Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Ponedeljak 05.09.2016.
16:48
radioSarajevo.ba A

Mračna tajna ruske planine: Ni posle 50 godina ne zna se šta je ubilo ove studente

Bio je to januar 1959. kada se grupa studenata turista uputila na ovu planinu da bi uživala u skijanju - svi su i bili iskusni planinari i skijaši.

youtube.com/Taйnы mirozaniя
Jeziva smrt ruskih planinara

Vođa grupe bio je Igor Djatlov, a s njim su išli i Jurij Dorošenko, Ljudmila Dubinjina, Jurij Krivoniščenko, Aleksandar Kolevlatov, Zinaida Kolmogorova, Rustem Slobodin, Nikolaj Tibo-Brinol, Semjon Zolotarjev i Jurij Judin. Judin je jedini preživeo horor na planini smrti i to zato što se razboleo na početku ekspedicije, pa je morao da se vrati kući.

Poslednjeg dana januara počeli su uspon, a prvog dana februara došli su na prelaz koji se danas zove Djatlovljev, po imenu vođe ekspedicije. U dnevnicima koji su ostali iza njih piše da su izgubili pravac zbog nevremena i da su otišli zapadno, prema vrhu planine Holatčahlj. Shvatili su grešku i postavili logor da sačekaju bolje vreme, ali to nisu dočekali.

Šator bio iscepan iznutra, a planinari...

Judin je očekivao telegram od drugara najkasnije do 12. februara, ali on nije stizao. Porodice studenata sačekale su još osam dana, a onda su alarmirali policiju. Spasilačka grupa pronašla je njihov logor 26. februara, a ono što su zatekli užasnulo ih je.

Njihov šator je bio iskidan (i to iznutra, kako je kasnije ustanovljeno), prekriven snegom, a sve njihove stvari bile su tamo netaknute, sa sve cipelama, što je veoma neobično jer se radi o Rusiji, Uralu i - januaru.

Spasioci su pratili tragove osam ljudi od logora samo 500 metra, dalje ih je zameo sneg. Ali na ivici šume pronašli su ugarke iz vatre i iz njih prva dva tela, Krivoniščenka i Dorošenka. Grane na drvetu ispod kog su sedeli bile su polomljene, kao da su se peli gore.

Nedostajali im oči i delovi lobanje

U blizini su pronađena tela Djatlova, Kolmogorove i Slobodina. Preostalo četvoro nađeno je tek u maju te godine i rezultati njihove autopsije bacili su veo tajne na uzrok smrti ovih studenata.

Na prvih pet nađenih tela nije bilo povreda. Jedino je Slobodin imao malu frakturu lobanje, ali ona nije bila opasna po život. Medutim, Tibo-Brinoleva glava bila je teško povređena, a Dubinjin i Zolotarjev imali su teške povrede grudnog koša. Dubinjinu su nedostajali jezik, oči, deo usana, tkivo na licu i delovi lobanje.

Neka sila jača od čoveka

Patolog koji je radio obdukciju kaže da je takve povrede mogla da nanese samo strašna sila jača od čoveka i da je takve traume dosad viđao samo u stravičnim saobraćajnim nesrećama.

Posebno je čudno da je iskidano tkivo otkriveno tek kad su tela rasečena na obdukciji - na koži nije bilo baš nikakvih tragova povrede.

Isprva se mislilo da su ih ubili Mansiji, starosedioci tog područja. Međutim, na mestu zločina bili su samo tragovi članova turističke ekspedicije. Spasioce je zbunilo i to što većina studenata nije bila obučena, a temperature u tom periodu spuštaju se do neverovatnih -30.

Do danas nije otkriveno šta je ubilo ove studente. Na mestu zločna nisu primećeni tragovi lavine, tako da ona otpada kao uzrok. Čule su se razne teorije - između ostalog da su ih napali vanzemaljci i da su zabasali u područje gde je vojska isprobavala tajno oružje. A pošto se na jednoj od fotografija koje su ostale u aparatu jednog od stradalih u daljini vidi jeziva tamna kreatura, čule su se i teorije o jetiju.

