Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.10.2016.
16:38
Vestionline A

Putin u Turskoj prvi put posle obaranja Su-24, šta mu je Erdogan poručio?

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u ponedeljak u Istanbul, gde će sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o ambicioznim novim energetskim projektima. Očekuje se da će dvojica predsednika potvrditi posvećenost planovima za "Turski tok", kojim bi se ruski gas dopremao ispod Crnog mora do Evrope, kao i planove da Rusija izgradi prvu nuklearnu centralu u Turskoj, prenosi AFP.

Reuters
Raspoloženi Putin u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da njegova zemlja zajedno sa Rusijom želi da izgradi novi koridor za transport energenata za Evropu.

- Turska nastavlja da sa Moskvom razgovara o "Turskom toku" i na realizaciju projekta gleda veoma pozitivno. Takođe, proučavamo mogućnost izgradnje još jedne atomske elektrane, pored Akuje, u provinciji Sinop - rekao je on.

Svetski mediji podsećaju da su ekonomske sankcije nametnute Rusiji zbog Ukrajine, koje se postepeno ukidaju, nanele velike štete trgovini između Rusije i Turske, dok je zabrana čarter letova u Tursku, koja je sada ukinuta, znatno smanjila priliv ruskih turista u tu zemlju.

Rusija i Turska se i dalje ne slažu oko sukoba u Siriji, gde Moskva podržava režim predsednika Bašara al Asada. Međutim, Turska, koja je pre nekoliko meseci oštro kritikovala Rusiju za ratne zločine u Siriji, proteklih dana bila je vidno uzdržana povodom napada na položaje pobunjenika u Alepu.

Analitičari odavno ukazuju da su Moskva i Ankara u stanju da pokažu pragmatizam i ostave sporove po strani kako bi se koncentrisali na stratešku saradnju, koja uključuje cilj godišnje bilateralne trgovinske razmene od 100 milijardi dolara.

- Oko Turske vlada velika nestabilnost - sa jedne strane je Sirija, sa druge Irak. Poseta Putina Turskoj daje značaj bilateralnim odnosima. Uprkos tome što je Turska odnose sa Rusijom narušila zbog politike oko Sirije, predstojeći pregovori će biti ključni kako bi se pronašao zajednički jezik kada su u pitanju bezbednost, geopolitika i pronalazak rešenja za sirijski konflikt - smatra ruski analitičar Vladimir Avatkov.

Istovremeno, upozorava Avatkov, normalizacija odnosa između Moskve i Ankare može da izazove nezadovoljstvo drugih zemalja, pre svega SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online