Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2016.
18:01
N. Jokić - Vesti A

Amerikanci tužili Monsanto!

Zloglasni gigant američke agro-industrije Monsanto-Bajer dospeće pred američki sud pošto je savezna država Vašington prošle nedelje podnela tužbu zbog trovanja čovekove okoline na njenoj teritoriji i zdravstvene štete. Država Vašington žali se na strašne i dugoročne posledice proizvodnje polihloro-bifenila (PCB) u periodu od 1935. do 1979. godine. Upravo na ovu vrstu trovanja do sada su se bezuspešno žalili milioni farmera, političara i stručnjaka koje agroindustrija nije kupila stipendijama i visokim novčanim nadoknadama.

Tanjug/AP
Inspekcija: Stručnjaci koncerna obilaze njivu s kukuruzom

Odšteta zbog zatrovane vode i tla Tužilac je tražio da Monsanto isplati odštetu kako zbog trovanja tla i voda i zbog ekonomske štete jer je okolina zatrovana na duži rok, tako i građanima koji su se razboleli zbog PCB.

"PCB je pronađen u zalivima, rekama, izvorima, u naslagama tla, u zemlji i u vazduhu - na prostoru čitave države Vašington", piše u tužbi i dodaje se da je za 600 mesta potvrđeno ili postoji sumnja - o visokoj kontaminaciji.

Kako piše u saopštenju javnog tužioca te američke savezne države, Monsanto je decenijama proizvodio PCB "iako je znao kakve štetne posledice ovo hemijsko jedinjenje ima na ljudsko zdravlje i na čovekovu okolinu".

PCB je jedno vreme bio u širokoj upotrebi kod izloacije električne opreme, a nalazio se i u zaštitnim bojama. Pokazalo se da su svi proizvodi koju su sadržali PCB bili uzročno povezani s kancerogenim oboljenjima, poremećajima imuniteta i drugim zdravstvenim problemima.

I bojni otrovi

Monsanto je inače proizvođač i bojnih otrova koji su upotrebljavani u Prvom svetskom ratu i u Vijetnamu. Koncern ima svoju vojsku - kupio je delove vlasništva privatne vojske Blekvoters sa svim vojnim rodovima, uključujući i obaveštajnu službu.

Tužba je "neosnovana"

Monsanto se odmah oglasio saopštenjem da je tužba - neosnovana.

- Ova priča je deo eksperimenta kako bi se napao proizvođač koji je prodavao proizvod koji je bio i legalan i koristan - tvrdi Skot Pertridž, potpredsednik grupe Monsanto.

Monsantovo rukovodstvo u svojoj prvoj reakciji govori o eksperimentu jer podozrevaju da bi zapravo široki pokret javnog mnjenja protiv delovanja ove kompanije mogao da je uništi upravo preko suda i to uprkos njenoj finansijskoj snazi i političkoj moći. Ukoliko bi sud dosudio da je Monsanto kriv, odštetu bi tražili milioni ljudi i brojne države, ne samo one u SAD, već i one širom sveta.

Presuda bi se u tom slučaju, kao pravni uzor, proširila vrlo verovatno i na ostale proizvode Monsanta kao što je pesticid "raund ap" za koji je EU izdala dozvolu samo na osnovu naučnih izveštaja i kontrola - samog Monsanta.

Podsećanje na Hag

U Hagu je polovinom oktobra zasedao građanski Međunarodni sud za Monsanto koji ima konsultativnu ulogu. Na osnovu iskaza 30 svedoka sa svih kontinenata, među kojima su žrtve Monsantovog pesticida "raund ap", ali i nepotkupljivi stručnjaci, moglo se čuti kolike su razmere zločina ovog koncerna. Autor ovog teksta objavio je potom u "Vestima" opsežan izveštaj sa tog zasedanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online