Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 10.08.2016.
09:01
I. Kozarski - Vesti A

Erdogan ruši plan Amerike?

Bitkom za sirijski najveći grad Alepo primirje iz marta bačeno je u zaborav, pošto napadaju grupe koje SAD podržavaju nazivajući ih umerenom opozicijom, odnosno takozvana Slobodna sirijska armija i Džejš fath.

Reuters
Napravio veliki zaokret: Redžep Tajip Erdogan

Iza naziva Džejš fath sakrili su se Džebhat an nusra (sirijska filijala Al Kaide) i Ahrar aš šam, koje je Vašington pre nekoliko meseci vetom odbio da uvrsti na spisak terorističkih organizacija UN.

Time je Amerika zavarala svoju javnost, ostala uporna u zahtevu da s vlasti ode sirijski predsednik Bašar al Asad, a postalo je jasno šta znači Plan B, kojim je Rusima pretio državni sekretar Džon Keri u slučaju neuspeha primirja, odnosno neispunjavanja njihovog glavnog uslova.

Pomirenje rasteruje jastrebove

Rat je dobio finalni zamajac, a ostaje da se vidi kako će da se ponaša Moskva, koja je u martu povukla većinu svojih aviona kako bi podržala primirje i pregovore. Predsednik Vladimir Putin tada je podvukao da niko ne treba da zaboravi da oni uvek mogu da se vrate.

Odgovor Moskve pre svega će biti više politički nego vojni, kao i do sada. Pri tom, najveću pretnju za američki Plan B predstavlja normalizacija odnosa sa Turskom, preko koje se teroristi koji napadaju Alepo snabdevaju oružjem i popunjavaju svoje redove džihadistima iz celog sveta.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je doputovao u Rusiju. Diplomatski izvori ukazuju da će Rusija pred ruskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da stavi debelu šargarepu, i to zajedno sa Iranom.

Sad može i o Siriji

Pritom ne treba zaboraviti da je Erdogan posle izvinjenja Moskvi zbog aviona oborenog prošle godine nad Sirijom, a uoči puča, izjavio da je spreman da sarađuje s Rusijom i Iranom u regulisanju sirijske krize.

Zamenik iranskog ministra spoljnih poslova Ibrahim Rahimpur sada je izjavio da je njegov predsednik Hasan Rouhani pokrenuo pitanje podrške Erdoganu, a prilika za to bio trojni susret u Bakuu, na kome je učestvovao i domaćin, predsednik Ilham Alijev, a teme su bile osim obavezne ekonomije i Sirija, Avganistan, borba s terorizmom i trgovima narkoticima...

- Arapske i zapadne zemlje ne mogu da ukažu pomoć takvog obima kao Putin i Rouhani - rekao je Rahimpur i dodao da "to može da bude i ekonomska podrška", čime je ukazao da Teheran računa na slabljenje veza EU i SAD s Turskom.

Gas glavno oružje

Ruski i iranski diplomatski izvori ne očekuju potpunu promenu turske politike, već je reč o zajedničkom signalu Americi. Takođe smatraju da Moskva i Teheran imaju čime da utiču na Ankaru. To se pre svega odnosi na gas, pošto Azerbejdžan nema izvozne kapacitete da zameni Rusiju. Takođe, turski turizam teško je postradao od sukoba s Rusijom, a takođe i izvoz poljoprivrednih proizvoda i još nekoliko grana ekonomije.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2016. 09:11
Uz sve nabrojano, Britanci i USA su pokušali da ga umlate, Tursku da uvuku u građanski rat, da je opljačkaju i kolonizuku (poprobe) radi dugoročne pljačke i eksploatacije. Erdoganu i sada glava visi o koncu a Turska je na korak od intervencije NATO pakta. Zato je on kod Putina koji je na djelu pokazao ko je, šta je i od čega je napravljen. Putin je spasio i Erdogana i Tursku. Naravno da svi hoće sa takvima da budu prijatelji a ne sa NATO gusarima.
Sreda 10.08.2016. 16:05
erdogan je govnno islamsko smrdljivo koje bi da poturči balkan, a poslije i cijelu evropu i svako ko ga podržava, pomaže ili mu na bilo koji način pomaže je veće govnno od njega i treba da nestane i propadne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online