Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 16.11.2016.
21:23
b92.net A

"Ako Tramp odvede SAD iza NATO - nuklearke"

U predsedničkoj kampanji Donald Tramp je u nekoliko navrata negativno govorio o NATO, što bi moglo da poremeti ravnotežu u Evropi, piše Špigl. Nemački list navodi da su, u strahu od najgoreg, zvaničnici Alijanse razvili nekoliko scenarija po kojima bi moglo da se odvija Trampovo predsednikovanje.

Reuters
NATO strahuje od njegovih poteza: Donald Tramp

"Sve je bilo perfektno isplanirano. Izgradnja nove zgrade sedišta NATO blizu briselskog aerodroma će koštati milijardu evra i trebalo je da bude otvorena na sledećem samitu 2017. godine. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je isplanirao da organizuje topao doček za američku predsednicu Hilari Klinton. Čak i u zvaničnim dokumentima su korišćene lične zamenice u ženskom rodu, navodeći ko će biti novi stanovnik Bele kuće", piše Špigl.

Ali Amerika još neće imati ženu za predsednika.

"Umesto Klintonove, dobrog i pouzdanog partnera, u Brisel će doći Donald Tramp, čovek koji je uputio žestoke kritike Alijansi. Ako uopšte i dođe. U strahu od toga, samit, koji je trebalo da bude održan nekoliko nedelja posle inauguracije novog predsednika SAD, odložen je, jer bi sastanak bez predsednika SAD bio loš znak. Sada organizatori razmatraju neki datum tokom sledećeg leta, u nadi da će Tramp shvatiti da je NATO potreban Vašingtonu", dodaje Špigl.

Postoje velike sumnje - šta će se dogoditi u odnosima Trampa i NATO?

"Odlazak SAD iz NATO bi značio kraj Alijanse. Zaista, mnogi u NATO razmišljaju o najgorem scenariju, a jedan od njih je detaljno iznet u tajnom dokumentu kabineta generalnog sekretara. Stratezi istražuju šta bi značilo da Tramp smanji broj američkih vojnika u Evropi", piše Špigl.

Za Trampa NATO nije zajednička zaštita za države koje funkcionišu na zapadnjačkim vrednostima, već mala grupa država koje nisu sposobne same da se odbrane, koje bi trebalo da izdvajaju više novca za funkcionisanje NATO nego sada.

"Zbog toga bivši nemački ambasador u Vašingtonu Volfgang Išinger želi da Tramp obeća partnerima u NATO da neće izvesti SAD iz savezništva i to pre inauguracije. Posledice bi bile katastrofalne po istočnu Evropu, zato što NATO sprečava želju Rusije da ponovo vrati dominantnu snagu koju je imao Sovjetski savez. Kompletan plan o postavljaju raketnog odbrambenog sistema u Rumuniji i Poljskoj bi takođe bio ugrožen. Tri baltičke zemlje, kao i Poljska, već se plaše Trampove politike, jer on obožava ruskog predsednika Vladimira Putina i mogao bi da se udruži sa moskovskim autokratom na njihovu štetu", dodaje Špigl.

Ističe se i da, ako Tramp zaista bude ozbiljan u nameri da smanji američki kontingent vojske u Evropi, onda bi velike zemlje NATO-a, poput Nemačke, morale da nadoknade nedostatak.

"Tim zemljama nedostaje vojske da zaista zamene Amerikance. Umesto toga, vodeći umovi u NATO sumnjaju da bi trebalo otvoriti debatu o nuklearnoj strategiji NATO, što je tema koju bi mnoge evropske vlade želele da izbegnu zbog svojih stvari kod kuće. Kako god, ako konvencionalne trupe više neće moći da pruže dovoljnu zaštitu, nuklearna opcija dolazi sama od sebe", zaključuje Špigl.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2016. 22:20
Ovizvaničnici alijase su u stalnom strahu od nekog.Čovek još nije ni stupio na scenu oni već inapred znaju šta će biti.Dobro je,bar će se malo Putin odmoriti od njihovih la,ži i bolesnih naklapanja.
Četvrtak 17.11.2016. 21:30
Sta ce mister Trampu tri balticke zemlje i Poljska?Sta ce mu raketni stit u Rumuniji i Poljskoj kad opasnost dolazi od ID.Sta ce Rusima tri balticke drzave i Poljska koje kontinuitu mastaju da stvore novi Ausvic!O tempora o mores!!!
Četvrtak 17.11.2016. 21:31
Celom svetu je jasno šta je NATO zaista. To je jedna mala grupa zemalja koje su udružile svoje vojne potencijale kako bi su svoje interese imenovane kao "zapadne vrednosti" nametnule celom svetu kao univerzalne ljudske vrednosti koje svi moraju poštovati (ko neće, išamaraju ga dok se ne urazumi). Da se primetiti da su osnivači ove alijanse listom bivše kolonijalne sile kojima NATO služi za očuvanje pozicije moći u svetu i očuvanje bogatstva otetog i opljačkanog od ostatka sveta. U novije vreme, NATO prima i nove zemlje članice jer domaće topovsko meso to više ne želi biti pa se traži novo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online