanja 11 milijardi kubika vode na irački grad Mosul, što je kao da se izlije 600 Temzi.

pixabay.com
Probijanje brane u Mosulu gore od atomske bombe (Foto: Ilustracija)

Inženjeri iz italijanske kompanije bili su zaduženi za radove oko popravaka oštećene brane, ali stručnjaci upozoravaju da bi njihov posao mogao da bude uzaludan, a ako bi došlo do katastrofe, procenjuje se da bi moglo da strada 1,5 miliona ljudi. To bi smatraju stručnjaci, bilo razorno poput "eksplozije nuklearne bombe".

Ako bi pukla brana, dolinom oko iračkog grada Mosula protutnjao bi 15-metarski rušilački talas, što je vodena masa jednaka zapremini 4,4 miliona olimpijskih bazena.

Inženjeri italijanske kompanije TREVI 18 meseci su radili na jačanju konstrukcije oštećene brane, ali profesor švedskog univerziteta u Lulei tvrdi da je megastruktura osuđena na propast, bez obzira ko je kontroliše.

- Građevinski radovi samo odgađaju neizbežnu katastrofu, pitanje je vremena kad će do nje doći. To će biti gore od bacanja nuklearne bombe na Irak - rekao je stručnjak za mosulsku branu Nadhir al-Ansari.

U međuvremenu, oko 375 kilometara dalje, bitka za još jednu bliskoistočnu branu je neizbežna. Kurdske jedinice samo su pet kilometara udaljene od brane na reci Eufrat.

Potpomognuti specijalnim snagama SAD-a, Francuske i Britanije, Kurdi su isterali džihadiste ID iz obližnjih sela i farmi, a iduća meta im je upravo spomenuta brana. Za razliku od one kod Mosula, ova brana nije ni blizu opasna za lokalno stanovništvo.

Rušenje brane kod Mosula bila bi “humanitarna katastrofa epskih razmera” koja bi mogla da usmrti 1,5 miliona ljudi, upozorila je američka ambasadorica pri UN-u Samant Pauer ranije ove godine.

Posle sastanka s iračkim ambasadorom pri UN Mohamedom Alijem Alhakimom, Pauerova je pozvala sve članice UN na preduzimanje hitnih koraka u sprečavanju moguće katastrofe.

Naučni centar Evropske komisije lani je objavio studiju prema kojoj bi, u slučaju pucanja brane, sedam miliona Iračana bilo pogođeno posljedicama poplave.

- Ključno je da sve članice budu brzo informisane o magnitudi problema i važnosti da se bude spremno u sprečavanju humanitarne katastrofe epskih razmera - rekla je Pauer.

Ambasadorka je zaključke sastanaka s tehničkim stručnjacima, inženjerima i predstavnicima UN-ovih humanitarnih agencija opisala “jezivim”.

Brana na severu Iraka izgrađena je na nestabilnim temeljima koji neprekidno erodiraju, a nedostatak kontinuiranog održavanja nakon pada u ruke Islamske države 2014. godine dodatno je oslabilo već ionako oštećenu strukturu.

Pauer je naglasila da bi u slučaju pucanja brane, dolinom prošao razorni talas od 15 metara koji bi nosio sve pred sobom.

Italijanska kompanija je sklopila ugovor vredan 300 miliona dolara za rekonstrukciju opasne brane. Inženjere čuva oko petsto pripadnika italijanske vojske i kurdski pešmergi. Inženjeri u temelje brane ubrizgavaju posebnu mešavinu cementa, proces koji se naziva fugiranje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online