Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
17:30
Vestionline, dw.de A

"Dojče vele": Vežba li to Putin napad na izbore za Bundestag?

Telekom je napadnut - sajber-kriminalci hteli su da "porobe" rutere tog internet-operatera u Nemačkoj, ali to nisu uspeli, iako su ih privremeno onesposobili.

pixabay.com
Hakerski napad na Telekom Nemačke - pogođeno 900.000 korisnika rutera

Nemački Telekom našao se na meti velikog hakerskog napada, pa oko 900.000 korisnika rutera tog operatera nije radilo dva dana - čime je pogođeno oko 20 miliona ljudi. 

Nije bilo moguće korišćenje interneta, telefona i televizije. Nepoznati napadači su, prema poslednjim informacijama, početkom novembra otkrili rupu u bezbednosnom sistemu tih rutera i pokušali da uspostave kontrolu nad njima. 

Međutim, napad na ranjive rutere je zakazao, i umesto da ostanu "porobljeni“, oni su se "zagrcnuli“ zbog greške u štetnom kodu i - zakazale su im pomenute funkcije.

Traže se krivci

Greška u zaštiti rutera otkrivena je 7. novembra i to najpre kod irskog provajdera Eir. Nemački Telekom morao je da zna do kakvih problema može da dođe. Do rešenja problema, Telekom je svojim korisnicima stavio na raspolaganje besplatan mobilni internet. 

U nekolikim saopštenjima koncerna dominira poruka da je sve prošlo dobro, jer napadači nisu uspeli da "porobe“ rutere, i da bi sve bilo mnogo gore da im je to uspelo. Poručuje se i da ovako nešto može uvek ponovo da se desi. To, međutim, nije moglo da skrene pažnju sa činjenice da je Telekom imao grešku u filtriranju komunikacije svojih rutera sa internetom. 

Incident su odmah počeli da komentarišu i političari, a među prvima su se oglasili oni koji bi da uvode drakonske kazne i bolju kontrolu interneta. Tako je ministarka pravosuđa Hesena, Eva Kine-Herman, rekla da "počinioci moraju znati da su ovakve stvari i posebno pripremne aktivnosti - kažnjive. 

Predlozi su još od kraja leta na stolu nemačke vlade i Bundestaga. U ovoj izjavi upada u oči vrlo nejasan pojam "pripremnih aktivnosti“. A ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mezijer je rekao da bi proizvođači morali da budu "snažnije obavezani da se staraju o zaštiti svojih proizvoda od hakerskih napada“.

Ajd' pogodite u koga je uperen prst

Kancelarka Angela Merkel je u svom komentaru o tome kako "moramo naučiti kako da se borimo protiv ovakvih napada“ (što zvuči kao "svi mi“, tj. kao "naša zajednica" ili "država“) "diskretno" pomenula i glavnog neprijatelja: "Ovakvi napadi, kakvi se i u doktrini Rusije zovu hibridni sukobi, danas spadaju u svakodnevicu“. 

Najtiražniji nemački tabloid Bild je, sa mnogo manje ograda, na svom portalu objavio sliku na kojoj se vide ruski predsednik Vladimir Putin i nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, sa nadnaslovom: "Napad na Telekom" i naslovom u vidu pitanja: Vežba li to Putin već napad na izbore za Bundestag, gospodine De Mezijer?“ - sve to iako još nema dokaza za bilo čiju umešanost u ovaj napad. 

Sam Telekom na svom internet-portalu objašnjava da je korisnicima kroz mrežu poslao aktuelizovan softver za ukupno pet tipova svojih Spidport-rutera. Softver neutralizuje smetnju, a instalira se automatski nakon isključivanja rutera, posle kojeg, kako savetuje, treba sačekati 30 sekundi pre ponovnog uključenja. 

Korisnicima je na raspolaganju i video-snimak sa odgovarajućim instrukcijama. Telekom tvrdi i da je bio deo napada koji se odvija u čitavom svetu, a koji pogađa aparate koji imaju mogućnost daljinskog pristupa radi održavanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online