Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.11.2016.
09:04
telegram hr A

Merkelova od Trampa naučila jednu bitnu stvar

Nakon što je videla kako Hilari Klinton bledi pred virusnim širenjem populizma Donalda Trampa, nemačka kancelarka Angela Merkel shvatila je jednu bitnu stvar.

Reuters
Rešila da se angažuje onlajn: Angela Merkel

Kako piše "Blumberg", Merkelova je shvatila kako osvojiti vlast u vremenu kada onlajn fikcije veoma lako potapaju činjenice.

- Ne bi trebalo da potcenjujemo ono što se događa na internetu - istakla je nemačka kancelarka u svom govoru u nemačkom parlamentu protekle nedelje.

- Mišljenja danas nastaju na drugačiji način nego pre 25 godina. Lažne stranice, roboti i trolovi mogu iskriviti pogled - rekla je Merkelova. 

Alternativa na društvenim mrežama

Primarna briga Angele Merkel nije najveći rival njene stranke, nego onaj koji je najviralniji.

"Pridošlica" se zove Alternativa za Nemačku i gotovo niotkuda se pojavila pre dve godine i osvojila 10 od 16 saveznih parlamenata. Njihov je cilj postati nacionalni pokret.

Alternativa za Nemačku teško je narušila popularnost nemačke kancelarke svojim antimigrantskim i antiglobalizacijskim platformama, i uspešnim skupljanjem poena na društvenim mrežama. 

Na Fejsbuku imaju oko 300 hiljada fanova više nego stranka Angele Merkel CDU i njihov koalicioni partner. Doduše, Merkelova sama ima malo manje od 2,3 miliona.

Članovi Alternative za Nemačku koriste slične metode kao Tramp tokom kampanje, nazivajući 11 godina vladavine Merkelove “diktaturom” i prozivajući njenu politiku otvorenih granica tokom koje je više od milion izbeglica u dve godine stiglo u Nemačku. 

Fejsbuk kampanja

Ova kampanja će se odvijati u medijskom prostoru koji je dramatično promenjen od poslednjih izbora 2013. Prema istraživanju firme eMarketer do iduće godine Nemci će potrošiti više vremena na internetu nego gledajući TV, a znatno se povećao i uticaj društvenih mreža. 

- Politička podrška na društvenim medijima se menja - rekao je Verner Pacelt, politolog na Tehničkom fakultetu u Drezdenu. 

- Alternativa za Nemačku i slične grupe su toliko popularne na Fejsbuku jer oni komuniciraju od dna prema gore, umesto odozgo prema dole, kao već utvrđene stranke - dodao je on. 

"U svom prošlonedeljnom obraćanju parlamentu, Merkelova je pozvala poslanike da pomognu Nemcima da se zaštite od lažnih vesti na internetu i izrazila podršku u donošenju propisa kojima je cilj obuzdati govor mržnje. Angela Merkel veruje da populizam u Nemačkoj ima različite korene u odnosu na slične pokrete u drugim zemljama", kaže za "Blumberg" osoba bliska nemačkoj kancelarki. 

Spremaju internet rat

Jedan zvaničnik CDU, koji je želeo da ostane anoniman, otkrio je kako se stranka priprema za napade i planira da poveća broj osoba koje će pratiti i reagovati na objave u kojima je govor mržnje usmeren prema Merkelovoj. 

Menadžer kampanje nemačke kancelarke, Klaus Šuler, s druge strane, insistira na tome da Trampov uspeh u Sjedinjenim Državama ne utiče na to kako će se Merkelova pripremati za izbore. 

- Ne može se sa sigurnošću reći kako će se podrška koju Alternativa za Nemačku ima na društvenim mrežama odraziti na broj glasova koje će osvojiti na izborima. Stranka prema posednjim anketama dobija 13 odsto u odnosu na 33 odsto koliko ima konzervativni blok predvođen nemačkom kancelarkom. A neki od njihovih fanova i komentara su s lažnih profila ili od male grupe ljudi koji su svaki dan satima onlajn - smatra Simon Hegelih, politolog iz Minhena. 

Merkelovu u zatvor

Za Merkelovu se ne može reći da je aktivna na društvenim mrežama, dogodi se i da na njenoj stranici osvane tek jedna objava nedeljno. 

Alternativa za Nemačku u tim je stvarima dosta agilnija, često objavljuju fotografije svojih kandidata, s kratkim tekstovima, i to više puta dnevno. Na taj način privlače hiljade fanova, a često i vrlo otvoreno napadaju Merkelovu pišući da je “super opasna stara veštica” ili pak kako “zaslužuje da bude bačena u zatvor.” 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online