Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 11.10.2016.
00:11
N. Jokić - Vesti A

Tajna dokumenta NATO-a (1): Uranijum ubija i nerođenu decu

Po ulasku na Kosovo 1999. godine pripadnici Kforove multinacionalne brigade Zapad dobili su nuklearno-biološko-hemijski priručnik na čijoj se naslovnoj strani nalazi mrtvačka glava koja upozorava na radiološku opasnost i na kojoj piše : "KFOR-zapad / MNB-W/ Osiromašeni uranijum / priručnik" (KFOR International Brigade West / MNB-W/ Depleted Uranium /Information book) .

Reuters
Posledice traju decenijama: Jedna od bombi koji

Sadržaj ovog priručnika rezimiran je na poslednjoj stranici u uokvirenom tekstu naslovljenom "Zlatna pravila":

Dalje od pogođenih tenkova i zgrada

"Držite se dalje od tenkova, vozila i zgrada pogođenih projektilima ili krstarećim raketama sa osiromašenim uranijumom (OU). Nosite zaštitnu masku ukoliko radite na udaljenosti od 500 metara od tenka, vozila ili zgrade pogođenih OU projektilom ili OU krstarećom raketom. Udisanje nerastvorivih čestica uranijumske prašine dugoročno je povezano sa zdravstevnim posledicama uključujući kancer i deformacije novorođenčadi. Ove posledice mogu da postanu vidljive tek nekoliko godina kasnije".

Sadržaj priručnika za pripadnike Kfora, Falko Akame ( Falco Accame), penzionisani italijanski admiral Sredozemne flote NATO, objavio je 2006. godine u knjizi "Osiromašeni uranijum: istina". Kopiju priručnika Kfora ustupio je "Vestima" kada smo ga intervjuisali u Rimu u dva navrata 2008. i 2009. godine.

N. Jokić
Oštro protiv alijanse: General Falko Akame

U uvodnom poglavlju priručnika Kfora između ostalog piše: "Vozila i materijal srpske vojske mogu da predstavljaju opasnost za vojnike i civile koji sa njima dođu u bliski kontakt. Isključivo stručna lica moraju da ispitaju uništena ili oštećena vozila i materijale...".

U poglavlju "tehničke informacije" piše : "OU emituje alfa zračenje niskog nivoa kao i nisko beta i nisko gama zračenje. Obične vojne uniforme dovoljna su zaštita od absorbovanja kroz kožu. Realnu opasnost međutim predstavlja moguće udisanje OU-prašine... OU je teški metal i treba apsolutno izbegavati blizinu vozila za koje postoji sumnja da su pogođena osiromašenim uranijumom".

Često perite uniformu

"Odstojanje ne sme da bude kraće od 50 metara. Ukoliko ste prinuđeni da budete bliže morate da nosite zaštitnu masku i zaštitne rukavice kako biste izbegli da uranijumska prašina uđe u vaše telo". U poglavlju "Šta je osiromašeni uranijum?" navodi se : "OU je teški metal hemijski toksičan i radioaktivan... OU emituje alfa, beta i gama zračenje sa vremenom poluraspada od 4,5 milijardi godina. OU je radioaktivno opasan zbog alfa-zračenja".

U poglavlju "Kako identifikovati kontaminaciju / Kako izbeći (kontaminaciju)" piše : "Jedini pravi način da se detektuje UA kontaminacija je upotreba detektora koji imaju kapacitet da otkriju alfa-zračenje. Koncentracija OU biće najveća na dubini od 10 centimetara u zemlji i to u radijusu od 500 metara od mesta udara. Vetar može da raznosi uranijumsku prašinu i do 40km od mesta udara. /Uokvireno upozorenje:/ Pokrijte nos i usta ukoliko ste u blizini sumnjivog mesta". U poglavlju "Kako izbeći izlaganje /uticaju OU/" vojnicima se preporučuje : "Perite često uniformu".

