Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.09.2016.
19:11
blic.rs A

Evo u čemu je pogrešio Bin Laden

Poput napada na Perl Harbor, teroristički napad od 11. septembra bio je velika taktička pobeda neprijatelja Amerike. Ali, u oba slučaja taktički uspeh napada nije bio praćen strateškim pobedama, već sasvim suprotno, piše CNN u svojoj analizi.

youtube.com/CBS News
Napadi 11. septembra obili mu se o glavu: Osama bin Laden

Japanci su u Perl Harboru postigli značajnu pobedu, ali napad je SAD uvukao u Drugi svetski rat i četiri godine kasnije Japan je bio u ruševinama, potpuno poražen.

Slično tome, Al Kaida je napadima od 11. septembra Americi priredila veliki šok, kao i većem delu sveta. Američki neprijatelji nisu uspeli da izvedu napad na teritoriji SAD još otkako su Britanci spalili Belu kuću 1814. godine.

Godinama su dva velika okeana, Atlantik i Pacifik, štitili Ameriku od neprijatelja. Tome je napadima Al kaide došao kraj, piše analitičar CNN-a Piter Bergen.

Postoje, naravno, razlike između sveta posle Drugog svetskog rata i 11. septembra. Posledica Perl Harbora nije bila samo pobeda saveznika u ratu, već i početak američkog globalnog liderstva i dominacije.

Rat sa džihadistima

Posle prvobitnog uspeha u Avganistanu posle napada, pobeda nije bila gotova stvar za Ameriku. Umesto toga, američke snage su se uključile u neprestan rat s mnogim opskurnim džihadističkim grupama, među kojima je Islamska država najnovija. To sada deluje kao kvazi-permanentno stanje koje bi moglo da nadživi sledeći predsednički mandat.

Kada je Kongres odobrio upotrebu vojske posle napada 11. septembra, niko nije mogao ni da pretpostavi da će ta odluka biti osnova za američke ratove čitavu deceniju i po kasnije.

Osama bin Laden se nadao da će napad izvršiti pritisak na američke vođe da smanje podršku bliskoistočnim režimima. On je hteo da se vlast u arapskim zemljama zameni vlašću u stilu talibana.

Konkretno, hteo je da SAD obustave podršku Saudijskoj Arabiji. Saudijska kraljevska porodica bila je njegova glavna politička meta.

Kako je pobeda pretvorena u spektakularan poraz

U video snimku objavljenom nekoliko nedelja posle napada na SAD, Bin Laden je rekao da "ni Amerika ni ljudi koji u njoj žive neće moći da sanjaju bezbedan život sve dok ne možemo da ga živimo mi u Palestini, kao i pre nego što sve neverničke armije ne napuste svetu Muhamedovu zemlju (Saudijsku Arabiju)".

Video nije objavljen u najsrećnijem trenutku za Bin Ladena, jer je istog dana počeo napad SAD na talibane i Al Kaidu u Avganistanu. Dva meseca kasnije, talibani su najureni iz Avganistana, a neki od njih su pobegli u susedni Pakistan i Iran.

Bin Laden je katastrofalno loše procenio kakav će biti odgovor Amerike na napade 11. septembra, jer je živeo u zabludi da su SAD slabe. On je u intervjuu CNN-u iz 1997. godine tvrdio da su SAD "zmaj od papira", ukazujući na povlačenje iz Vijetnama ranih 1970-ih, Libana 1980-ih i Somalije 1993. godine.

Neverovatno zvuči ideja da je on verovao da će napadi na Njujork i Vašington rezultirati američkim povlačenjem s Bliskog istoka. Umesto toga, Amerika je brzinski srušila talibane i Al Kaidu u Avganistanu.

Američko prisustvo u ovom regonu dodatno je pojačano novim bazama u Bahreinu, Kuvajtu, Kataru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uz okupiranje teritorija Iraka i Avganistana. Bin Ladenova taktička pobeda tako se pretvorila u spektakularnu stratešku grešku.

CIA je u međuvremenu eliminisala desetine vođa Al Kaide u napadima dronovima. CIA je dovela na kraju i do ubistva samog Bin Ladena, koga su pripadnici specijalnih snaga SAD ubili u Abotabadu u Pakistanu.

youtube.com/KellyWurx
Dan kada je gorela Amerika: Terorističkim napadima talibani šokirali ceo svet

Uvod u nastanak Islamske države

Al Kaida posle toga nije izvela nijedan napad na ciljeve u Americi.

Abu Musab al Suri, sirijski džihadista koji je Bin Ladena znao od 1980-ih godina, objavio je na internetu istoriju džihadističkog pokreta u kojoj je opisao stratešku katastrofu koja je zadesila Talibane i Al Kaidu posle 11. septembra.

- Amerika je uništila Islamske emirate talibana u Avganistanu, koji je postao utočište za mudžahedine. Džihadistički pokret je stekao slavu 1960-ih godina, a nastavio je da raste '70-ih i '80-ih, ali to je sve uništeno 11. septembra - stoji u dokumentu Al Surija.

Ipak, jedan od vojnih komandanata Al Kaide Saif al-Adel rekao je 2005. godine da su udari na Njujork i Vašington bili đavolski lukav plan da se Amerika isprovocira na greške.

- Takvi napadi mogu nekog da nateraju na nasumične napade i isprovociraju ga da napravi ozbiljne, a nekad i fatalne greške... Prva takva reakcija je bila invazija na Avganistan.

Bilo i grešaka

Međutim, ne postoje nikakvi dokazi da su Amerikanci planirali napad na Avganistan pre 11. septembra.

CNN ipak zaključuje da je bilo i grešaka. Kada je Džordž Buš napao Irak 2003. godine, bila je to jedna od najvećih grešaka američke spoljne politike u istoriji. Što je najgore, napad na Irak je doveo do stvaranja Al Kaide u Iraku 2004, odakle je kasnije nikao Isis.

Isis je u početku napade ograničio na teritorije Iraka i Sirije, ali je kasnije proširio polje delovanja. Oni su preuzeli odgovornost za rušenje ruskog aviona sa 224 putnika u Egiptu, a oni su izveli i napade u Parizu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2016. 22:16
Mislim da u ovo vise ne vjeruju ni oni najzadrtiji sa juga SAD-a. Bin Laden projektovo udar tri aviona iz pecine neke pustinje, .... how yes no...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online