Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.11.2016.
12:26
Tanjug, Vestionline A

Ko je Trampov zet koji "operiše iza kulisa"?

Novi predsednik SAD Donald Tramp poručio je putem Tvitera da tranzicija vlasti "ide kao podmazana", odbacivši optužbe da taj proces zapada u haos, a u novoj raspodeli ovlašćenja kao moćan igrač pojavljuje se njegov zet Džered Kušner, navodi "Politiko".

Reuters
Oženio Trampovu mezimicu: Džered Kušner i Ivanka Tramp

Kušner se kao uticajan pokazao i u predizbornoj kampanji, a postoje nagoveštaji da će upravo on skrajnuti republikanskog guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je mesecima postavljao temelje nove administracije, a koji je pre 10 godina, kada je bio tužilac, Kušnerovog oca stavio iza rešetaka, objašnjava ovaj portal.

Ovaj 35-godišnji milioner suprug je Trampove ćerke Ivanke Tramp, a dok je novoizabrani predsednik razgovarao sa svojim prethodnikom Barakom Obamom u Beloj kući prošle nedelje, Kušner je razgovarao sa Obaminim šefom osoblja, navodi BBC.

Kušner je diskretno postao jedan od najbližih savetnika svog tasta, a njegov moćni uticaj tokom predizborne kampanje ogledao se, između ostalog, u obezbeđivanju digitalne strategije.

Trampov zet, koji se nerado pojavljuje pred kamerama i uglavnom "operiše iza kulisa", bavi se nekretninama i vlasnik je lista "Njujork observer" koji je otkupio 2006. godine sa samo 25 godina, a u njegovom je vlasništvu i neboder u Petoj aveniji 666, par blokova dalje od tastove kule.

Kušner još nije dobio zvaničnu poziciju u Trampovoj administraciji, ali je imenovan, zajedno sa troje Trampove dece, u tim za tranziciju, i po svoj prilici uživa poverenje novoizabranog predsednika.

Ovaj ortodoksni Jevrejin poljskog porekla čiji su deda i baba preživeli holokaust, a koji je rođen i odrastao u izobilju u Livingstonu u Nju Džersiju gde mu se otac obogatio u oblasti nekretnina, u uvodniku u svom listu svojevremeno je branio Trampa od optužbi za antisemitizam.

Kušnerov otac Čarls završio je u zatvoru zbog niza prestupa, uključujući utaju poreza i vršenje pritiska na svedoke, a u njegovom slučaju tužilac je bio niko drugi nego bivši javni tužilac za Nju Džersi i republikanski predsednički kandidat 2016. godine Kris Kristi.

Kušner je, navodi BBC, između ostalog savetovao svog tasta da izabere za kandidata za potpredsednika Majka Pensa, a ne Kristija.

Trampa sa zetom možda povezuje slična prošlost i poreklo, s obzirom na to da su i jedan i drugi kao relativno mladi nasledili imperije na polju nakretnina, pri čemu je i Trampov otac, kao i Kušnerov, bio kontroverzna ličnost koja se našla pred sudom zbog optužbi za rasnu diskriminaciju.

Kušner i Tramp imaju još nešto zajedničko - nedostatak političkog iskustva, što nije sprečilo novog predsednika da svog zeta hvali kao "veoma dobrog u politici".

S druge strane, za razliku od svog tasta, Kušner je miran, staložen i ne voli da bude u prvom planu.

Blagog glasa i izrazito mladolik, Trampov zet bi, s obzirom na svoje veliko angažovanje u predizbornoj kampanji i blizak odnos sa novoizabranim predsednikom, mogao bi da postane izuzetno uticajan u Vašingtonu, zaključuje BBC.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 20:51
Кушнер се као утицајан показао и у предизборној кампањи, а постоје наговештаји да ће управо он скрајнути републиканског гувернера Њу Џерсија Криса Кристија, који је месецима постављао темеље нове администрације, а који је пре 10 година, када је био тужилац, Кушнеровог оца ставио иза решетака, објашњава овај портал. Овај 35-годишњи милионер супруг је Трампове кхерке Иванке Трамп, а док је новоизабрани председник разговарао са својим претходником Бараком Обамом у Белој кући прошле недеље, Кушнер је разговарао са Обаминим шефом особља.
Petak 18.11.2016. 20:52
Кушнер је дискретно постао један од најближих саветника свог таста, а његов моћни утицај током предизборне кампање огледао се, између осталог, у обезбеђивању дигиталне стратегије. Трампов зет, који се нерадо појављује пред камерама и углавном „оперише иза кулиса”, бави се некретнинама и власник је листа „Њујорк обсервер” који је откупио 2006. године са само 25 година, а у његовом је власништву и небодер у Петој авенији 666, пар блокова даље од тастове куле.
Petak 18.11.2016. 20:53
Овај ортодоксни Јеврејин пољског порекла чији су деда и баба преживели холокауст, а који је рођен и одрастао у изобиљу у Ливингстону у Њу Џерсију где му се отац обогатио у области некретнина, у уводнику у свом листу својевремено је бранио Трампа од оптужби за антисемитизам. Кушнеров отац Чарлс завршио је у затвору због низа преступа, укључујући утају пореза и вршење притиска на сведоке, а у његовом случају тужилац је био нико други него бивши јавни тужилац за Њу Џерси и републикански председнички кандидат 2016. године Крис Кристи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online