Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2016.
07:51
Vestionline A

Matematika terora: Napad u Berlinu uspešniji od onog u Njujorku

Kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom, napad na Božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku.

Reuters
U Berlinu i Nici delovali teroristi amateri

U napadu 11. septembra ubijeno je mnogo više ljudi, njih 2.700, odnosno 142 po napadaču - učestvovalo je 19 terorista na čelu s Mohamedom Atom.

U napadu kamionom u Nici u julu ove godine ubijeno je 86 osoba, u Berlinu se broj mrtvih dosada popeo na 12, uz 48 povređenih.

Međutim, kad se uračunaju uloženo vreme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspešniji od udara na njujorške “blizance”, izračunao je nemački list Bild u tekstu “Matematika terora”, prenosi zagrebački “Jutarnji”.

Kako se navodi, da bi oteli avione i srušili ih na nebodere koji su bili simbol Menhetna, teroristima je bilo potrebno nekoliko meseci i gomila novca.

“Prva prepreka bio im je ulazak u SAD, potom ubaciti se u letačke škole... Veoma skupo, ako u to samo uračunate smeštaj i hranu za 19 terorista sve to vreme. Al Kaida je morala da uložiti mnogo novca u pripremu i izvršenje napada koji je promenio svet”, piše “Bild”.

Za razliku od toga, napad na Božićni sajam u ponedeljak uveče u Berlinu sličan je onome u Nici - umesto profesionalaca i ovde imamo “teroristu-amatera” za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s “kalašnjikovom u ruci haračiti gradom sejući smrt”.

Terorizam promenio svet

Napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promenio svet, a s njim i globalni terorizam, piše Bild.

Dok je 2001. teroristima i dalje bilo potrebno nekoliko meseci pripreme za složenu organizaciju komplikovanog i skupog napada ne bi li dobili pažnju svetske javnosti, danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom.

Napad 11. septembra ušao je u istoriju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prenosu zbog atraktivne mete. Danas se do svetskih medija može i bez toga, sve što vam je potrebno jeste jedan mobilni spojen na internet.

Osim toga, teroristima je danas mnogo atraktivniji model solo-napadača. U vreme opšteg nadzora interneta mnogo je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija. Angažman solo-napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja.

Takođe, što je - što je teroristima verovatno i najvažnije - to je idealan model za oponašanje.

U 15 godina svet se veoma promenio, tako da teroristi s mnogo manje sredstava mogu da postignu željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Islamisti više ne moraju da investiraju veliki novac u napad o kojem će govoriti ceo svet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni klinac s oružjem koje pronađe usput, na putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online