Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
00:11
B. Božin - Vesti A

Propaganda Zapada u službi rata (1): Na Srbiju lažima, pa bombama

Mnogo puta nagrađivani novinar i autor dokumentarnih filmova, Australijanac Džon Pilger, objavio je nedavno na svojoj internet stranici članak "Mediji provociraju nuklearni rat" u kome je analizirao ulogu izdavačkih kuća u stvaranju klime za opasne međunarodne konflikte.

Reuters
Amerikanci sejali smrt na Jadranu

Tekst počinje analizom slučaja Slobodana Miloševića. Autor navodi da je Međunarodni sud za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji u Hagu u potpunoj tišini objavio da bivšeg predsednika Srbije oslobađa svih optužbi o činjenju ratnih zločina za vreme rata u Bosni između 1992. i 1995. godine, uključujući i masakr u Srebrenici.

Nije bilo ni govora o zaveri sa ciljem činjenja etničkog čišćenja sa osuđenim vođom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem. Štaviše, Milošević je etničko čišćenje javno osudio, protivio se Karadžićevoj politici i pokušao da okonča rat u kome se Jugoslavija raspala.

Nema genocida na Kosovu

Šefu jednog tima španske policije nije preostalo ništa drugo nego da besno objavi da se očigledno radi o "jezičkim piruetama mašinerije za ratnu propagandu". Na kraju je na Kosovu nađeno 2.788 mrtvih, uključujući borce sa obe strane, kao i Srbe i Rome koje je ubila albanska UČK.

"Dakle, nije bilo genocida, a napad NATO pakta je bio prevara i ratni zločin", konstatuje australijski novinar.

Ova istina, dobro sakrivena u ogromnom, na 2.000 strana štampanom dokumentu o obrazloženju presude Radovanu Karadžiću, poništila je propagandu koju je NATO 1999. godine koristio da bi izveo svoj nelegalni napad na Srbiju, piše australijski novinar.

Miloševića žigosali kao "kasapina sa Balkana"

Milošević je umro od infarkta 2006. godine usamljen u svojoj zatvorskoj ćeliji, ne dočekavši kraj suđenja za vreme "prividnog pravnog postupka pred tzv. Međunarodnim sudom formiranim od strane SAD", piše Pilger. Pošto mu je odbijen zahtev da ode na operaciju srca koja bi mu spasla život, Miloševićevo zdravstveno stanje se stalno pogoršavalo. Dokumenti koji su procureli na Vikiliksu pokazali su da su Amerikanci bili svesni njegovog zdravstvenog stanja.

Milošević je bio žrtva ratne propagande, koja se danas obrušava na građane preko TV ekrana i stranica novina i signalizira veliku opasnost po sve nas. Zapadni mediji su od Miloševića napravili prototip đavola, žigosali ga kao "kasapina sa Balkana", posebno odgovornog za "genocid u otcepljenoj srpskoj provinciji Kosovo", kako je tvrdio nekadašnji engleski premijer Toni Bler, koji je čak izmislio vezu Kosova sa holokaustom i tražio da se preduzmu mere protiv "novog Hitlera".

Američki specijalni izaslanik za ratne zločine David Šefer izjavio je doslovce da je "225.000 muškaraca albanskog porekla, starih između 14 i 59 godina, ubijeno od strane Miloševićeve soldateske".

Izgovor za NATO bombardovanje

- Radilo se zapravo o traženju opravdanja za bombardovanje NATO, za koje su glavni krivci bili Bil Klinton i Toni Bler, i u kojem je poginulo stotine civila u bolnicama, parkovima i TV studijima, u ratu koji je uništio srpsku ekonomiju, navodi Pilger.

Za vreme pregovora u francuskom Rambujeu, Miloševića je posebno žestoko napadala američka ministarka inostranih poslova Madlen Olbrajt, koja je 1996. godine u jednoj TV emisiji izjavila da je "cena od pola miliona umrle iračke dece zbog američkog embarga protiv te zemlje - bila isplativa".

Olbrajtova je tada Miloševiću ponudila ultimatum koji nijedan političar ne bi prihvatio - ili će u svoju zemlju pustiti pripadnike strane vojske, čije bi ponašanje bilo izuzeto od svih pravnih normi Srbije, ili će Srbija biti bombardovana.

Izdaja Karle del Ponte

Američke "precizno navođene rakete" su u tom ratu masovno pogađale civilne ciljeve, primera radi, u zoru 23. aprila 1999. godine studio beogradske televizije u kome su ubile 16 radnika, koje je Toni Bler bez trunke srama nazvao "delovima Miloševićeve komandne i kontrolne strukture". Tokom 2008. godine Karla del Ponte, šef tužilaštva suda u Hagu, morala je da popusti pod pritiscima da ne istražuje zločine koje su počinile NATO jedinice.

Široj javnosti i medijima je gotovo u potpunosti promakao, ili nisu želeli da govore o njemu - aneks (dodatak) B nesuđenog "mirovnog ugovora", koji je predviđao "otvaranje Srbije prema slobodnom tržištu", čiji je cilj bio uništenje poslednje nezavisne socijalističke države u Evropi.
Zajedno sa NATO bombardovanjem, počeo je i masovni egzodus izbeglica sa Kosova, koje su bežale od navodnog genocida. Po okončanju rata, mnoge međunarodne policije razmilele su se po Kosovu da bi ekshumirale žrtve ovog "pogroma".

Američki FBI nije uspeo da nađe nijednu masovnu grobnicu, pa se brzo povukao iz posla.

SUTRA - Propaganda Zapada u službi rata (2): Kasetne bombe kosile Nišlije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online