Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.10.2016.
16:48
Vestionline, rs.sputniknews.com A

Loše vesti za SAD: Sirijski sukob otkriva novi svetski poredak

Svetski poredak posle Hladnog rata "puca po šavovima" sa ograničenim brojem zemalja koje više nisu u mogućnosti da postupaju u skladu sa svojim interesima, odbacujući "međunarodni moralni kodeks i zakon", piše ruski analitičar Timofej Bordačev za portal "Lentu".

Reuters
Uključivanje Rusije u sukob predstavlja jednu od prekretnica u dešavanjima u Siriji

Bordačev, koji je direktor Centra za evropske i međunarodne studije na HSE, nazvao je ovo ključnim trendom koji će oblikovati budući svetski poredak. On je, takođe, dodao da ga je otkrila sirijska kriza.

- Situacija oko brojnih arapskih zemalja očigledno nas je jasno vratila u doba rivalstva velikih sila - rekao je on i dodao da su članice NATO-a, monarhije Zaliva, Rusija, Iran i Kina u različitoj meri upletene u ovaj sukob, piše taj ruski portal. Ove zemlje su podeljene na kampove, ili, kako ih Bordačev naziva, "timove podrške".

- Rusija, Kina i Iran se ne bore za Siriju protiv Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznica u Evropi i Zalivu. Ali, između njih se vodi rat preko proksija - primetio je analitičar. 

Sirijska kriza verovatno je pružila pogled na ono što se desilo na jesen 2013. godine, kada su energični diplomatski napori Rusije sprečili SAD i njene saveznice da pokrenu vojnu kampanju protiv Damaska. Analitičar smatra da je ovo nešto što niko nije "mogao ni da zamisli nakon završetka Hladnog rata".

Druga prekretnica desila se pre godinu dana, kada je Rusija angažovana u sirijskom sukobu na formalni zahtev Damaska. Do tada je rat odavno prestao da bude unutrašnja sirijska stvar, jer su druge nacije, uključujući SAD i njene saveznice, kao i nedržavni akteri, direktno ili prikriveno uključeni u borbe.

Ishod "višestepenog ćorsokaka" u Siriji još nije utvrđen, ali jedna od ključnih implikacija sukoba već je postala jasna.

- Period kada je mala grupa zemalja imala pravo da postupi na osnovu sopstvenih interesa ne obazirući se na međunarodni moralni kodeks i zakon je završen. Ovo je veoma važno u smislu razumevanja kakav svet nas čeka u budućnosti i šta treba da se uradi da bi se učinio ako ne sigurnijim, onda manje opasnim - smatra analitičar.

Ovo ne znači da će druge zemlje otvoreno protivrečiti Zapadu ili izazivati sukob sa SAD i njenim partnerima. Bordačev odbacuje takav scenario.

- Grupa zemalja neće protivrečiti Zapadu… Ali će jednostavno postupati na međunarodnoj sceni po svom nahođenju i raditi ono što odgovara njihovim nacionalnim interesima. To samo po sebi nije u sukobu sa međunarodnim poretkom koji se oblikovao posle završetka Hladnog rata. Zato teško da će pravilo da samo jedan može da prekrši pravila biti obnovljeno kao norma međunarodnog dijaloga - smatra Bordačev.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online