Međutim, racionalnog odgovora još nema i čini se da će tajna Djatlovljevog prelaza zauvek ostati strašna misterija.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.09.2016. 21:20
od jedne strašne februarske noći 1959. godine kada je u planinskom prolazu Djatlov na planini Ural, pod čudnim okolnostima, život izgubilo devet iskusnih planinara. To je bila grupa studenata politehničkog fakulteta sa vođom grupe zvanim Igor Djatlov po kome je ovaj prolaz kasnije i dobio ime. Grupa se prvenstveno sastojala od osam muškaraca i dve žene koji su imali za cilj da se popnu na planinu Otorten. Naziv ove planine na jeziku plemena Mansi koji živi u ovoj oblasti znači „ne idi tamo“. Juri Judin, jedan od članova grupe, se razboleo pa se posle dva dana vratio kući. Ostali, iako su svi bili iskusni planinari i skijaši, su zalutali zbog loših vremenskih uslova i slabe vidljivosti. Zato su rešili da se ulogore na planinskoj kosi do jutra. 12. februara je prema dogovoru, trebalo da se jave, ali to se nije desilo. Potraga za njima, uključujući i vojsku i policiju, je pokrenuta tek 20. februara, a njihov šator je pronađen tek 26. februara. Bio je isečen iznutra i prekriven snegom. U njemu se nalazila obuća i odeća članova grupe.
Sreda 07.09.2016. 21:21
Po tome bi se reklo da su izašli u žurbi, ali svojevoljno. Ono što nikom nije jasno je zašto su izašli iz šatora goli i bosi napolje gde je temperatura – 30 ˚C. Tragovi u snegu bili su dugi kilometar i po i vodili su ka drugom prelazu. Pola kilometra od logora, u šumi, pronađena su dva tela samo u donjem vešu, bez obuće, izgorelih dlanova i smrznuti. Ova dva leša su bili dvadesetčetvorogodišnji Georgij Krivonišenko i dvadesetjednogodišnji Jurij Dorošenko. U blizini njihovih tela pronađeni su ostaci vatre, a grane na jednom drvetu su bile polomljene. Na osnovu ovoga istraživači su pretpostavili na su se oni peli na drvo kako bi ugledali kamp ili izvidili situaciju. Malo bliže napuštenom kampu pronađena su tri tela. Ona su bila smrznuta i na različitim mestima, ali u položaju koji pokazuje da su pokušali da se vrate u kamp. To su bila tela vođe puta Djatlova, Zine Kolmogorove i Rustema Slobodina. Samo je Slobodinova glava imala manju povredu, svi ostali su bili nepovređeni i bez tragova nasilja, tako da se smatralo da im je presudila hladnoća.
Sreda 07.09.2016. 21:21
Preostala četiri planinara pronađena su tek posle dva meseca, duboko u šumi ispod četiri metra snega. To su bili Nikolas Tibo-Brižolela, Aleksandar Zolotarijov, Aleksandar Kolevatov i Ludmila Dubin. Oni su bili obučeni i to u odeću prethodno pronađenih članova grupe koja je bila iscepana i zaražena velikom količinom radijacije. Za razliku od prethodno pronađenih tela koja su bila nepovređena, kod ovih su tri imala velike povrede koje su, po doktoru koji ih je pregledao, mogle biti nanete samo od strane neke jake sile. Kod jednog muškarca je bila teško povređena glava, a kod drugog muškarca i žene je bio polomljen grudni koš. Ono što je najčudnije, jeste da se ove unutrašnje povrede nisu videle spolja. Takođe, njihove kose su bile sede, tako da je i to iznenadilo istraživače s obzirom da je jedna od žrtava imala 37 godina, a druge dve su bile u dvadesetim. Četvrta žrtva je imala spoljašnje povrede, bila je bez jezika, očiju i dela lica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online