Na kraju sledi poglavlje naslovljeno "Upozorenje" : "Hrana i voda postaće nejestive zbog kontaminacije OU-prašinom. Nikako ne jedite hranu koja nije kontrolisana. Udahnute čestice mogu da pričine dugoročnu štetu....".

Pod nazivom "Osiromašeni uranijum informacije i instrukcije" za italijansku vojsku potpisao je 22. novembra 1999, pukovnik Osvaldo Bizari ( Bižari.)

Admiral, pa poslanik

Falko Akame, penzonisani italijanski admiral NATO do 1975. godine služio je u Sredozemnoj floti. Po napuštanju vojske postao poslanik i predsednik odbora za odbranu u Parlamentu u Rimu. Poslednjih godina, iako je prešao osamdesetu, potpuno se posvetio radu udruženja za zaštitu vojnika koji su se razboleli od posledica upotrebe osiromašenog uranijuma u "mirovnim" misijama ( ANAVAFAF)

Amerikanci zaštićeni, Italijani goloruki

U svojoj knjizi Akame pored priručnika Kfora objavljuje i dokumenata koja potvrđuju da su SAD usvojile zaštitne mere o OU još 14. oktobra 1993. kako bi ih primenile u toku operacije u Somaliji. Akame naglašava da čitavih šest godina posle toga, sve do 2. novembra 1999 godine za vreme operacija u Bosni, Italija nije znala i nije bila zvanično upozorena da te zaštitne mere postoje i da treba da budu primenjene.

"Pri tom kao što se zna italijanske trupe u Somaliji bile su vezane za zajedničku komandu NATO. Multilateralne snage u Bosni usvojile su dakle zaštitne mere tek 1999 godine, a prema našim podacima brojni pripadnici vojnih snaga nisu ih ni tada primenjivali", kaže Falko Akame.
On podseća da su američki vojnici već u Somaliji 1993. godine nosili specijalne naočare, maske i zaštitnu odeću dok su Italijani bili bukvalno goloruki. Svako neupućen mogao je da postavi pitanje zašto su američki vojnici tako obučeni po velikoj vrućini, ali niko to nije učinio.

SUTRA - Tajna dokumenta NATO-a (2): Vojnici umiru, država ćuti

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2016. 02:02
Treba da se problem rijesava uzemlji Srbiji. Trenutne i bivse vlasti nisu nikada izasle sa podacima o stepenu zagadjenosti i procjenama posljedica. Cak sto vise pojedinci u sadasnjoj vlasti i "ljudi" bliski njima tvrde da osiromaseni uranijum nije radio aktivan. Ne trba ocekivati da ce kravo jahaci da priznaju svoj zlocin ali treba sankcionisati( krivicno goniti) vlast i pojedince koi zataskavaju taj zl//ocin. Oni su prvi koi trebaju da odgovaraju, kao saucesnici u zl//ocinu jer kriju zlikovce i zataskavaju zl./ocin. Kada njih "regulisemo" onda tek mozemo da razmisljamo o pravdi za zlikovce.
Utorak 11.10.2016. 07:51
Зашто је Србија бомбардована ?? Па зато што је Слободан Милошевић одбио све ултиматуме Вашингтона и Брисела . Слободан није желео Србију у ЕУ и НАТО . Слободан није дозвољавао да ММФ буде газда Српских плата и пензија .Слободан није дозвољавао Параду поноса у Србији .Слободан није дозвољавао отровну ГМО храну у Србији .Вашингтон је помоћу ДОС и ОТПОР скинуо Слободана Милошевића и све жеље Вашингтона су испуњене .
Četvrtak 13.10.2016. 19:30
За разлику од „уважених експерата“ НАТО пакта, прави стручњаци у тој области упозоравају да Србију тек чека пандемија канцера услед бомбардовања радиоактивним уранијумом. Иако већ европски „лидер“ по броју оболелих од рака услед бомбардовања, Србија ће крај деценије и прославу 20-годишњице НАТО агресије дочекати са рекордних 70,000 оболелих.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online