Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 01.10.2016.
10:07
rs.sputniknews.com A

Pali u nemilost SAD: Da li će Saudijska Arabija proći kao Avganistan?

Odnosi dugogodišnjih partnera SAD i Saudijske Arabije su na prekretnici posle odluke Vašingtona da donese zakon kojim dozvoljava građanima da traže odštetu za napade od 11. septembra 2001. godine.

Reuters
Partnerstvo na klimavim nogama: Saudijski kralj Salman i Barak Obama

Doktor ekonomskih nauka, glavni naučni saradnik Instituta SAD i Kanade RAN Vladimir Vasiljev podseća da da su SAD godinama govorile da je za sve kriva Al Kaida.

- A sada se formalno otvara druga etapa, i odjednom ispada da su za sve krivi Saudijci. Ispada da su 11. septembar organizovali upravo oni i nije teško shvatiti da je pred nama opet njihova beskonačna borba protiv terorizma. Ranije su se SAD borile protiv Avganistana, potom Iraka, a sada možemo očekivati destabilizaciju situacije i reformulisanje režima u Saudijskoj Arabiji sa svim posledicama koje idu uz to - kaže Vasiljev.

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije osudilo je donošenje zakona u SAD koji omogućava porodicama žrtava napada od 11. septembra 2001. da tuže tu kraljevinu i traže odštetu, dodajući da je to razlog za "veliku zabrinutost". U saopštenju se navodi da će ta odluka imati negativne posledice po sve nacije, uključujući SAD.

Sjedinjene Države nisu jednoglasne u ovoj odluci pošto je Predstavnički Dom američkog Kongresa u sredu odbacio veto predsednika SAD Baraka Obame na zakon, a to isto je nešto kasnije učinio i Senat.

Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže za Sputnjik da će biti presedan da pojedinac tuži državu.

- Neko mora da plati štetu za 11. septembar. Ili će SAD da ugroze svoje odnose sa Saudijskom Arabijom kao svojim glavnim spoljno-političkim partnerom u tom delu sveta, ili će ekonomski sistem SAD uključujući osiguravajuće kuće koje bi u slučaju isplate štete dovele do kolapsa. Sjedinjene Države morale su da rizikuju. Ili oni, ili Saudijska Arabija, odluka je jasna - kaže Trifunović.

On kaže da Rijad zna šta je radio poslednjih 20 godina i ističe da je Saudijska Arabija "izvoznik radikalne formule islama - motiva za izvođenje terorističkih napada".

- Vi danas nemate nigde na svetu nijedan teroristički napad iza kojeg ne stoje najviši religijski, pa i politički krugovi Saudijske Arabije. Nestankom tih krugova naneo bi se ogroman udar i Islamskoj državi - kaže Trifunović za Sputnjik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 03.10.2016. 22:02
Ако се Саудијска Арабија окрене Русима истог дана ће њена влада бити проглашена недемократском, да не поштује основна људска права, да шири вехабизам и све остало што слиједи. То све јесте тачно, али то у овом тренутку Американцима не смета. Двојаки стандарди су нешто што Американци сматрају нормалним. Све зависи од тога да ли је нешто њима од користи или није.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online