Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.12.2016.
08:40
ruskarec.ru, Vestionline A

Zašto je pala Palmira i kada će ponovo biti osvojena?

"Teroristi u Siriji su iskoristili situaciju oko Alepa i u pozadini ruskih i sirijskih snaga izvršili su napad na Palmiru. Islamska država je ponovo zauzela drevni grad koji je pod zaštitom Uneska. Znači li to da su napori ruskih oružanih snaga u regionu bili uzaludni?", pita se analitičar Nikolaj Litovkin, a prenosi "Ruska reč".

Reuters
Ćeraće se još zaraćene strane oko Palmire

Teroristi Islamske države su u nedelju 11. decembra uspostavili kontrolu nad Palmirom. Teroristi su krenuli u ofanzivu 8. decembra, dok je sirijska armija uz pomoć ruskih snaga uspešno oslobađala Alepo - tada je već 93% ovog grada bilo u rukama Asadovih snaga.

U vezi sa kontranapadom džihadista, ruske Vazdušno-kosmičke snage su hitno morale da usredsrede pažnju na Palmiru. Prema saopštenju ruskog vojnog resora Islamska država je u borbama za Palmiru angažovala preko 4.000 terorista, a takođe i raketnu artiljeriju, oklopnu tehniku i automobile napunjene eksplozivom.

- Ponovni gubitak Palmire predstavlja udarac za prestiž Rusije - izjavio je bivši načelnik generalštaba oružanih snaga RF, general armije Jurij Balujevski.

- To je samo taktički, ali ne i strateški poraz, on neće uticati na tok celog građanskog rata - tvrdi analitičar Andrej Suzdaljcev.

Džihadisti su zauzeli Palmiru zbog humanitarnih pauza, smatraju vojni eksperti. U toku poslednje humnitarne pauze iz Alepa je izašlo preko 1.500 ljudi, i po svemu sudeći, to su većinom bili teroristi Islamske države. Oni nisu otišli u Irak ili Tursku, nego su ostali u Siriji, smatraju eksperti.

Balujevski smatra da će ruske i sirijske snage ponovo uspostaviti kontrolu nad gradom. Prema rečima eksperata, borbe za Palmiru će biti prava "klanica", jer ruski taktički bombarderi neće raketirati stambene četvrti, nego samo prigradske rejone odakle će se pripadnici Islamske države brzo skloniti.

- Borbena dejstva će biti najintenzivnija od sredine decembra do kraja januara. Posle toga u Siriji počinju snažne peščane oluje i traju do sredine marta. One će uticati da se intenzitet borbenih dejstava u gradu i okolini znatno smanji - rekao je za "Rusku reč" Anatolij Ciganok, rukovodilac Centra za vojno prognoziranje i dopisni član Akademije vojnih nauka.

                     Ceo tekst možete pročitati na sajtu Ruska reč

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2016. 22:18
Nedajte amerima (ne mogu veliko slovo) da se sad umesaju i da ispadne da su i oni oslobodioci. Citavo su vreme radili protiv Asada.
Nedelja 18.12.2016. 22:19
Cionistički agresor u suverenoj državi Siriji kao da napada svoju najamničku vojsku ISIL. Pa ko to veruje?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online