Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 02.11.2016.
10:20
sputniknews.com,Vestionline A

Rusi na potezu: Novi humanitarni prekid vatre u Alepu

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doneo je odluku da uvede još jedan humanitarni prekid vatre u Alepu. On će stupiti na snagu 4. novembra od 9 DO 19 časova, saopštio je načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov.

Reuters
Vladimir Putin naložio novi prekid vatre u Alepu

Prema rečima Gerasimova, na zahtev predsednika Vladimira Putina, odluka o početku humanitarnog prekida vatre doneta je kako bi se "izbegle besmislene žrtve".

- Kako bi se izbegle besmislene žrtve ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu, po nalogu Vrhovnog komandanta Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina, doneo je odluku da uvede 4. novembra od 9 ujutru do 19 časova uveče "humanitarni prekid vatre" u Alepu - rekao je on.

Načelnik Generalštaba je izjavio da, uzimajući u obzir nesposobnost SAD da razdvoje opoziciju od terorista, ruska vojska se obraća direktno liderima opozicije da izađu iz Alepa.

- Uzimajući u obzir nesposobnost naših američkih kolega da razdvoje opoziciju od terorista, obraćamo se direktno svim liderima naoružanih formacija da prekinu borbene akcije i izađu iz Alepa sa svim oružjem. U tu svrhu su otvorena dva koridora, od kojih će biti povučene vladine snaga i tehnika - rekao je Gerasimov.

Po njegovim rečima, jedan koridor je otvoren za kretanje prema sirijsko-turskoj granici, drugi prema Idlibu.

Kako je dodao Gerasimov, ostalih šest koridora se koriste za izlazak civila, evakuaciju bolesnih i ranjenih.

Svi pokušaji militanata da se probiju iz Alepa završeni su neuspešno. Teroristi trpe velike gubitke, rekao je ruski general.
 

POVEZANE VESTI

Petak 04.11.2016. 21:54
Gerasimov je rekao da je ta odluka doneta u saglasnosti s vlastima Sirije. Prvo trodnevno "humanitarno primirje" koje su u Alepu proglasile ruska i sirijska vojska isteklo je 22. oktobra. Tokom tog primirja ipak se nisu evakuisali civili i ranjeni, niti su se povukli borci. Osam humanitarnih koridora otvorenih da se to omogući, ostalo je takoreći pusto. Gerasimov je rekao da će svi humanitarni koridori uspostavljeni ranije, ponovo biti otvoreni za odlazak civila i boraca iz Alepa. "S obzirom da naše američke kolege nisu sposobne da razdvoje opoziciju od terorista, mi se obraćamo direktno vođama svih oružanih grupa, i pozivamo ih da prekinu borbe i napuste Alep sa svojim oružjem", rekao je Gerasimov.
Petak 04.11.2016. 21:54
Međutim, sirijska pobunjenička grupa Nur el Din el Zinki odbacila je ruski predlog za humanitarnom pauzom u Alepu, nazivajući je medijskom senzacijom za "javnu upotrebu". Portparol pobunjenika Jaser el Jusef rekao je da Rusija "nije ozbiljna", dodajući da ih se ne tiče poslednja inicijativa iz Moskve. Jusef je ocenio da predlog ruskog predsednika Vladimira Putina ne oslikava realnost na terenu i zatražio je međunarodnu komisiju koja će ispitati "ruske laži", navodi agencija AP. Sirijska vojska, pokrenula je 22. septembra veliku ofanzivu uz podršku ruske avijacije za rivanje snaga sirijskih pobunjenika iz istočnih kvartova Alepa, koji su pod njihovom kontrolom još od 2012. godine. Rusija je 18. oktobra prekinula bombardovanje Alepa "u znak dobre volje" da bi omogućila humanitarnim službama da evakuišu civile, a borcima da se povuku iz najvećeg sirijskog grada.
Petak 04.11.2016. 21:55
Kremlj je u petak saopštio da predsednik Putin ne smatra da sada treba nastaviti borbene akcije vojnih aviona nad Alepom, već da je, uprkos velikoj ofanzivi koju su pokrenuli pobunjenici da odbace sirijsko-ruski napad, potrebno produžiti "humanitarnu pauzu" u borbama.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online