Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.10.2016.
16:29
Vestionline, Sputniknews.com A

VIDEO: Novi ruski tenk, robot-kamikaza

Ruske istraživačke jedinice i jedinice za specijalne operacije uskoro će u svoj arsenal dodati i specijalni tenk, robot-kamikazu koji će moći da uništi neprijateljske tenkove i utvrđenja tako što će im se približiti i dići ih u vazduh, navodi list "Izvestija".

youtube.com/Arkadiй Mileev
Ruski specijlani tenk: Robot-kamikaza 

Veoma pokretan i tih, ovaj minijaturni robotski tenk izgrađen u fabrici "Degtjarev" u Kovrovu moći će da se prikrade svom cilju potpuno neopaženo i iznenadi neprijatelja.

- Sistem "Nerehta" stavljen je na spisak budućih borbenih robota koji se trenutno spremaju za upotrebu ruskih oružanih snaga - rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane novinarima.

Ukoliko borbena platforma prođe testove, ući će u upotrebu naših izviđačkih i specijalnih jedinica vojske. "Nerehta" je izgrađena na platformi lakog oklopnog vozila i liči na minijaturan tenk, na kome je kupola zamenjena kontejnerom sa eksplozivom. "Nerehta" je teška 300 kg i duga nešto više od jednog metra. Može da ponese stotine kilograma eksploziva i da se tiho kreće brzinom 11 kilometara na čas.

Pre nego što uđe u borbu, na kompjuter koji se nalazi u vozilu unose se koordinate određenih meta na bojnom polju. Sve što njegovi operateri treba da urade jeste da pritisnu broj učitanih meta i ostalo prepuste ovom moćnom tenku. Kada primi radio-komandu, "Nerehta" iscrtava svoj put do cilja, prilazi mu i diže ga u vazduh.

- Kasnije će mu biti dodata robotska ruka koja će pomoći da se tenk ponovo upotrebi. On će izbaciti eksploziv i vratiti se u bazu. Takođe, želimo da se brže kreće - rekao je zamenik glavnog konstruktora kompanije Dmitrij Fufajev.

Ideja samodestruktivnog robota nije nova. Jednu takvu jedinicu upotrebile su nemačke trupe tokom Drugog svetskog rata.  

Roboti-kamikaze takođe se razvijaju i u Izraelu ("Rambot") i Južnoj Koreji. Ove minijaturne mašine uglavnom su izrađene za unutrašnju upotrebu protiv terorista i kriminalaca.

- Strani roboti-kamikaze nisu ništa drugo do radio-operisane granate koje se postavljaju u unutrašnjost zgrada da bi uništile teroriste koji se kriju unutra. Nasuprot tome, "Nerehta" može da uništi tenkove i čitave zgrade, veoma je mali i pokretan - rekao je vojni istoričar Aleksej Hlopotov.

Rusija radi na robotizovanju svojih oružanih snaga razvijanjem borbenih robota koji će na ratištu moći nezavisno da deluju.  

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online